Pers Skunks szuka super domu:-)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt cze 22, 2012 10:52 Pers Skunks szuka super domu:-)

Zamordują mnie normalnie. Uprzejmie informuję, że oprócz kotów mam jeszcze normalne życie, tak?

Wszystko zaczęło się od maila, którego mi przesłała Kasia z Kociego Świata. Fundacja została zawiadomiona o błąkającym się od wiosny kocie. Państwo, którzy kota dokarmiali obiecali pomóc w łapance..... - a że kot błąkał się tak z 10 km ode mnie. Wstyd nie podjechać.

Co tu dużo gadać. Podebatowałam z Panią kota dokarmiającą przez tel i tym samym przedwczoraj nocowałam persiastego, którego z powodów atrakcji zapachowych nazwałam radośnie SKUNKS. A kto mi zabroni?

Sorry nie jestem słitaśna z natury. Poczucie humoru mam jakie mam. Jak się komuś nie podoba, śmiać sie nie musi:-) Wolny kraj.

Poniżej informacje o kocie:

A zatem - ma ok. 2 lat. W typie persa Młodziak. Przerażony, ale obsługiwalny - będzie potrzebował chwili, żeby z powrotem poukładać sobie w głowie układ kot - człowiek. Ogromna rana - niewiadomego pochodzenia na szyi. Świerzb. Do kastracji - jedno jądro dystroficzne, bądź jednostronny wnętr. Oczywiście do ogólnego tiuningu ( golenie, odrobaczanie, szczepienia ). Na razie przebywa w lecznicy - z powodu specyfiki opatrunków. Kocur jest bardzo duży, nie jest wychudzony. Ogólnie w nie najgorszej kondycji.

I takie ogólne umoralniające pitu pitu jakby ktoś miał ochotę w jakieś ogłoszenie wkleić

Skunks - takie robocze imię otrzymał. Bo biało - czarny i koszmarnie śmierdzący. Kot w typie persa......którego ktoś najpierw bezmyślnie rozmnożył, a inny ktoś kupił, bądź wziął. Odpowiedzialnie - jak mówią wszyscy - przynajmniej na początku. Jednakże tej odpowiedzialności nie starczyło ani na wykastrowanie kota, ani na wyposażenie w adresówkę, chipa.

Może czesanie go przerosło właściciela lub okazało się, że nie da się kotu wyjąć bateryjek i odstawić na półkę - nagle więc ktoś z rodziny zapadł na cieżką postać alergii.....

Inny prawdopodobny scenariusz to taki, że kotek z puchatej kuleczki wyrósł na dorodnego kocura, zaczął znaczyć teren i co tu kryć śmierdzieć. Wtedy zamiast kastracji zafundowano mu wycieczkę na działki.......żeby "się wybiegał" lub "zwrócono mu wolność". Bo jak powszechnie wiadomo persy z dziada pradziada zamieszkiwały nasze pola, lasy, łaki - wiec oczywistym jest, że przedstawiciel typowo kanapowej rasy świetnie sobie sam poradzi.

I radził sobie biedak jak umiał......coraz bardziej skołtuniony, poraniony, zakleszczony. Miał, jak to czasem bywa, szczęście.
Dokarmiali go ludzie wrażliwi na kocie nieszczęście. Przerażony nie chciał podejść, widać sporo złego musiało go po drodze spotkać - ale przychodził się stołować. Państwo zawiadomili nas, pomogli kota złapać - czas był już najwyższy - rana na szyi wyglądała coraz bardziej paskudnie. Nie mogli go zatrzymać, ale tak czy inaczej to oni ocalili mu życie. Nie przeszli obojętnie.

To co napisałam powyżej jest nieco sarkastycznym tekstem - każdego roku do Fundacji Koci Świat, schronisk, wolontariuszy trafiają dziesiątki "kotów w typie rasy". Wszystkie kiedyś miały domy. Wszystkie miały właścicieli. Większość ma historie podobne do tej którą opisałam. Efekty ludzkiej bezmyślności, braku odpowiedzialności zwierzęta przypłacają zdrowiem, a częstokroć życiem. I to nie jest w porządku. Człowiek powinien być odpowiedzialny za tych, których oswoił.
Ostatnio edytowano Pt cze 22, 2012 15:28 przez Neigh, łącznie edytowano 1 raz
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Pt cze 22, 2012 11:07 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Oby jak najszybciej znalazł się dla niego Ten Dom :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt cze 22, 2012 11:13 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Wydarzenie na FB http://www.facebook.com/events/386703978045645/
na szybko wrzucam, jeszcze za moment dodam info o wpłatach na KŚ :)

Do albumu http://www.facebook.com/media/set/?set= ... b46d36b39a dodałam fotki z lecznicy, osoby o słabym żołądku proszone o niezaglądanie ;) Dlatego nie wklejam tutaj. Album jest dostępny bez logowania.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt cze 22, 2012 12:13 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Za tuning i nowy dom :ok:
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt cze 22, 2012 15:35 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Kot najbliższe 3 tygodnie na pewno spędzi w lecznicy. Opatrunek wymaga dość fachowego podejścia. ma założony taki żelowy okład ( wygląda jak glut......) jest to rodzaj sztucznej skóry, która codziennie musi być wymieniana. Problem stanowi to, że jeśli się zauważy, że rana się nie zrasta - należy wycinać fragmenty martwej skóry.

