Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 27, 2012 18:11 Re: Wątek cukrzycowy VI

no tak. ja mam optiumxido, jade na paskach kupionych w zeszlym roku, właśnie sie kończą i dotarły dwa opakowania tych promocyjnych. musze doczytac czy jak skonfiguruje glukometr na te nowe tym paskiem z nowego opakowania to czy będe mogla wrocić do "starych" paskow uzywajac ponownie poprzedniego paska elektronicznego do konfiguracji.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro cze 27, 2012 18:27 Re: Wątek cukrzycowy VI

Ja też używam właśnie tego glukometru i za każdym razem jak zaczynam nowe opakowanie pasków, kalibruję paskiem z nowego opakowania. Mimo, że teoretycznie numer serii jest wciąż ten sam.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Śro cze 27, 2012 18:39 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot, ja mam takie paski, które nie wymagają już kalibracji. Ta Pani powiedziała, ze oni tylko takie teraz mają. Bo tak się to wszystko zaczęło - nie znalazłam paska kodowego (w moich poprzednich jeszcze był). Tylko właśnie się zastanawiam, glukometr był skalibrowany pod te poprzednie, więc czy z tymi nowymi jest ok...
Wiśniak, dzięki. Ale powiem szczerze, jak przeczytałam tą ulotkę, to poczułam lekki bezsens moich skrupulatnych wielomiesięcznych starań, żeby nie podać za wcześnie, za dużo... itd. Niby wiedziałam o tym, ale nigdy ta rozbieżność nie walnęła mnie tak między oczy jak dzisiaj.

Wiśniak, też masz paski kodowe? To ja nie ogarniam, ja mam opakowanie z napisem PASKI NIE WYMAGAJĄ KALIBRACJI.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Śro cze 27, 2012 19:04 Re: Wątek cukrzycowy VI

sheridan pisze:
Wiśniak, też masz paski kodowe? To ja nie ogarniam, ja mam opakowanie z napisem PASKI NIE WYMAGAJĄ KALIBRACJI.

To ja do tej pory na takie nie trafiłam. Fakt, że ostatnie kupowałam w lutym. Jeżeli to nie jest jakaś lipa to może spróbuj zresetować glukometr / np.wyjąć baterię / żeby usunąć kod starych pasków.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Śro cze 27, 2012 19:08 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej Sheridan,

na temat dokładności lub niedokładności glukometrów trochę przydatnych informacji znajdziesz tu: viewtopic.php?f=1&t=114244&p=6999769&hilit=+glukometr#p6999769
Nasza Helga z niemieckiego forum dla kotów cukrzycowych porównywała wiele glukometrów. Oto wyniki jej eksperymentu: viewtopic.php?f=36&t=56417&start=30

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro cze 27, 2012 19:20 Re: Wątek cukrzycowy VI

sheridan pisze:Mamrot, ja mam takie paski, które nie wymagają już kalibracji. Ta Pani powiedziała, ze oni tylko takie teraz mają. Bo tak się to wszystko zaczęło - nie znalazłam paska kodowego (w moich poprzednich jeszcze był). Tylko właśnie się zastanawiam, glukometr był skalibrowany pod te poprzednie, więc czy z tymi nowymi jest ok...
Wiśniak, dzięki. Ale powiem szczerze, jak przeczytałam tą ulotkę, to poczułam lekki bezsens moich skrupulatnych wielomiesięcznych starań, żeby nie podać za wcześnie, za dużo... itd. Niby wiedziałam o tym, ale nigdy ta rozbieżność nie walnęła mnie tak między oczy jak dzisiaj.

kupiłam paski w sklepie internetowym diabetyk24.pl, te w promocji - czyli 2 opakowania za 59 zł.
nie otwieralam pudełeczek ale na pudełku opis zawartości i m.in. "kalibrator" więc rozumiem, ze to "klasyczne" paski takie jak poprzednie... Sheridan! gdzie kupowalas paski? może faktycznie trzeba zresetowac glukometr.

Mamrot

Post » Śro cze 27, 2012 19:26 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot, kupowałam na allegro, ale od jakiejś apteki. Mają etykietki apteczne. Ta pani na infolinii powiedziała, że oni na takie właśnie przechodzą. Spróbuję zresetować, aczkolwiek pozornie mają ten sam kod co te poprzednie. Bo mimo wszystko kod mają. Dlatego dzwoniłam aż na infolinię.

Tinko, bardzo dziękuję.
Aczkolwiek wyniki tego eksperymentu już w ogóle rozłożyły mnie na łopatki. 8O Te różnice są gigantyczne! Co do mnie dzisiaj z całą mocą dotarło, to to, że jedne glukometry po prostu regularnie zawyżają, a drugie obniżają wyniki (i że aż tak!). Bo ja byłam całkowicie świadoma, że kilka pomiarów pod rząd może wyjść różnie, bo robiłam wiele eksperymentów - wiem też, że zależy to od miejsca pomiaru, rodzaju krwi, ilości osocza, być może nawet temperatury, zanieczyszczeń itd. Ale kurczę, no nie powinno być tak, że jeden glukometr na stałe tak strasznie zawyża a inny na stałe obniża wartości.
Wiecie, obchodzi mnie to żywo, bo my mamy cały czas taką sytuację, że ja muszę podjąć decyzję podawać-nie podawać. Np w tej chwili mamy 119. Jesteśmy + 19. No i nie wiem, podać (mogłabym w tej sytuacji zakładać, że jest pewnie więcej, bo ten glukometr albo te paski zaniżają), czy czekać, i kłuć kocie jeszcze raz... i może jeszcze raz. To jest mój problem. :? :?

