Zatkana cewaka , co dalej?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 01, 2012 15:29 Zatkana cewaka , co dalej?

hej! jestem tu nowa i szukam pomocy, mój kocurek kastrat niespełna 2 letni przechodzi po raz kolejny zapalenie pęcherza,które niestety łączy się z nieoddawaniem moczu :( Po raz kolejny zmieniliśmy weterynarza i po raz kolejny po licznych zastrzykach, masażach itp przeszedł nieudaną próbę cewnikowania. Problem pojawia się jak twierdzi Pani wetka w cewce moczowej bo ta okolica jest najbardziej wrażliwa na dotyk, nie można przepchnąć przez z nią cewnika... :( wchodzi zaledwie na 4,5 cm a dalej nie chce, dodam że to kolejna próba cewnikowania zakończona taką samą diagnozą: coś zatyka cewkę moczową. 2miesiące temu kotek miał robione usg, które wykazało drobny piasek w nerkach po serii zastrzyków z antybiotykiem zaczął się załatwiać. Teraz znów powtórka, zastrzyki, ściąganie moczu u weta, specjalistyczna karma rozpuszczająca piasek i 4 dzień dalej nic.. jedziemy jeszcze na zdjęcie rtg cewki, żeby sprawdzić co tam może "siedzieć".. Ale nerwów już coraz mniej, ktoś z Was miał może podobną sytuację? jaka była diagnoza, jak skończyła się ta męczarnia?

nowa89

Od: Pt cze 01, 2012 15:17

Post » Pt cze 01, 2012 15:52 Re: Zatkana cewaka , co dalej?

Podniose.nAPISZ skad jestes,moze ktos poleci weta.
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob cze 02, 2012 0:25 Re: Zatkana cewaka , co dalej?

jak długo miał podawany antybiotyk? Przy infekcjach pęcherza podaje się ok. 6 tyg.
Błędem wielu wetów jest zbyt krótkie leczenie- jak kot zaczyna normalnie sikać, to niby już zdrowy. A infekcja powróci i w międzyczasie narobi spustoszenia w nerkach :(

Jak już się udrożni to przede wszystkim powinien dużo pić, pić i sikać, wtedy jest szansa, że piasek się wypłucze. Kroplówki podskórne. No i zakwaszać mocz- jeśli oczywiście ten "piasek" to struwity, a nie oksalaty.

w ostateczności cewkę można wyszyć, ale z moim kotem na szczęście tego uniknęłam, więc nie podzielę się doświadczeniem
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Sob cze 02, 2012 18:34 Re: Zatkana cewaka , co dalej?

Mój kot - również dwuletni właśnie przechodzi leczenie - wykryto piasek (struwitowy) w moczu, no i zatkała mu się cewka(na szczęście udało mu się włożyć cewnik). Chodził kilka dni z cewnikiem, wczoraj go wyciągneliśmy i na szczęście zaczął sikać ! :) dostaje jeszcze antybiotyki, lek który podaje mu 2 razy dziennie na lepsze ukrwienie i jakiś zastrzyk przeciwzapalny i mam nadzieję, że na tym się skończy i nie będzie konieczna operacja. Od poniedziałku dostaje karmę royal urinary i też po części chyba to karmy zasługa bo może zaczęła rozpuszczać to cholerstwo. Oczywiście cały czas jest pod kontrolą weterynarza.
Jeśli chodzi o Warszawę serdecznie polecam panią Lidię Pawłowską - prowadzi gabinet 'Puchatek' na ulicy Kępnej. Bardzo pomogła mojemu drugiemu kotu który drapał się niemiłosiernie nie wiadomo z jakiego powodu. (przestał gdy 'dostał' drugiego kota do zabawy :P, jednak leczenie ran które sobie wydrapał było bardzo trudne).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

CharlotteAF607105

Od: Sob cze 02, 2012 18:10

Post » Wto lip 10, 2012 18:18 Re: Zatkana cewaka , co dalej?

Mój kocur też uniknął wyszywania cewki. Pod koniec zeszłego roku zaczął się notorycznie zatykać. Na początku założono cewnik (było ciężko ale się udało) i miał regularnie przepłukiwany pęcherz. Trochę to trwało. Płukanie pęcherza, dieta, leki i dzięki Bogu nie mamy problemu (ostatnie płukanie było w styczniu).
W Wawie polecam Białobrzeską i dr Czubek oraz Cetnarowicz. Te wetki prowadzą moje koty (mam 3 forumowe koty, z czego 2 chorują) i z czystym sumieniem je polecam :)

Brzózka

Od: Pt sie 31, 2007 22:46