Ja bym nie dała rady. Nie wiem jak inni. Moga mnie przekonywac, że to martwe, że kot nie czuje. Ze tak trzeba, żeby się zrosło. Wsio ryba.......cięcie skóry nie wchodzi w rachubę. Mogę zrobić zastrzyk podskórny, musiałam kiedyś robić takież kroplówki.......ok. Jak trzeba to trzeba, ale ciąć komuś skórę.......eeenie.

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Post » Pt cze 22, 2012 16:50 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Przyciagnelo mnie wlasnie nieslitasne imie zawodnika - on jest sliczny! :ok: :ok: za ten najwlasciwszy dom.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Pt cze 22, 2012 20:06 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Będzie przepiekny! I ogromny - największy pers z jakim miałam do czynienia. Naprawdę kawał kocura. Umaszcznie na pysiu ma ładniutkie.

Obrazek

Neigh

Post » Pt cze 22, 2012 20:53 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Szkoda,że wyjeżdżam.
Mnie wycinanie czegokolwiek nie straszne.
A Cześ, mój tymczas jutro przeżywa pranie całego kota i do domu.
Szkoda,że wyjeżdżam.

Czasem żałuję,że nie mieszkam bliżej...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt cze 22, 2012 20:59 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Ano, chyba na wieczność nie wyjeżdżasz... to chyba jeszcze będziesz miała szansę coś powycinać....

A daleko mieszkasz, przepraszam, od czego?
Od szosy?
Od....
Narmalnie właśnie od czego?

A Persjanin dobrze rokuje nawet jak dla mnie, bo ja się na persach na całe szczęści wcale nie znam...
Jak się chłopak zagoi i zarośnie to będzie pierwsza (łaciata) klasa
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Pt cze 22, 2012 21:52 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

meksykanka pisze:Ano, chyba na wieczność nie wyjeżdżasz... to chyba jeszcze będziesz miała szansę coś powycinać....

A daleko mieszkasz, przepraszam, od czego?
Od szosy?
Od....
Narmalnie właśnie od czego?

A Persjanin dobrze rokuje nawet jak dla mnie, bo ja się na persach na całe szczęści wcale nie znam...
Jak się chłopak zagoi i zarośnie to będzie pierwsza (łaciata) klasa

Od centrum operacyjnego wyłapywania persów, które mieści się w Warszawie ,a konkretnie nieopodal Serocka.
Persów u nas dostatek- coś mi skapnie zapewne.

Każdy pers dobrze rokuje!! :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob cze 23, 2012 13:25 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Każdy, ale są tacy bardziej i tacy mniej

Ten ma:

- bardzo ładną twarz - ciekawie umaszczoną
- potężną postać....taaaaaaaaaaaaaaaaaaaki wielki jest
- zdecydowanie za krótki włos ( ale po Teosiu wiem, ze to się zmienia, oj zmienia)
- Nie za plaskatą mordke.......nie lubię takich co to mają bardziej oczy wystające od nosa, bo to kalectwo'

I typowo persi charakter - kto widział zdjęcia z lecznicy - niech spróbuje sobie wyobrazić, ze to WSZYSTKO było robione za zgodą pacjenta. Bez głupiego jasia. On się boi, ale jednoczesnie jest obsługiwalny. Zadnych ryków, drapania, gryzienia.

BARDZO fajny kot.

Nie to co ta złodziejska zakała kociego rodu, co u mnie mieszka........:-)

Obrazek

Neigh

Post » Sob cze 23, 2012 13:30 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Proszę nie narzekać na zakałę. Skunks jeszcze nie miał okazji dać się poznać ze wszystkich stron, tak?

Z tym złodziejstwem zresztą, to coś jest na rzeczy. Regularnie trafiam takie koty :roll: A jak nie kradną na wejściu, to wychodzą już naumiane :mrgreen: No, ale Alkaida nie miała okazji naumieć się u mnie :roll:

OKI

Post » Sob cze 23, 2012 13:48 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

OKI pisze:Proszę nie narzekać na zakałę. Skunks jeszcze nie miał okazji dać się poznać ze wszystkich stron, tak?

Z tym złodziejstwem zresztą, to coś jest na rzeczy. Regularnie trafiam takie koty :roll: A jak nie kradną na wejściu, to wychodzą już naumiane :mrgreen: No, ale Alkaida nie miała okazji naumieć się u mnie :roll:

Nie wiem o co chodzi..........teraz jej się talent objawił......w nocy otworzyła proszę ja Ciebie drzwi od schowka pod schodami........rozdrpała rc dla nerkowców i wyżarła resztę rozturlała po całym pomieszczeniu. Pełna miska jej nie kręci, woli sobie sama skołować. Taka zaradna.....

Obrazek

Neigh

Post » Sob cze 23, 2012 13:50 Re: Pers Skunks szuka super domu:-)

Neigh pisze:
OKI pisze:Proszę nie narzekać na zakałę. Skunks jeszcze nie miał okazji dać się poznać ze wszystkich stron, tak?

Nie wiem o co chodzi..........teraz jej się talent objawił......w nocy otworzyła proszę ja Ciebie drzwi od schowka pod schodami........rozdrpała rc dla nerkowców i wyżarła resztę rozturlała po całym pomieszczeniu. Pełna miska jej nie kręci, woli sobie sama skołować. Taka zaradna.....

:ryk:
Kradzione lepiej smakuje.
I zawsze tamta karma jest lepsza.
A cudza miska bardziej pełna.
O!

OKI

[następna]