zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 12, 2012 22:39 zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić :cry:

Na osiedlu na, którym mieszkam, od 3 dni siedzi kot i rozpaczliwie płacze. Jest młody, wygląda na oswojonego. Wychodzi w nocy, siedzi w tym samym miejscu i rozpaczliwie miauczy. W dzień się chowa. Wygląda jakby ktoś go porzucił. To osiedle zamknięte nie wiem skąd mógłby się tu wziąć. Jakby ktoś go szukał to by już go znalazł bo nie da się go nie usłyszeć.
Próbowaliśmy go złapać z mężem, ale nic z tego. Boi się. Mieszkamy w kawalerce z dwójką naszych kotów, nawet nie mielibyśmy go jak przechować.
Jest może ktoś z tej okolicy i pomoże w jego złapaniu? Żal mi kota strasznie :/ Zgłosić to do administracji? Nie wiem jak mu pomóc.

spacja

Od: Nie sty 02, 2011 22:02

Post » Czw lip 12, 2012 22:50 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Podnoszę. Wystaw mu jedzonko chociaż. Spróbuj go oswoić jakoś- regularnie dokarmiaj(najlepiej o tej samej porze).

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Czw lip 12, 2012 22:51 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Jest ktoś z podlaskiego?:(

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Czw lip 12, 2012 22:58 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

valborga pisze:Jest ktoś z podlaskiego?:(

Już uaktualniłam, obecnie mieszkam w Warszawie. Kotek miauczał, a teraz jest cisza. Podejrzewam że siedzi pod schodami. Jutro mu wystawimy jedzenie, ale za to mnie administracja może pogonić. Czy zgłoszenie tego do administracji może coś pomóc?

spacja

Post » Czw lip 12, 2012 23:19 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

spacja pisze:
valborga pisze:Jest ktoś z podlaskiego?:(

Już uaktualniłam, obecnie mieszkam w Warszawie. Kotek miauczał, a teraz jest cisza. Podejrzewam że siedzi pod schodami. Jutro mu wystawimy jedzenie, ale za to mnie administracja może pogonić. Czy zgłoszenie tego do administracji może coś pomóc?

Nie.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pt lip 13, 2012 6:54 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Administracja najwyżej wezwie Straż Miejską i kot trafi na Paluch. To prawdopodobnie domowy kot, porzucony lub zagubiony. Najlepiej byłoby dać mu schronienie, choćby tymczasowe, w domu. Czy możesz to zrobić? Oferuję pomoc w zrobienie zdjęć i zamieszczeniu ogłoszeń.
Domowy, ufny kot nie radzi sobie "na wolności" a dodatkowo jest narażony na wiele niebezpieczeństw, których nie umie unikać - w tym na ludzkie okrucieństwo.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt lip 13, 2012 8:17 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Obudził nas w nocy miauczeniem. Próbowaliśmy go złapać, było po 3, ale się nie udało. Na osiedlu rosną duże kępy kłujących krzaczysk i chyba w nich się ukrył. Wystawiliśmy jedzenie pod schodami pod którymi zazwyczaj siedzi w nocy. Serio, nie mam pomysłu jak go złapać.
Co do przechowania, jak pisałam, jednopokojowe małe mieszkanie i dwa moje koty. Nie widzę opcji, żeby się tu zmieścił, ale dwa, trzy dni mogłby tu posiedzieć (gdyby ktoś pożyczył kuwetę). Wyjeżdżamy na 2 dni na początki przyszłego tygodnia, więc na te dni też go z moimi nie zostawię. Tymczasem kot jest nie złapany, mieliśmy już 3 podejścia, do jedzenia też nie wyjdzie bo się boi.

spacja

Post » Pt lip 13, 2012 8:34 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Mogę pomóc złapać, jak będzie wiadomo, co z kotem potem zrobić. DT na 2-3 dni to mało :(

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt lip 13, 2012 8:43 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

OKI pisze:Mogę pomóc złapać, jak będzie wiadomo, co z kotem potem zrobić. DT na 2-3 dni to mało :(

Czy w Warszawie nie ma sieci domów tymczasowych? W Białymstoku, gdzie wcześniej mieszkałam jest kotkowo, zaprzyjaźnione gabinety wet. też przygarniają koty. Może znajdą się chętni, tylko w którym wątku zapytać? Pytam, bo nie śledzę forum.

Wiem, że w Pruszkowie jest dom tymczasowy, napiszę i zapytam czy by kota nie przechowali.

spacja

Post » Pt lip 13, 2012 8:51 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

spacja pisze:
OKI pisze:Mogę pomóc złapać, jak będzie wiadomo, co z kotem potem zrobić. DT na 2-3 dni to mało :(

Czy w Warszawie nie ma sieci domów tymczasowych? W Białymstoku, gdzie wcześniej mieszkałam jest kotkowo, zaprzyjaźnione gabinety wet. też przygarniają koty. Może znajdą się chętni, tylko w którym wątku zapytać? Pytam, bo nie śledzę forum.