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Śro cze 27, 2012 19:32 Re: Wątek cukrzycowy VI

ja rozumiem! wydaje mi sie, że trzeba postapic tak jak poprzednio, czyli zanim sie tak bardzo uświadomilaś, czyli co robiłas poprzednio przy stanie 119 na plus 19 h? bo to jest chyba tak, że trzeba się czegos trzymac cholerka. no nie mam pomysłu innego. ide sprawdzic cukier na +2.

Mamrot

Post » Śro cze 27, 2012 19:36 Re: Wątek cukrzycowy VI

Sheridan, są glukometry, które w wysokich przedziałach zawyżają niemiłosiernie, są też takie, które okropnie zaniżają. Im niższy wynik, tym wyniki są dokładniejesz, ale może być w dalszym ciągu +/- 15 proc.

To wypróbowane glukometry przez moich kocich diabetologów: http://www.katzendiabetologie.de/hometest.php#5
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro cze 27, 2012 19:41 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko!
dzis rano 6.30 PRE 124 - podalam kropelkę
18.30 - 127 podalam kropelkę mam tu sytuacje której kompletnie nie kumam. na +2 h mam teraz 152 !

wklejam wyniki z poprzednich dni :
21.06 - 7.00 na plus 7,5 - 123 - kropelka
o 12.30 - na + 5,5 wpadłam z pracy - pomiar 101, PRE o 19.00 - 177 - włosek

22.06 - 7.00 PRE 117 - kropelka, 18.50 PRE 181 - włosek
23.06 - 7.00 PRE 100 - nie podaje oczywiście
edit: pomiar o 9.30 - 83 ! nierozumiem czemu spada skoro nie podalam ins.?
edit: pomiar o 12.00 ( +17 h) - 109 - nic nie podaje oczywiscie
edit: pomiar 19.00 ( +24 h) - 151 - podalam kropelkę, wachałam się czy dac wlosek ale sie powstrzymałam[/quote]
24.06 - 7.00 PRE -119 - kropelka
18.30 -PRE -120 - kropelka

25.06 - 6.30 - PRE 152 - podałam więcej niż kropelkę mniej niz wlosek- tak mi się zdaje
18.30 - PRE 98 - nie podaję
26.06 - 6.30 PRE - 106 - nie podaje...
18.30 - PTE 131 - kropelka ( + 36 h !)

Mamrot

Post » Śro cze 27, 2012 19:50 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:Tinko!
18.30 - 127 podalam kropelkę mam tu sytuacje której kompletnie nie kumam. na +2 h mam teraz 152 !
Hiperglikemia poposiłkowa? Było już tak kiedyś podczas robienia krzywej cukrowej?

Tinka07

Post » Śro cze 27, 2012 19:50 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:
Mamrot pisze:Tinko!
Hiperglikemia poposiłkowa? Było już tak kiedyś podczas robienia krzywej cukrowej?

nie, nie było. nigdy podczas krzywej nie bylo sytuacji zeby uroslo od podania ins. i jedzenia

Mamrot

Post » Śro cze 27, 2012 19:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot, jeśli masz pod ręką chociaż ostatnie 2 krzywe cukrowe od wetki, to je proszę wklej.
Zmierzyłabym dziś cukier jeszcze przy +4 i w razie czego podała następną kroplę.

Tinka07

Post » Śro cze 27, 2012 19:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

Po bardzo niskich wynikach w środku dnia (najniższy 51) wieczorne PRE 250 8O Pewnie jeszcze trawiła posiłek sprzed 2 godzin ;)
Będę dawać na razie 0,75 jednostki, żeby nie ryzykowac niepotrzebnie.
Co mnie zastanawia, to rewelacyjne samopoczucie Agatki przy bardzo niskim cukrze 8O

Daję drugi dzień Nifuroksazyd, wydaje mi się, ze jest lepiej. Już tak często Agucha nie biega do kuwety.
Dzisiaj trochę podyskutowałam z doktorem-niedowiarkiem ;)
WYpytałam o pałeczkę ropy błękitnej. Z bardzo długich jego wywodów i tłumaczeń wywnioskowałam, ze wszystkie problemy Agatki, z którymi się borykamy od ponad roku mogą być spowodowane właśnie tą bakterią. Na pocieszenie dodał, że na pewno sobie z nia nie poradzimy :evil:
Do tego dodał, że za chwilę wszystkie koty w domu się zarażą, potem ludzie ...
O, takie wizje przede mną roztoczył :evil:

Ale sie nie damy! W poniedziałek wraca moja wetka, wszystko jej opowiem i naskarżę na doktora ;)
Mam dla niej przygotowane namiary na najlepszą naszą mikrobiolożkę i info o bakteriofagach. Niech wymyśli, jak pomóc.

No i jeszcze czekam na wynik testu ANA, bo wciąż toczeń nie wykluczony.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro cze 27, 2012 20:11 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Mamrot, jeśli masz pod ręką chociaż ostatnie 2 krzywe cukrowe od wetki, to je proszę wklej.
Zmierzyłabym dziś cukier jeszcze przy +4 i w razie czego podała następną kroplę.

szukam. zaraz coś wkleje

Mamrot

[poprzednia][następna]