alareipan pisze:Tez polecam. Trzeci sezon wisi u mnie 4x4.
U mnie wisi aktualnie czwarty sezon... i właśnie odkryłam w siatce sporą dziurę - po tym, jak stwierdziłam brak jednego kota w pokoju z zabezpieczonym balkonem
Szczęśliwie kot cały i zdrowy dał się złapać w krzakach. A siatka została dokładnie obejrzana. Stwierdziłam, że drogi ucieczki mogły być nawet dwie:
- W dolnym rogu siatka nie przylegała zbyt dokładnie. Na tyle niedokładnie, że kot spokojnie mógł sie przecisnąć. Wina złego wykonania (własnymi siłami i po raz pierwszy).
- Tuż obok tego rogu w kilku miejscach siatka była przetarta lub przegryziona. W tym w jednym miejscu uszkodzodzone było kilka sąsiednich oczek i w efekcie zrobiła się dziura, przez którą spokojnie przejdzie normalny dorosły kot. Dziura wypada akurat za grubszym słupkiem od barierki, na pierwszy rzut oka jej nie widać. Nie dam głowy, czy ta dziura to efekt celowego kociego działania (bardziej prawdopodobne), czy siatka przetarła się w tym miejscu przez obcieranie o szorstki słupek. Niezależnie od wersji oznacza to, że czteroletnia siatka jest podatna na uszkodzenia. Przy dokładniejszym przyjrzeniu się siatce, szczególnie w tych pogryzionych / porwanych miejscach, mam wrażenie, że materiał jest już dość zużyty.
Na razie dziury są załatane, a balkon zamknięty do czasu lepszego przytwierdzenia siatki, albo jej wymiany na coś mocniejszego.