Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie lip 08, 2012 13:06 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Bedzie dobrze :D jeszcze troszeczkę :D jak Riko do mnie przyjechał było dużo gorzej-to olbrzymi kocur i 3 stare koty-Riko 2 dni w łazience-moje koty tam nie wchodziły a ja w nocy robiłam siusiu za blokiem-w dzień korzystałam z łazienki sąsiadki-po tygodniu Żwiruś i Rikuś zakumplowali i sobie razem polowali na Kasię-tak jak piszą-daj trochę czasu i mów do Neli :mrgreen:

jaga666

Od: Wto mar 06, 2012 17:55

Post » Nie lip 08, 2012 13:58 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Nie znam się bardzo dobrze na kotach, ale ponieważ opiekowałam się Nelą, odkąd skończyła 3 miesiące, chciałabym się podzielić swoimi obserwacjami. W zasadzie pokrywa się to z tym, o czym pisały inne osoby, ale...

Nela nie jadła absolutnie nic przez 3, a może nawet 4 dni, kiedy złapałam ją z mamą pod blokiem. Siedziała w łazience, na termie, dość niewygodne miejsce, ale najwyraźniej czuła się tam bezpiecznie, no i mogła spokojnie obserwować całe pomieszczenie. Wszelkie próby nawiązania kontaktu kończyły się syczeniem, więc daliśmy sobie z tym spokój. Praktycznie rzecz biorąc, prawie ją ignorowaliśmy. Ja starałam się tylko siedzieć częściej w łazience, by mogła się przyzwyczaić do mojego widoku. Hm...nawet odrabiałam lekcje na pralce :lol: Gdzieś wieczorem zdecydowałam się ją dopiero pogłaskać. Od tyłu, żeby się nie bała. Biedna, była taka przestraszona, strzelała tylko na prawo i lewo tymi dużymi oczami. Ale ponieważ wybrała sobie naprawdę wąskie miejsce na spanie, nie mogła się obrócić i capnąć mnie pazurami :) Zresztą, porzuciła chyba ten zamiar, skoro 5 minut później zaczęła mruczeć ;-) Od tamtej pory nie siedziała już za termą, tylko ulokowała się w wiklinowym koszu koło grzejnika. Kilka dni później chodziła nawet po całej łazience i plątała się pod nogami, albo siedziała na dużej półce koło umywalki i w ogóle nie reagowała, gdy ktoś np mył ręce. Po prostu poczuła, że nic jej ze strony ludzi nie grozi. Na koniec wypuściłam ją, żeby pochodziła sobie po całym domu, obwąchała wszystkie kąty, zajrzała w każdą szczelinę, a potem przyszła ( siedziałam na podłodze) i położyła się obok, żeby ją podrapać.

Powiedziałabym, że zaufała nam dość szybko, ale na pewno miał na to wpływ fakt, że znała mnie i rodzinę od małego. W sumie, to zastępowaliśmy jej matkę. Myślę, że u Ciebie też wszystko się ułoży, tylko naprawdę nic na siłę. Jedyna praca, jaką wykonaliśmy, to po prostu przebywanie z nią w jednym pomieszczeniu i wykonywanie normalnych, domowych czynności. Być może potrwa to nieco dłużej, bo jesteście dla niej zupełnie nowi, ale tu naprawdę potrzeba cierpliwości. Nie musicie poświęcać jej pół dnia, bawiąc się z nią i ganiając ją po całym domu. Wręcz przeciwnie, takie naskakiwanie raczej w niczym nie pomoże. Ona od małego była nieśmiała i ostrożniutka, często chodziła głodna, bo bała się przebiec przez chodnik spod samochodu pod balkon, gdzie przy miskach z jedzeniem czekała już na nią matka. Może ta ostrożność uratowała jej życie, bo jej ciekawski świata braciszek w końcu nie przeżył...

Flavia

Od: Czw lip 05, 2012 20:13

Post » Nie lip 08, 2012 14:06 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

EwaKa pisze:Strasznie mnie cieszy to, że Nelcia wyszła wczoraj wieczorem aż do naszego pokoju, zamarliśmy w bezruchu, zeby jej nie wystraszyć,no ale Bartulek przywitał ją po swojemu 8O
Zjadła wczoraj po południu trochę mokrej karmy Applaws pod łóżkiem, w nocy zjadła kilka kulek suchej i trochę mokrej Animondy vom Fiensten.

