Szczepionka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 28, 2008 21:25

Pcimolki, czy ja gdzies napisalam, ze uzywanie przeterminowanych lekow, w szczegolnosci szczepionek, jest nieszkodliwe i ze mozna je uzywac? wskaz mi prosze gdzie, dobrze?
Wydawalo mi sie, ze zapytalam, czy nie sa toksyczne, i ze mozna sie nimi zatruc.
A moze ja juz sama nie wiem, co pisze?

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto paź 28, 2008 22:21

PcimOlki pisze:Pewne teorie nie powinny być upubliczniane. Jakiś inteligentny-inaczej, doczyta, że nie szkodliwe, wyduma, że może zadziałać, kupi, za ułamek ceny i wiesz....co się będę rozwijał.

Ale tu było pytanie o to, czy w takiej szczepionce mogą wytworzyć się toksyczne substancje i czy takie "zadziałanie" weta może spowodować dodatkowo zatrucie, a nie tylko brak oczekiwanych skutków szczepienia.
Kazia nie podawała żadnych teorii dotyczących tego, że takie przeterminowane leki można stosować 8O

Aniaposz - coś chyba jest dostępne, bo niedawno rozmawiałam o tym z wetką, która mówiła mi o mechanizmie powodującym to, że zbyt częste szczepienia mogą być zagrożeniem dla nerek.
Niestety nie zapamiętałam za dużo, tylko tyle, że coś się odkłada na nerkach czy jakoś tak :oops:
Ale wniosek z tego taki, że coś musiało zostać opublikowane. Trzeba by bazy czasopism przejrzeć.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro paź 29, 2008 7:33

Ja w tym roku odpuszczam kotom szczepienia. I mam nadzieję, że na zdrowie im to wyjdzie...

aniaposz

Od: Pt maja 25, 2007 8:41

Post » Śro paź 29, 2008 7:49

Kazia pisze:Pcimolki, czy ja gdzies napisalam, ze uzywanie przeterminowanych lekow, w szczegolnosci szczepionek, jest nieszkodliwe i ze mozna je uzywac? wskaz mi prosze gdzie, dobrze?
Wydawalo mi sie, ze zapytalam, czy nie sa toksyczne, i ze mozna sie nimi zatruc.
A moze ja juz sama nie wiem, co pisze?

Nie bezpośrednio. Zauważ, że odpowiedź na twoje pytanie mogłaby takie zdanie zawierać. Ja rozumiem, że pytasz z czystej ciekawości i nie jest ci to do niczego potrzebne, poza zaspokojeniem tejże.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro paź 29, 2008 8:01

Scisle biorac, moja intencja bylo zwrocenie uwagi, ze w przeterminowanej szczepionce moga sie jakies toksyny wytwarzac, w zwiazku z tym moze byc szkodliwa/spowodowac zatrucie.
Zrobilam to w formie pytania.
Pcimolki, czy teraz juz dla Ciebie wszystko jest jasne?
Bo mam wrazenie ze nikt inny nie mial watpliwosci co do sensu mojego pytania?

A tak juz wracajac do tematu, po raz trzeci w ostatnim czasie spotkalam sie z podaniem kotu przeterminowanej szczepionki.
Ja nie wiem, co to sie dzieje.
Czy teraz przed podaniem kotu jakiegokolwiek leku, trzeba go wyjac wetowi z reki i wlasnym okiem sprawdzic date? jakos sobie tego nie wyobrazam.
W jaki sposob zapobiec takiej sytuacji?

Kazia

Post » Pt paź 31, 2008 20:07

Kazia pisze:Scisle biorac, moja intencja bylo zwrocenie uwagi, ze w przeterminowanej szczepionce moga sie jakies toksyny wytwarzac, w zwiazku z tym moze byc szkodliwa/spowodowac zatrucie.
Zrobilam to w formie pytania.
Pcimolki, czy teraz juz dla Ciebie wszystko jest jasne?
Bo mam wrazenie ze nikt inny nie mial watpliwosci co do sensu mojego pytania?

A tak juz wracajac do tematu, po raz trzeci w ostatnim czasie spotkalam sie z podaniem kotu przeterminowanej szczepionki.
Ja nie wiem, co to sie dzieje.
Czy teraz przed podaniem kotu jakiegokolwiek leku, trzeba go wyjac wetowi z reki i wlasnym okiem sprawdzic date? jakos sobie tego nie wyobrazam.
W jaki sposob zapobiec takiej sytuacji?

Sama sobie już odpowiedziałaś - wyjąć z ręki i sprawdzić. Jak wszystko inne niestety.

P.S> Ja zawsze mam wątpliwości. :)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt paź 31, 2008 20:17

Omatkozcórką...zawału można dostać.... :roll: :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pt lip 20, 2012 17:40 Re: Szczepionka

Potrzebuję porady ws. szczepionki.

Byłam wczoraj z kotem u weta na szczepieniu, dostał szczepionkę Purevax RCPCh FeLV.
Test na FelV i Fiv robiony był w maju i dał wynik negatywny, ale lekarz polecił go zaszczepić, bo czasem wychodzimy na spacery, rzadko, ale ma kontakt z innymi kotami podczas tego spacerku (tylko się obwąchują i tyle).
A dopiero w domu się zorientowałam, że jest takowa szczepionka jest ważna do dzisiaj.
Mam się czego obawiać?

Ogólnie kot był wczoraj strasznie osowiały, przespał ponad 15h, po tylko coś podziubał, chwilę polatał i znów spać i tak w kółko. Boję się o niego z powodu daty ważności tej szczepionki :(
Do lekarza dodzwonić dzisiaj się nie mogłam.
Może wy mi coś doradzicie?
"Kot wie, że to Ty jesteś kluczem do jego szczęścia, a Ty sądzisz, że to on jest kluczem do Twojego."

M :*

21kasia21

Od: Wto lip 03, 2012 9:56

Post » Sob lip 21, 2012 8:16 Re: Szczepionka

Jak sie czuje kot?
Szczepionka, która byla ważna do dnia zaszczepienia, na pewno kotu nie zaszkodzi.
Co nie zmienia faktu, że nie powinien wet nią szczepić.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Post » Sob lip 21, 2012 9:25 Re: Szczepionka

Kazia pisze:Jak sie czuje kot?
Szczepionka, która byla ważna do dnia zaszczepienia, na pewno kotu nie zaszkodzi.
Co nie zmienia faktu, że nie powinien wet nią szczepić.

Kot czuje raczej dobrze, dzisiaj spał też długo, ale mniej niż 12h, ma ochotę na zabawę, ale mniej je, dzięki, że pytasz ;)
Szczepionkę wet wyjmował z lodówki, a ja dopiero w domu się kapnęłam, że jest ważna do następnego dnia, ale teoretycznie, jak ważna, to powinno być ok, ale i tak spróbuję do nich przedzwonić po weekendzie, może akurat czegoś się dowiem sensownego.
"Kot wie, że to Ty jesteś kluczem do jego szczęścia, a Ty sądzisz, że to on jest kluczem do Twojego."

M :*

21kasia21

Od: Wto lip 03, 2012 9:56

[poprzednia]