Problem z leczeniem SUK

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 20, 2012 14:21 Re: Problem z leczeniem SUK

Jeszcze raz polecam wątek polecany przez najszczęśliwsza; viewtopic.php?f=1&t=133367
Jeśli badania nie wykryły kamieni/piasku ani bakterii, to FIC jest wysoce prawdopodobny.
Wyciskanie kota nie jest nieszkodliwe, moze doprowadzić do zainfekowania nerek (mocz częściowo się cofa z pęcherza), cewnikowanie też nie jest obojętne, oczywiście w stanie zatkania kota coś trzeba zrobić, ale czy były próbowane srodki typu rozluźniających napięcie mięśni?

Żalecenia co do postępowania z kotem z FIC nie mają charakteru inwazyjnego, można je stosować samodzielnie, fakt, ze trzeba się troche nastarać, np poświęcając kotu czas i uwagę, no i wet przy tym nie zarobi :twisted:

Miałam kiedyś kota z FIC, nic wówczas o tym nie wiedząc, utytułowany wet sie tez nie poznał.
Uleczyła go (kota, nie weta) zmiana sytuacji mieszkaniowej na mniej stresującą, po kilku latach bezskutecznych staran

W sprawach chorób układu moczowego kotów większość wetów ma wiedzę raczej archaiczną, więc jak swojego lubisz, to spróbuj albo weta zmienic, albo swojego skłonić do myslenia
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro cze 20, 2012 14:29 Re: Problem z leczeniem SUK

Skoro nie ma złogów, to czym sie zatyka?
Moim zdaniem, przeciwnie, ma złogi.
Mogą to być większe kamyki okresowo zatykające cewkę.
Albo złogi śluzu pomieszanego z ropą.
Lub inne...nie jesten specjalistą i nie umiem precyzyjnie wymienić wszystkich możliwości, jednak pozostaje faktem, ze cewka sie CZYMŚ zatyka.
Te leki które wymienilam, oprócz zakwaszania, "dezynfekują" drogi moczowe. Pomagają w leczeniu, a po ustąpieniu objawów, pomagają zapobiegać nawrotom.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro cze 20, 2012 14:48 Re: Problem z leczeniem SUK

Kazia, cały problem z FIC polega na tym, że na tle stresowym ujscie cewki nie tyle zatyka się, ile zaciska, przez co kot nie może się wysikać, choc napina się, to powoduje dalsze obrzmienia i krwawienie z naczyń krwionośnych
( vide hemoroidy u człowieka)
Oczywiście nie mam pewności, ze akurat w tym wypadku chodzi o FIC, ale jest to jedna z dość prawdopodobnych możliwości

taizu

Post » Śro cze 20, 2012 15:10 Re: Problem z leczeniem SUK

Ewik badania posiewu wyszły ok. Nie wiem co jeszcze mam zrobić. We wtorek kot próbował sikać, ale nie moógł. Dziś jestem już po wizycie. Zatyka się nawet cewnik...
Pasty nie podajemy. Jest na RC Urinary HD.
Ostatnio edytowano Śro cze 20, 2012 15:13 przez patikot5, łącznie edytowano 1 raz

patikot5

Od: Śro cze 13, 2012 8:33

Post » Śro cze 20, 2012 15:12 Re: Problem z leczeniem SUK

patikot5 pisze:Ewik badania posiewu wyszły ok. Nie wiem co jeszcze mam zrobić. We wtorek kot próbował sikać, ale nie moógł. Dziś jestem już po wizycie. Zatyka się nawet cewnik...

Czym cewnik się zatyka?
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Śro cze 20, 2012 15:13 Re: Problem z leczeniem SUK

Hm...że sie zaciska, to nie doczytalam...ale zastanawiałam się, skąd przy FIC jest krew w moczu ?
Może masz rację.
Jednak FIC jest diagnozą z wykluczenia, więc tak czy inaczej, zanim się to ztwierdzi, trzeba dobrze zdiagnozować żeby wykluczyć wszystkie inne, poza FIC, przyczyny.
A skoro zatyka sie nawet cewnik, to jednak sugeruje że jakieś złogi/piasek/kamienie tam są.
Ja bym poważnie zastanowiła sie nad otwarciem i oczyszczeniem pęcherza.

Kazia

Post » Śro cze 20, 2012 15:14 Re: Problem z leczeniem SUK

śluzem, nabłonkami. Ciągle jest niewielki osad

patikot5

Post » Śro cze 20, 2012 15:15 Re: Problem z leczeniem SUK

Ale czego to nabłonki?
I coś mi się wydaje, że to jednak nie FIC.
Zrób biochemię z profilem nerkowym.

najszczesliwsza

Post » Śro cze 20, 2012 15:16 Re: Problem z leczeniem SUK

Była biochemia z profilem nerkowym i wątrobowym. Wszystko ok. Nabłonki, które wyścielaja wnętrze pęcherza.

patikot5

Post » Śro cze 20, 2012 15:19 Re: Problem z leczeniem SUK

patikot5 pisze:Była biochemia z profilem nerkowym i wątrobowym. Wszystko ok. Nabłonki, które wyścielaja wnętrze pęcherza.

A kiedy była ta biochemia? OK to znaczy?
Wklej wyniki, znam wetów, dla których kreatynina 2,4 mg/dl jest okej... :(

I napisz do mikeli, ona zdaje się miała podobne doświadczenia, może coś pomoże.

najszczesliwsza

Post » Śro cze 20, 2012 16:18 Re: Problem z leczeniem SUK

Patikot5, proszę wklej jak możesz wszystkie wyniki badań.
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Śro cze 20, 2012 17:19 Re: Problem z leczeniem SUK

Kazia pisze:Hm...że sie zaciska, to nie doczytalam...ale zastanawiałam się, skąd przy FIC jest krew w moczu ?
Może masz rację.
Jednak FIC jest diagnozą z wykluczenia, więc tak czy inaczej, zanim się to ztwierdzi, trzeba dobrze zdiagnozować żeby wykluczyć wszystkie inne, poza FIC, przyczyny.
A skoro zatyka sie nawet cewnik, to jednak sugeruje że jakieś złogi/piasek/kamienie tam są.
Ja bym poważnie zastanowiła sie nad otwarciem i oczyszczeniem pęcherza.

No, jak się cewnik zatyka, to z pewnością w układzie moczowym są albo kamienie/piasek, albo (i) bakterie, które tworzą czop śluzowy. USG niewdokładnie odczytane?
Czy był robiony posiew z moczu? Z badaniem wrażliwości na antybiotyki...

taizu

Post » Śro cze 20, 2012 18:02 Re: Problem z leczeniem SUK

patikot5 pisze:Ewik badania posiewu wyszły ok.

Chyba rzeczywiście dobrze by bylo, jakbyś tu wkleila wszystkie wyniki badań, i oopisy, jakie masz. Jesli nie masz, weź od weta/wetów.
patikot5 pisze:Jest na RC Urinary HD.

Jeżeli to sucha karma, to sugerowalabym zmianę na mokre karmy, lub BARF. Niekoniecznie muszą to być karmy nerkowe, poczytaj dlaczego.
Sucha karma ściaga wodę z organizmu, co zagęszcza mocz, w konsekwencji może powstawać piasek, złogi. W leczeniu SUK, niezaleznie od jego przyczyny, konieczne jest dostarczanie wody w ilości ok 60 ml/kg mc.

Kazia

Post » Śro cze 20, 2012 18:08 Re: Problem z leczeniem SUK

Jak wklejać te badania?

patikot5

Post » Śro cze 20, 2012 18:16 Re: Problem z leczeniem SUK

Jak nie masz skanera, to zrób wyraźne zdjęcia i je wklej. Ale jak, to ja nie umiem :oops:

Kazia

[poprzednia][następna]