Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
rock79 pisze:Ktoś gdzieś pisał, że absolutnie nie wolno kotu przebywać w pobliżu lilii bo umrze niechybnie.
rock79 pisze:Nigdy nie miałem siatek, czasem kot sam wskakiwał na parapet i wychodził przez otwarte okno żeby sobie posiedzieć na parapecie po drugiej stronie i jakoś - co pewnie będzie dla was wstrząsem - nie skoczył!
najszczesliwsza pisze:A wszystkie historie kotów na miau są zmyślone...
rock79 pisze:Nigdy nie stwierdziłem, że kot wychodzący nie jest narażony na niebezpieczeństwa. Twierdzę natomiast z całą stanowczością, że nie jest całkowicie bezpieczny w domu.
seidhee pisze:rock79 pisze:Ktoś gdzieś pisał, że absolutnie nie wolno kotu przebywać w pobliżu lilii bo umrze niechybnie.
Poproszę o cytat. Expressis verbis![]()
seidhee pisze:ilość wypadków wskazuje na to, że w domu kot jest wielokrotnie bardziej bezpieczny niż kiedy wychodzi.
rock79 pisze:seidhee pisze:rock79 pisze:Ktoś gdzieś pisał, że absolutnie nie wolno kotu przebywać w pobliżu lilii bo umrze niechybnie.
Poproszę o cytat. Expressis verbis![]()
Nawet wątek: viewtopic.php?f=1&t=8108
Kazda czesc roslin liliowatych (a wiec tak lilii jak i zimowitow czy konwalii) jest dla kota bardzo toksyczna.
W razie spozycia (...) Za kilka dni lub tygodni czy nawet miesiecy - w zaleznosci od ilosci spozytej rosliny lub predyspozycji kota - prawdopodobnie wystapia objawy niewydolnosci nerek...
Mało kto zdaje sobie sprawę jak bardzo niebezpieczne i groźne dla życia kota są te piękne i ozdobne rośliny. Mając kota w domu - musimy wydać im zakaz wstępu do naszych mieszkań. Nie do końca poznano substancje toksyczne zawarte w tych roślinach, ale wiadomo że zjedzenie przez kota nawet małego fragmentu liścia, łodygi czy kwiatu może w bardzo szybkim czasie doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia nerek prowadzącego do śmierci zwierzęcia.
NIE SADZCIE LILII W OGRÓDKACH I NA DZIAŁKACH, A JEŚLI MACIE TO ZNISZCIE.
NIE KUPUJCIE LILII DO DOMU!
LILIE TO ŚMIERC DLA KOTA!!!
rock79 pisze:Przedstawiłem już trzy. Helooooł!
rock79 pisze:seidhee pisze:rock79 pisze:Ktoś gdzieś pisał, że absolutnie nie wolno kotu przebywać w pobliżu lilii bo umrze niechybnie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości