Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw cze 21, 2012 11:15 Re: Wątek cukrzycowy VI

Jest jeszcze jeden glukometr - Evolution, który potrzebuje kropelki o połowę mniejszej niż ta do Xido, pomiar robi w 3 sekundy i kosztuje... 20 zł (czyli trzy razy mniej niż Xido). Nie kupiłam tylko dlatego, że... sklep nie miał do niego pasków. 8O

Odbyłam dziś długą rozmowę z panem z firmy BD w sprawie strzykawek 0,3. Uświadamiałam panu istnienie rynku na te strzykawki w Polsce, roztoczyłam wizję sprzedaży nie tylko w sieci i normalnych sklepach, ale również klinikach weterynaryjnych (połączonej z akcją uświadamiania wetów). Pan się zainteresował, choć nie ukrywał, że firma BD ma swoją korporacyjną inercję, procedury, etc. Wdrożenie produkcji opakowań na polski rynek musi być poprzedzone badaniami tegoż rynku. Rynek, czyli MY, powinien więc zrobić się bardziej słyszalny. Pan z BD obiecał sprawę podnieść w firmie i informować mnie o rozwoju sprawy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw cze 21, 2012 12:02 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:Dziękuję za pełną asystę Tinko!

7.00 PRE - 123 - podałam kropeleńke...
mam nadzieje, że nie spadnie za nisko... może uda mi się z pracy wyjść na godzinke to bym wpadła do domu na plus 6 h.mam wóz bo wczoraj pozyczyłam żeby z łysym być w lecznicy.... to jakos przeskoczę z Gdyni do Sopotu... no nie wytrzymam w robocie kolo plus 6 :|

byłam w domu - pomiar z 12.30 czyli na +5,5 od podania kropelki - 101
:mrgreen:
oczywiście posiłki - PRE 50 gr miamor, +2,5 - 25 gr i + 5,5 26 gr.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw cze 21, 2012 12:54 Re: Wątek cukrzycowy VI

zapraszam do wziecia udzialu w konkursie na miss i mistera miau miesiaca czerwca-tym razem koty przewlekle chore, a wiec cukrzycowe, nerkowe itp jak najbardziej sie kwalifikuja. Konkurs jest tu: viewtopic.php?f=20&t=142731 :) Zabawa swietna, szansa na sympatyczne nagrody dla siebie i swojego kota, szansa na to, by wiecej osob zobaczylo, dostrzeglo kota w potrzebie, w przypadku glownej wygranej mozna przeznaczyc wygrana sume pieniedzy np. na potrzeby innego kota cukrzycowego, a w razie nie zalapania sie na "pudlo" tez ma sie szanse na glowna nagrode :)
Zapraszam do zapoznania sie z regulaminem i do zglaszania kandydatow, czas jeszcze tylko do 23 czerwca wlacznie do polnocy do mnie na pw :) :ok: :ok: :ok: :ok:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Czw cze 21, 2012 13:11 Re: Wątek cukrzycowy VI

Dostałam dziś wyniki nowych badań Agatki.

Jestem kompletnie powalona, bo nic nie rozumiem :(
A raczej rozumiem, ale nic z tego rozumienia nie wynika ...

Fruktozamina 246 umol/l (norma 190-365).
No nikt mi nie powie, ze Agatka nie ma cukrzycy ... Wczoraj wieczorem glukoza glukometrem cały dzień w okolicach 300. Myślałam, ze fruktozamina jest mniej podatna na wahania cukru?
Badanie było robione, kiedy Agatka miała niski cukier (glukometrem), od miesiąca nie brała sterydu, była tydzień po antybiotyku i od dwóch tygodni była na siłę dokarmiana (za mało jednak).
Moze przez to poziom cukru wychodził przekłamany, niski?

SpecfPL - ten wynik, który był tak zawsze wysoki, teraz jest w normie 8O
Przewlekłe zapalenie trzustki przestało być przewlekłe i się skończyło?
To znaczy, ze tylko wyższy poziom cukru powoduje od razu problem z trzustką? To jest równoznaczne? Zawsze tak jest przy cukrzycy?