Wiem, że w Pruszkowie jest dom tymczasowy, napiszę i zapytam czy by kota nie przechowali.

W Warszawie są domy tymczasowe. U mnie aktualnie jest 10 tymczasów, w innych jest jeszcze gorzej.
Jesteśmy zapchani po same uszy. Domem tymczasowym może zostać każdy, tylko nie każdy chce.
Jak znajdziesz DT, to pomogę łapać.
Ja już nawet nie pytam - powinnam odłowić 4 kocięta, tylko nie ma z nimi co zrobić :(
Możesz dodać w tytule, że potrzebny DT. Może się uda.

OKI

Post » Pt lip 13, 2012 9:04 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

OKI pisze:
spacja pisze:

W Warszawie są domy tymczasowe. U mnie aktualnie jest 10 tymczasów, w innych jest jeszcze gorzej.
Jesteśmy zapchani po same uszy. Domem tymczasowym może zostać każdy, tylko nie każdy chce.
Ja już nawet nie pytam - powinnam odłowić 4 kocięta, tylko nie ma z nimi co zrobić :(

Dobrze, odezwę się wieczorem. Napisałam do DT w Pruszkowie. Porozmawiam z mężem, jak on widzi pomieszkanie z trójką kotów na wynajmowanych 30m przez pewien czas.
Chociaż naprawdę nie wiem jak udałoby Ci się tego kota złapać, jakaś siatka jak na motyle w wersji dużej by się przydała chyba.

spacja

Post » Pt lip 13, 2012 9:04 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Spacja, mogę pożyczyć kuwetę (zakup to ok 15 zł), porobić foty i ogłoszenia, ew. przetrzymać prze dwa dni wyjazdu. Mam baaardzo zakocony DT, wybieram się na urlop a na 1 miejsce u mnie czeka 6 kotów :(

aha, jeśli to pomoże, to ja mam w tej chwili 5 dorosłych kotów i 3 maluchy na 22 metrach. I jednego ludzia.

edit: uściśliłam

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt lip 13, 2012 9:06 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

spacja pisze:
OKI pisze:
spacja pisze:

Dobrze, odezwę się wieczorem. Napisałam do DT w Pruszkowie. Porozmawiam z mężem, jak on widzi pomieszkanie z trójką kotów na wynajmowanych 30m przez pewien czas.
Chociaż naprawdę nie wiem jak udałoby Ci się tego kota złapać, jakaś siatka jak na motyle w wersji dużej by się przydała chyba.

oj spacja nie doceniasz dziewczyn :)
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Pt lip 13, 2012 9:06 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

Mam klatkę-łapkę. Przed łapaniem trzeba będzie go przegłodzić.
Póki nie znajdziecie miejscówki, możecie go dokarmiać w jakimś dyskretnym miejscu. Niech się przyzwyczaja.

alix76 pisze:Spacja, mogę pożyczyć kuwetę, porobić foty i ogłoszenia, ew. przetrzymać prze dwa dni wyjazdu. Mam baaardzo zakocony DT, wybieram się na urlop a na 1 miejsce u mnie czeka 6 kotów :(

Dodam, że alix76 też ma tylko pokój z kuchnią :roll:

OKI

Post » Pt lip 13, 2012 9:32 Re: zabłąkany kot Warszawa-Skorosze

OKI pisze:Mam klatkę-łapkę. Przed łapaniem trzeba będzie go przegłodzić.
Póki nie znajdziecie miejscówki, możecie go dokarmiać w jakimś dyskretnym miejscu. Niech się przyzwyczaja.

alix76 pisze:Spacja, mogę pożyczyć kuwetę, porobić foty i ogłoszenia, ew. przetrzymać prze dwa dni wyjazdu. Mam baaardzo zakocony DT, wybieram się na urlop a na 1 miejsce u mnie czeka 6 kotów :(

Dodam, że alix76 też ma tylko pokój z kuchnią :roll:

Kurde, chce pomóc, a tu :roll: Super, miło mi. Przepraszam, że nie mam 30 kotów na DT. Nie zajmuję się na stałe byciem DT i nie mam takiego zamiaru. Jednak w takiej sytuacji chcę pomóc kotu, i potrzebuję trochę pomocy od osób w temacie.
Ironia i uśmieszki raczej nie zachęcają do działania, a zdecydowanie zniechęcają.

Porozmawiam wieczorem z mężem, co on na to.

Kot jest już przegłodzony, jak sądzę, wystawiliśmy mu jedzenie wczoraj, ale nie mam pewności czy w ogóle je namierzył. Biega bez ładu i składu po osiedlu. W nocy tylko pojawia się w tym samym miejscu mniej więcej i miauczy.

spacja

[następna]