Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 13, 2012 6:54 Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

Hej,
Zakładam nowy temat , bo chciałabym odwpowiedzi na ten konkretny przypadek.
Otóż, od kilku dni ( a dokładniej trzech), mam małą kotkę. Wet określił wiek jako 2 miesiace. Zdrowa. Dostała tabletki na odrobaczenie.
Jest dość strachwila, przynajmniej była przez pierwsze dwa dni. Sama nie przychodziła, bała się bardziej zdecydowanych ruchów itd. Odetchnęłam z ulgą kiedy zobaczyłam ,że potrafi korzystać z kuwetki i stwierdziłam,że połowa problemów odpadła.
Na razie trzy pomieszczenia sa dla niej otwarte - kuchnia, przedpokój i sypialnia. Generalnie lubi towarzystwo ludzi, wiec pomimo tego ,że się boi przesiaduje w tym samym pomieszczeniu co ludzie. Pierwsza noc - doskonale. Słyszałam jak w nocy z sypialni biegnie do kuwety. Druga - również. Trzeci poranek - pierwsza kupa w łóżku. Myślałam,że po prostu popusciła (byłam przy tym zdarzeniu). Miała biegunkę i stało się to tak nagle, bez drapania czy coś. Jednak od tego czasu zaliczyliśmy jeszcze co najmniej trzy sikania, jedna kupę. Skończyły mi się już prześcieradła, pościel i kołdry. Każdy kolejny raz załatwiania swoich potrzeb wygladał mniej wiecej tak - wskakuje, siedze chwilę i bach - sik. Dzisiaj rano obsikała mojego mężczyzne. Obudził się czując jak po jego plecach spływa mocz.
Fakty:
- ma dwa miesiące i jest dziewczynką, wątpie aby chodziło o okres rui i znaczenia terenu
- ma czysta kuwetke i z niej korzysta, wiec odpada problem niedopasowania kuwety lub żwirku
- nie traktuje łóżka jak kuwety - przychodzi do nas również się pobawić lub spać razem z nami
- po kolejnym posikaniu wyczyściłam wszystko łacznie ze skropleniem miejsca męską wodą toaletową - nie działa
- wszystkie rzeczy sa od razu prane i czyste , nie ma tam innych zapachów ( naszych lub czegokolwiek)
- strach - wątpie, szczególnie teraz kiedy jest odważna, biega wszedzie, kica, sama przychodzi, mruczy i daje sie pogłaskać
- kotka była chowana w piwnicy z matką i rodzeństwem. Myślałam ,że to może kwestia miękkiego podłoża do którego ona albo nie jest przyzwyczajona albo kojarzy jej sie z piaskiem. Ale mam wrażenie że w takim razie nasze dywany, poduszki i inne rzeczy również byłyby zasikane. A jest tylko łóżko.

Póki co obejmuje zakaz wchodzenia do sypialni bez naszego nadzoru. Choć i nasz nadzór nic nie dawał kiedy dosłownie nas olewa.

Macie jakieś rady i pomysły z perspektywy doświadczonych posiadaczy kotów? Ja w swoim życiu miałam kilka kotów, każdy z nich swobodnie używał kuwety i nie zdarzało mu się załatwiać swoich potrzeb poza nią. Zawsze po pierwszym siusianiu do kuwety sprawa była oczywista i załatwiona na kolejne lata. Dlatego nie wiem co teraz zrobić z takim problemem.
A juz skończyły mi się czyste prześcieradła.

Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie

kamilalobuz

Od: Pt lip 13, 2012 6:30

Post » Pt lip 13, 2012 8:04 Re: Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

Witaj :)
Czy dobrze zrozumiałam, że na początku kicia załatwiała się do kuwety, a potem dostała biegunki i zaczęła traktować łóżko jak kuwetę?
Czy nadal ma biegunkę?
Kiedy dostała tabletkę na odrobaczenie i jaką?
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Sob lip 14, 2012 11:29 Re: Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

Kotka dostala tabletke przed biegunka - moze to ona zpoodowala ja. Jednak tabletek juz nie dostaje od dwoch dni. Dzisiaj byl szlaban na sypialnie. Zostala w pomieszczeniu z kuweta i w nocy slyszalam jak zalatwia potrzeb w zwirku. Jednak kiedy usiedlismy razem w jednym i tym samym pomieszczeniu z kuweta, mala zrobila siku na miekkiej poduszce ktora miala byc jej poslaniem. Od razu wrzucilimy ja do kuwety i wtedy zrobila w kuwecie kupke. Nastepnie przeszlismy do zwyklych czynnosci a ona po raz kolejny nasiusiala na owa poduszke ( ktora zostala po pierwszym razie wyczyszczona srodkiem bez amoniaku).
Mam trzy pomysly - stres, cbec zwrocenia uwagi na siebie i miekkie podloze. Jak myslicie?

kamilalobuz

Od: Pt lip 13, 2012 6:30

Post » Sob lip 14, 2012 16:19 Re: Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

Jak maluch, to o miękkie raczej chodzi.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob lip 14, 2012 16:56 Re: Mały kotek, który załatwia potrzeby w łóżku i w kuwecie.

2 miesieczny kotek to dziecko .. bedzie mu sie zdarzac załatwiac potrzeby tam gdzie nie wolno .. porownaj go z małym szczeniakiem .. z 6 tyg pieskiem bys biegała od rana na dwór ( pewnie ustawiając budzik żeby zdąrzyć) z kotkiem jest podobnie tylko że załatwia sie tylko w domu do kuwety.

Z pieskiem masz mozliwośc wyjścia na dwór żeby sie wysikał jak nie zdąrzy to będzie Twoja wina bo jesteś jego mama .. z kotem to samotylko ludzie o tym zapominaja i jak kotek narobi tam gdzie nie wolno jest wielkie HALOOOO

Życze cierpliwości ,,maluszek nie robi tego specjalnie .. musisz go w miare mozliwosci pilnowac i po obudzeniu lub po karmieniu wkladac do kuwety zeby zalapał ...
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32