B12 mocno ponad normę, ale chyba nie ma znaczenia?
Kwas foliowy w normie, ale bliski dolnej granicy.

Test Coombsa znów dodatni, co przesądza raczej, ze Agatka musi być na sterydzie.
Czekam jeszcze na test ANA.

Już nie wiem, czego się chwytać :(

Wątroba i nerki się trzymają na szczęście.

Zaraz dodam na stronę Agatki zeskanowane wyniki.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw cze 21, 2012 13:16 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian pisze:Dostałam dziś wyniki nowych badań Agatki.

Jestem kompletnie powalona, bo nic nie rozumiem :(
A raczej rozumiem, ale nic z tego rozumienia nie wynika ...

Fruktozamina 246 umol/l (norma 190-365).
No nikt mi nie powie, ze Agatka nie ma cukrzycy ... Wczoraj wieczorem glukoza glukometrem cały dzień w okolicach 300. Myślałam, ze fruktozamina jest mniej podatna na wahania cukru?
Badanie było robione, kiedy Agatka miała niski cukier (glukometrem), od miesiąca nie brała sterydu, była tydzień po antybiotyku i od dwóch tygodni była na siłę dokarmiana (za mało jednak).
Moze przez to poziom cukru wychodził przekłamany, niski?

SpecfPL - ten wynik, który był tak zawsze wysoki, teraz jest w normie 8O
Przewlekłe zapalenie trzustki przestało być przewlekłe i się skończyło?
To znaczy, ze tylko wyższy poziom cukru powoduje od razu problem z trzustką? To jest równoznaczne? Zawsze tak jest przy cukrzycy?

B12 mocno ponad normę, ale chyba nie ma znaczenia?
Kwas foliowy w normie, ale bliski dolnej granicy.

Test Coombsa znów dodatni, co przesądza raczej, ze Agatka musi być na sterydzie.
Czekam jeszcze na test ANA.

Już nie wiem, czego się chwytać :(

Wątroba i nerki się trzymają na szczęście.

Zaraz dodam na stronę Agatki zeskanowane wyniki.

A nie jest przypadkiem odwrotnie? Problemy z trzustką powodują wyższy poziom cukru, a w momencie, jak trzustka wróciła do normy, to i cukier się uspokoił?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw cze 21, 2012 13:36 Re: Wątek cukrzycowy VI

No właśnie nie :?

Cukier spadł, bo przestałam podawać steryd i poza tym Agatka coraz mniej jadła (właściwie wcale nie jadła, wciskałam na siłę gerberka).
Przez prawie miesiąc cukier był właściwie w normie, podawałam 0,5 jednostki insuliny. Chociaż biegunka była cały czas i byłam przekonana, że to problem z trzustką, który spowodował cukrzycę.

Teraz od soboty Agatka na sterydzie, cukier szybuje pod niebem znów i jestem pewna, ze jak powtórzę za tydzień - dwa SpecfPL, wskaźnik znów będzie wysoki :roll:

Cukier momentalnie zareagował na steryd i to jest przyczyna cukrzycy.
Wczoraj nie podałam sterydu, dzisiaj cukier o 1/3 niższy ...
Postaram sie dawać steryd w większych odstępach czasu, teraz co półtora dnia. Może uda sie co 2 dni, najlepiej na noc - wtedy mniej je i nie nałoży się obżarstwo na steryd.

Jeden plus - Agatka rewelacyjnie chodzi teraz, nawet podskakuje ;) I zaczęła sie chować przede mną, czyli już nie chce sie poddawać zrezygnowana moim zabiegom :twisted:

Tylko jeszcze ta biegunka ciągle ... na pewno ją to męczy :(

Edit : wkleiłam wyniki badań na stronie - na dole najnowsze.
http://www.gagatki.com/index.php?p=3_2
Ostatnio edytowano Czw cze 21, 2012 14:08 przez Avian, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avian

Post » Czw cze 21, 2012 14:07 Re: Wątek cukrzycowy VI

Ech, prawda taka, że sterydy w ogóle fałszują niektóre wyniki :? I cholera wie, co jest bezpośrednim skutkiem podawania sterydu, a co faktycznym problemem. Dlatego ja mam prikaz monitorowania tylko ALT, jakieś dodatkowe badania robię sporadycznie.

Może być tak Agatka na sterydzie ma apetyt, je, więc i cukier szybuje.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw cze 21, 2012 14:23 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Jest jeszcze jeden glukometr - Evolution, który potrzebuje kropelki o połowę mniejszej niż ta do Xido, pomiar robi w 3 sekundy i kosztuje... 20 zł (czyli trzy razy mniej niż Xido). Nie kupiłam tylko dlatego, że... sklep nie miał do niego pasków. 8O

Ja za moje Optium dałam jakieś 6 zł. Na allegro oczywiście (kupowałam od jakiejś apteki). O połowę mniejsza kropelka brzmi rewelacyjnie, ale dostępność pasków to jednak rzecz bardzo ważna. No i te paski są jednak różne, różna technika nanoszenia kropli itd.

U nas nie za fajnie dalej, rano było 190 (po poprzednim PRE 260), a teraz zleciało do 49, więc też nic dobrego... Może coś w tym pęcherzu dalej hula, dziś kolejny antybiotyk...
No i dziewczyny przez te upały totalnie bez apetytu.

Avion, a jak się Agatka ogólnie miewa?

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw cze 21, 2012 16:13 Re: Wątek cukrzycowy VI

sheridan pisze:Avion, a jak się Agatka ogólnie miewa?

Hmmm ... no właśnie na sterydzie bardzo dobrze :roll:
Bardziej kontaktowa, apetyt jest, chodzi wiecej.
Idealnie, gdybym nie zdawała sobie sprawy, jakie spustoszenie robi steryd w organizmie ...

Cały czas też myślę o tej pałeczce ropy błękitnej, którą u niej ostatnio wykryto. Trzymam się teraz tej ropy ... wszystko co złe u Agatki zwalam na pałeczkę ;)
Jeszcze tydzień i zrobimy nowy posiew, i może uda się zamówić gdzieś autoszczepionkę.
Bo na leczenie baktriofagami pewnie nie ma szans w Polsce :roll:
Obrazek

Avian

Post » Czw cze 21, 2012 17:54 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgosiu, jestem pełna podziwu! :) Chętnie bym posłuchała, jak przekonywałaś "Pana BD". :) Może dzięki Tobie rzucą na nasz rynek "zerotrójki"?
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Czw cze 21, 2012 17:56 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko, oto Carererasowe wyniki:

18.06. poniedziałek, 2,25U
PRE - 525
PRE - 498
19.06. wtorek, 2,5U
PRE - 509
PRE - 490
20.06. środa, 2,5U
PRE - 478
PRE - 516
20.06. czwartek, 2,5U
PRE - 526
PRE - 523

Ketony - brak
-------------------------------------------------------------
Tinko, co z tym moim kotem się dzieje… On nadal reaguje na insulinę nie tak jak trzeba… Czy to normalne? A może za długo był źle leczony i to są tego skutki?

Do południa je trzy razy: przed zastrzykiem, +2 i +6 (karmnik), po południu 4 razy: przed zastrzykiem, +2, +4 i +6. Ponieważ płacze z głodu, więc musiałam zwiększyć częstotliwość karmienia.
Trochę schudł: 1. czerwca ważył 9,3 kg, dziś - 9,1 kg (a ja razem z nim, ale nie o 20 dag, ale o 2 kg). Po południu rozpiera go energia: każe wypuścić się na klatkę schodową i nim się obejrzę już jest na parterze (mieszkam na trzecim piętrze).