:ok: :ok: :ok:
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Nie lip 08, 2012 17:38 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Ja też nie wysyłałam żadnego pw.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Nie lip 08, 2012 23:08 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

I jak Nela wieczorowa pora? Mam nadzieje ze czesciej opuszcza swoj azyl
Obrazek

Goyka

Post » Pon lip 09, 2012 5:17 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

I jak dzisiaj?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lip 09, 2012 7:18 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Nela w dzień jest, jakby jej nie było. Natomiast koło 22 zaczyna wystawiać łebek :) W nocy duuuużo chodziła po domu, moze dlatego, ze Bartuś coś zaspał hehe, ale my nie spaliśmy w nocy, a mimo to przemykała do kuchni i łazienki, nawet jak gadaliśmy głośno, szła na wyprostowanych łapkach, nie skradała się tak. Oczywiście Bartuś polował na nią "zza krzaka" i nie obyło się bez 3-4 starć, ale powiem szczerze, że bez szału, pare krzyków, parę syków, juz bez szaleńczej gonitwy przez cały dom, ewentualnie kic pod łóżko i tyle. Nela pozwiedziała parapety, bawiła się sznureczkami od rolet, ale pogłaskać się nie dała. Fajne jest to, że się nie zrażała, że Bartuś zaraz zza winkla na nią skoczy :) nawet przy kuwecie na nią czekał potwór jeden hehe

EwaKa

Od: Pt cze 22, 2012 12:15

Post » Pon lip 09, 2012 7:34 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

No to super, widzisz jaki już jest duży postęp. Jak już się bawiła sama to znaczy że czuje się pewniej, jeszcze parę dni ,a to Bartuś będzie zwiewał przed Nelą :twisted: w zabawie oczywiście
Obrazek

Goyka

Post » Pon lip 09, 2012 7:39 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

I będzie coraz lepiej :ok: To dobra i mądra kotka, ja ją pokochałam od pierwszego wejrzenia.Tak z perspektywy kota, to zafundowano jej traumę.Cały dzień w podróży, przekładana wciąż do transporterka, nowe miejsce, nowe zapachy i przystojny wprawdzie kot do towarzystwa, ale atakujący ją w sumie bez powodu, bo ona zwady nie szukała.Będą się razem bawić, a Nelcia pozwoli się głaskać.Ona potrzebuje czułości, ale nie wie, czy ręce ludzkie znów jej nie dotkną po to tylko, aby ją znowu wsadzić do klatki.Ona ludzkiej mowy nie rozumie, kojarzy tylko sytuacje, zapachy, dźwięki, jak małe dziecko.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lip 09, 2012 9:06 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Ale prawe łapy to mają oboje podziabane od tych łapoczynów :ryk:
Nela to by się nawet wychyliła spod tego łóżka, ale Bartuś pilnuje i zaraz ją gdzieś w róg zagania i pac pac.

EwaKa

Post » Pon lip 09, 2012 9:09 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Jak sobie ustalą hierarchię to nie będzie się tak chowała. Jak do nas przyjechała Chrupcia to Leoś też się czuł jak Pan na włościach i ją przeganiał od zabawek, jedzenia i z kuwety. A teraz miłość kwitnie -łapie ją i gania po to ,żeby wylizać, wymyć. Wstawię zdjęcia wieczorem to zobaczysz :) będzie dobrze
Obrazek

Goyka

Post » Pon lip 09, 2012 10:02 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Dzięki :) Też mam nadzieję, ze będzie dobrze. W nocy to Nela zwiedzała bez oporów, ale było ciemno, tylko widać było tuptającą białą plamę :1luvu:

EwaKa

Post » Pon lip 09, 2012 10:25 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Najpierw w nocy, potem wieczorem, a jak już się pewnie poczuje, że nic jej od Was nie zagraża to będzie lew salonowy :D jak wychodzi to mówcie do niej czule, a jak podejdzie pogłaszczcie, ale nic na siłę ,powolutku :ok: :ok:
Obrazek

Goyka

Post » Pon lip 09, 2012 10:50 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Mówimy do niej jak tylko jest w zasięgu wzroku:) Ale jak dzisiaj wskoczyła do wnęki i ją pogłaskałam, to syczała na mnie, ale trudno :)

EwaKa

Post » Pon lip 09, 2012 10:55 Re: Nela, śliczna kotka do pokochania.W DS!!!!

Ważne że nie drapie i nie gryzie, syczenie to tylko wyraz strachu, minie :)
Obrazek

Goyka

[poprzednia][następna]