Czy warto dawać kotom RC Calm?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 30, 2012 9:32 Czy warto dawać kotom RC Calm?

Jakie są Wasze doświadczenia z tą karmą?

Ostatnio u nas w domu jest ciut niespokojnie :roll: , a feliway przestał działać - wiadomo, wciąż się wietrzy. Mamy kilka nerwowych kotów, którym nie jestem w stanie podawać codziennie uspokajaczy w formie syropu czy żelu.

Mamy kilkanaście kotów, nie jestem w stanie oddzielnie karmić, więc musiałabym dawać RC Calm wszystkim - a to ogromny wydatek, ponad dwa razy większy niż dotychczasowa karma (Sanabelle, Purina). Dlatego zanim w to zainwestuję, chciałabym poznać opinie osób, które dawały kotom tę karmę - wart? Są efekty?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob cze 30, 2012 10:38 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Warto. dzieki tej karmie mój najstarszy kocur (10 lat) przestal sie rzucac i podgryzac mojego wnuka ( 3 lata).
Karma zaczęła działac po około 2 tygodniach.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Sob cze 30, 2012 10:40 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Dawałam RC Calm Falce, kiedy przybył do nas Rusłanek, bo ona jest neurotyczką i wiedziałam, że nie będzie jej łatwo zaakceptować nowego towarzysza. Falkę wyciszył bardzo. Po kilku dniach zmniejszyłam jej dawkę tej karmy do 1/3. Dawałam tylko przez ok. 2-3 tygodnie. Efekty w naszym przypadku były spektakularne.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob cze 30, 2012 10:46 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

A po odstawieniu karmy? Efekt się utrzymuje?

Jana

Post » Sob cze 30, 2012 10:58 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Ja jej nie odstawiłam zmniejszylam tylko dawke i podaje z innymi suchymi tak w proporcji 1/4RC Calm + 3/4 innej. Rudy jest na niej + 2 pozostałe (tez podjadaja) sporo ponad rok.
U mnie przy małym bywa stresowo dlatego nadal dostaje. Moje koty nie były przyzwyczajone do malych dzieci.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Sob cze 30, 2012 11:06 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

U nas po odstawieniu było już ok ale zakładałam, że karmę będe podawać tylko przez chwilę. Chodziło mi o wytłumienie tego największego stresu.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob cze 30, 2012 14:57 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Moja tymczaska siedziała pod łóżkiem miesiąc, po RC calm zaczęła wychodzić i przestała się tak bać, a nie pomagały żadne koce feromony i nic w tym stylu. Polecam ;)

michalinadzordz

Od: Nie wrz 25, 2011 9:24

Post » Sob cze 30, 2012 18:27 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Zastanawiam się nad kupieniem takiej obróżki dla Filusia, który zrobił się niespokojny po zmianie pani do sprzątania: http://animalia.pl/produkt,18991,sergea ... 38-cm.html Może zamiast zmiany karmy, warto by było spróbować z obróżką?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob cze 30, 2012 20:50 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

O obróżkach mam tylko negatywne informacje - że nie działają zupełnie :|

Jana

Post » Sob cze 30, 2012 20:56 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Borys lał mi do łóżka. Po przeleczeniu i wykluczeniu wszelkiego podloża chorobowego, zaczęłam podawac RC Calm.
Efekty byly spektakularne, szczególnie na początku. Kot wyluzowany, jakby się zielska napalił, prawie opary nad nim się unosiły ;)
Z czasem troszke się to unormowało, już nie było aż tak widoczne, ale Borysowi pomogło bardzo. Dostawał przez parę miesięcy, potem dostawał mieszane do bytowej. Zmniejszałam ilość i wreszcie odstawiłam.
Efekt utrzymał się.

Przy nawrocie stresu i/albo lania do łózka wracam do Calma i u Borysa działa. Nawet zaskakująco szybko i dlugofalowo.

Natomiast... Probowalam Calm Aid. Niby ta sama substancja czynna, ale Borysowi bardzo nie smakuje. Podawanie mu tego na siłę stresuje kota i niweluje efekt terapeutyczny. U mnie się to nie sprawdziło.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Sob cze 30, 2012 23:14 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Calm Aida swego czasu podawałam Blusi. Efekt był rewelacyjny - wcześniej lękliwy kot, uciekający jak tylko się na niego spojrzało, po syropie pełny luz, nawet goście w domu nie byli jej straszni. Ba, dała się nawet głaskać mojej siostrze 8O
W tej chwili Blusia biega w obróżce, efekt może nie jest tak spektakularny, jak po syropie, ale jej zapędy do lania na łóżko trochę zahamowała.
RC Calm też mam, przymierzam się do podawania - muszę tylko opracować metodę izolowania Blusi, bo karmienie tym całego stada mi się nie uśmiecha.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Nie lip 01, 2012 1:25 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Jana pisze:O obróżkach mam tylko negatywne informacje - że nie działają zupełnie :|

Stąd wniosek, że nie ma sensu kupować? Zastanawiam się, bo suche stoi ogólnie dostępne, więc wszystkie koty będą jadły RC Calm, a potrzebuje tylko jeden...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie lip 01, 2012 8:05 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

vega013 pisze:
Jana pisze:O obróżkach mam tylko negatywne informacje - że nie działają zupełnie :|

Stąd wniosek, że nie ma sensu kupować? Zastanawiam się, bo suche stoi ogólnie dostępne, więc wszystkie koty będą jadły RC Calm, a potrzebuje tylko jeden...

Te obróżki nie są tanie, ja potrzebowałabym kilku, więc już wolę dawać karmę - zwłaszcza, że o obróżkach słyszałam złe opinie. Dlatego też założyłam wątek, po informacjach stąd postanowiłam kupić RC Calm i karmić tym stado przez jakiś czas.

Jana

Post » Wto lip 03, 2012 8:30 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Na przedwiośniu moja Norcia była poddenerwowana. Nic się nie działo, ale była bardziej neurotyczna niż zwykle :roll: (Zdrowie w porządku, brak zmian w domu. To się zauważa u swojego kota, jak się go dobrze zna).
Feliway w kontakcie był prawie bez przerwy (póki tymczasujemy, póty jest Feliway).

Kupiliśmy więc RC Calm dla Noreczki, żeby spróbować, czy jej pomoże. Efekty są po jakimś czasie stosowania. Norcia z koteczki znerwicowanej stała się juniorkiem, który gania za swym ogonkiem, za piłeczkami (co kiedyś bardzo lubiła!), wystawia brzuch (do podziwiania, nie głaskania :twisted: ). I paca inne koty, pilnując porządku w stadzie, więc Królowa wróciła do siebie :ok:
Nie wiem jak długo będziemy podawać, teraz schodzi druga torba, zobaczymy co dalej.
W każdym razie z RC Calm jesteśmy zadowoleni.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Wto lip 03, 2012 10:16 Re: Czy warto dawać kotom RC Calm?

Jaki jest mechanizm działania tej karmy?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

[następna]