Tak sobie myślę, że może on nie reaguje na Levemira? (Wiem, że jestem w tej kwestii kompletną ignorantką, ale tak się denerwuję…)
Gdy 1. marca wet robił mu krzywą cukrową na Caninsulinę, cukier ładnie, stopniowo spadał: (dostał 0,5U/kg, tj. 4U) z 488 o godz. 10.25 do 133 o godz. 18. (Jadł tylko rano, u weta nic.) Niestety, w domu były wyniki od 500 do Hi. Przypuszczam, że dlatego, że serwowałam mu zbyt obfite posiłki.
Drugą krzywą cukrową, też w oparciu o Caninsulinę, wet powtórzył za tydzień (0,5U/kg, tj. 4U). I znów była reakcja: o godz. 10.15 - Hi, natomiast o godz. 18. - 189. Ale w domu znów było nie tak. Wet patrzył na mnie podejrzliwie, natomiast nic nie mówił na temat zasad żywienia. Potem zalecił zwiększyć dawkę do 8U. Nic to nie dawało.
1. czerwca zrobił krzywą z Levemira. Tu spadek był nijaki: od Hi o godz. 10.33 do 458 o godz. 19.43. (Ale pewnie dlatego, że dał za wysoką dawkę - 5U.)

Czy juto mam zwiększyć dawkę do 2,75U?
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Czw cze 21, 2012 18:17 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:
Mamrot pisze:Dziękuję za pełną asystę Tinko!

7.00 PRE - 123 - podałam kropeleńke...
|

byłam w domu - pomiar z 12.30 czyli na +5,5 od podania kropelki - 101
:mrgreen:
oczywiście posiłki - PRE 50 gr miamor, +2,5 - 25 gr i + 5,5 26 gr.

meldunek z 19 tej - PRE 177 - podaję włosek

Mamrot

Post » Czw cze 21, 2012 18:23 Re: Wątek cukrzycowy VI

Widzę, że u was kłopoty i ja też mam ochotę palnąć sobie w łeb. Wczoraj rano glikemia 113, więc zmniejszam dawkę 2.25 o połowę. Wieczorem HI, daję pełną dawkę. Rano HI, daję pełną dawkę i dziś wieczorem... 55. No ludzie... Tak nisko jeszcze nie było. Kot śpi. Je niewiele, ale bez zmian. Co jest, do diabła?! Wieczorem nie dałam insuliny - sprawdzę jeszcze koło północy i najwyżej wtedy dam insulinę. Ja nie ogarniam skąd taka huśtawka. :( :( :(
Ostatnio edytowano Sob lis 17, 2012 23:23 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw cze 21, 2012 18:56 Re: Wątek cukrzycowy VI

"Kociara" pisze:
Mamrot pisze:Kociaro! czy udało ci się te BD 0,5 u zamówic w Polsce?!
Rozumiem że masz na myśli BD o pojemności 0,3ml z podziałką co 0,5U.
W Polsce nie ma ich i ponoć producent nie wyraża zgody na eksport do Polski. Tak mi powiedzieli w Przedstawicielstwie firmy BD w Polsce.
Można je kupić w Niemczech w sklepie internetowym.

Małgosiu! z tego co pisze Kociara to juz były czynione próby zeby w Polsce BD sprzedawało 0,3 ml strzykaweczki z podziałka co 0,5 U. Mam nadzieje, ze coś ruszy...

Mamrot

Post » Czw cze 21, 2012 18:57 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Widzę, że u was kłopoty i ja też mam ochotę palnąć sobie w łeb. Wczoraj rano glikemia 113, więc zmniejszam dawkę 2.25 o połowę. Wieczorem HI, daję pełną dawkę. Rano HI, daję pełną dawkę i dziś wieczorem... 55. No ludzie... Tak nisko jeszcze nie było. Kot śpi. Je niewiele, ale bez zmian. Co jest, do diabła?! Wieczorem nie dałam insuliny - sprawdzę jeszcze koło północy i najwyżej wtedy dam insulinę. Ja nie ogarniam skąd taka chuśtawka. :( :( :(

o rany... Malgosiu. trzymam kciuki.

Mamrot

[poprzednia][następna]