Wszystkie koty jamnika Melona II - fotki na pożegnanie:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 27, 2012 20:15 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Mnie i tak najbardziej powala Gaudi i Miro - ale o gustach się nie dyskutuje.....

Chatki Baby Jagi to według mnie absolutne mistrzostwo świata:-)
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Śro cze 27, 2012 20:22 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Gaudi owszem - klasa sama w sobie; Miro lubię, ale bez szału, za to gotyk i sztuka romańska w Katalonii - cud-miód i orzeszki.

Polecam obejrzenie zdjęć w tym przewodniku: http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_91546534_1.pdf i tu: http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_14477299_1.pdf. Ja rozumiem po katalońsku (zwłaszcza jak czytam) - a tam są całe trasy opracowane i niektóre perełki sfocone. Jakby co to służę przekładem. :wink:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro cze 27, 2012 21:29 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Roses i Ripoll i maleńką ,śliczną Tossę...
Nie podoba mi się Sagrada Familia, podoba się reszta Gaudiego.Baby Jagi są fajne, kolejka do nich jakby mniej.
Nie wiem czy wiecie,że Barcelona to miasto rosyjskie?Tu się prawie nie słyszy hiszpańskiego.Wszędzie piękne Rosjanki i ich faceci- wyglądają tak charakterystycznie jak Polacy 25 lat temu wysypujący się z autobusów po 3 dnich jazdy z kraju...klapki,skarpetki i reklamówki w łapkach.I jeden charakterystyczny obraz:oni noszą torebki swoich kobiet!
Duuuży facet ze złotą kopertówką w ręce to nie jakiś trans,ale obywatel Rosji na spacerze ze swoją damą!
W ubiegłym roku byłam pod Saragossą- tam jest inaczej, a mnie surowość połączona z orientem (jest tam tego sporo) powaliły.
Mam coś tam jeszcze do zobaczenia w Barcelonie...ale nie mam ochoty tam jechać.Nie jest gorąco, jest normalnie ale jakoś tej Barcelony nie czuję.

Neigh ja naprawdę wolę Rzym.
Piękny, brudny, gorący i z takim niepowtarzalnym zapachem.
O Orvieto już pisałam.

Lubię tu ludzi,a Włochów nie za bardzo.Są zepsuci,a Hiszpanie się zawsze śmieją.

W Ripoll jest ogromny romański kościół...wiecie -u nas jest romańskiego niewiele,Szwedzi nam zniszczyli.A ten ma jeszcze portal.Takie zapierający dech w piersi.Piękny jest.Silny, niski -inny.
W moim prywatnym rankingu kościołów nr 1 to katedra w Splicie, wpisana w dawny pałac Dioklecjana, potem Panteon w Rzymie.I olbrzymka Katerda w Saragossie.

Piękny gotyk...ładna jest ta barcelońska ,ale to nieprawdziwy XIX wieczny gotyk (portal)
I obejrzłam sobie skromny i ładny kościół Santa Maria del Mare,ten z "Katedry w Barcelonie" Falconea.
Ktoś wie dlaczego trzymają tam gęsi??Nigdzie nie znalazłam...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro cze 27, 2012 22:56 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Mieszkałam w Barcelonie przez pół roku i to jedno z moich ukochanych miast. :)

13 gęsi w Katedrze Św. Eulalii symbolizuje wiek patronki katedry, kiedy zginęła męczeńską śmiercią. Są białe, ponieważ symbolizują jej czystość. Kąży legenda, że gdyby coś się z gęśmi stało, to zawaliłaby się katedra i zginęłaby Barcelona. Dlatego gęsi zawsze jest 13 - nie wiem co się dzieje jak jakaś tam padnie, pewnie w tempie ekspresowym zastępują ją następną, żeby się katedra nie zorientowała i nie zawaliła. ;)
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Czw cze 28, 2012 5:51 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Ja, jak wiesz Kotkinsie byłam w Barcelonie poza sezonem. ŻADNYCH kolejek nie pamietam, Rosjan fakt było wiecej niż innych - ale i tak mało.

Kościołow nie oglądam. Nooo romańskie - ale ich mało.
Gotyk doceniam, ale chyba mam dość - bo Dominik jest fanatykiem. A on do tego musi mieć zdjęcie z KAŻDEJ strony.

Sagrada jest przeładowana z zewnątrz, a środka ni cholery nie rozumiem:-)

Rzym lubię, Włochów tez lubię.

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Czw cze 28, 2012 8:03 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

W ten weekend :lol:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw cze 28, 2012 8:53 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

oh Barcelona byłam jak miałam 16 lat i chętnie bym się tam jeszcze wybrała :P
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw cze 28, 2012 9:36 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Za gęsi dziękuję, nie znalazłam tego w żadnym przewodniku.

Rzym polubiłam będąc na stypendium, choć to był Rzym imprezowy raczej:)
Włosi są może i nie tacy źli,ale włoscy kelnerzy...nawet francuzi to przy nich aniołki.
Oni są najpierw facetami, potem kelenerami.Nie znają języków,ale coś tam łapią.Podsłuchują gości i jeśli ktoś ich zdaniem powie o nich coś "nie tak" (w języku , którego nie rozumieją!!) potrafią wyprosić z knajpy!
Gość to zło konieczne, nawet ten , który zostawia kasę i napiwki.
Moja włoska rodzina wytłumaczyła mi,że tak się wychowuje włoskich chłopców.

HALO!!!!!!
LILIANE!!!
CO U CZESIA!?!?

kotkins

Post » Czw cze 28, 2012 9:44 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

kotkins, Ty się wakacjuj, a nie siedź na forum. Na forum jeszcze posiedzisz.
Sio, na wycieczkę. Zdjęcia robić!
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Czw cze 28, 2012 9:50 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Forum niezawodne jest- kto by mi o gęsiach powiedział np!?

Jadem , jadem...

Tylko Zabers umi człowieka z własnego wątku wyrzucić!!! :mrgreen:

kotkins

Post » Czw cze 28, 2012 10:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

kotkins pisze:...

Tylko Zabers umi człowieka z własnego wątku wyrzucić!!! :mrgreen:

Obrazek
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt cze 29, 2012 9:46 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Jadem zobaczyć raz jeszcze tę Barcelonę.
Samochodem, będzie hard core.
W końcu jeśli prowadziłam w Palermo i w Neapolu- dam radę.

Zaraz napiszę smsa do Liliane, niepokoi mnie jej milczenie( Cześ to mój...pasierb?)

kotkins

Post » Pt cze 29, 2012 22:40 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

Pasierb chyba jednak nie.......w końcu ojczym Amelki niby.......

Bredzę - mam kwiaciarnię w domu........dzień taki za soba, że o nim mogłabym spokojnie powieść napisać........Jeden dzień z życia Neigh

Aaaaa dostałam storyczyka, ale białego........już mam. Szkoooda - nie mam np. żółtego

I dostałam fajowego słonecznika doniczkowego. Jeszcze takowego nie miałam. Zobaczymy co z niego wyrośnie:-)

Obrazek

Neigh

Post » Sob cze 30, 2012 11:01 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

kotkins pisze:
Zaraz napiszę smsa do Liliane, niepokoi mnie jej milczenie( Cześ to mój...pasierb?)

No i co?
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Nie lip 01, 2012 7:45 Re: Wszystkie koty jamnika Melona II-Cześ poszedł na swoje!

kristinbb pisze:W ten weekend :lol:

Co ja miałam na myśli ??

Tak to jest jak się czyta 2 wątki na raz :lol: :lol:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

[poprzednia][następna]