Broszka & Company cz.3

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 20, 2012 10:36 Re: Broszka & Company

Broszeczko, miałaś rację z tym frontem, niebo z błękitnego zrobiło się białe i nie ma już słońca :(
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Śro cze 20, 2012 10:38 Re: Broszka & Company

Ciekawe czy do Krakowa dotrze burza...

brązowobiali

Od: Śro kwi 28, 2010 19:02

Post » Śro cze 20, 2012 10:55 Re: Broszka & Company

Teraz się uspokoiło, ale zapowiadają że będzie burzowo na południu.
U nas przeziera słońce, ale robi się znów duszno i gorąco, więc to raczej też nie koniec na dzisiaj :evil:

Zaglądajcie na serwisy burzowe, ja od kilku lat korzystam - dzięki temu w porę np zamykam konie czy chowam samochód pod dach :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Śro cze 20, 2012 11:25 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
welina pisze:Dziś trzy razy wywróciłam Kacperka."Mercedes " był nie stabilny.Kruszynka schudła.Waży tylko 6,30 kg. :evil: Ostatnie szczepienie 26.06.

:strach: Czy nic mu się nie stało :?:

Nie nic mu sie nie stało,bo wózek na zakupy jest niziutki.Po za tym to były wywrotki trochę kontrolowane,bo rączkę od wózka trzymałam :oops: Dziś jest bardzo apatyczny.nie wiem,czy od pogody,czy zastrzyku. :(

welina

Od: Pon sty 25, 2010 15:17

Post » Czw cze 21, 2012 16:53 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:Ten pokazuje wyładowania podczas burzy - białe krzyżyki to pioruny w ciągu ostatnich 15 minut, potem ciemnieją i im ciemniejsze tym starsze, widać ruch burzy przez 120minut:
http://www.blitzortung.org/Webpages/ind ... bpage_0=15
a ten również ruchy chmur:
http://www.sat24.com/pl/pl
nie wiem czy będą ustawienia na PL - na pierwszym trzeba wybrać Europę wschodnią, na drugim Polskę

Kurcze, jaka Ty jesteś zorganizowana 8O
Ty wszystko wiesz , wiesz gdzie czego szukać, dajesz radę na ranczo i w ogóle chylę czoło 8O
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Pt cze 22, 2012 8:56 Re: Broszka & Company

Świetne mapy pogodowe. :lol:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Pt cze 22, 2012 14:44 Re: Broszka & Company

Już bałam się że będziemy bez netu do poniedziałku :strach: ale na szczęście panom fachowcom udało się przywrócić połączenie :P

Wczoraj nad ranem przez naszą wieś przetoczyła się nawałnica jakiej dawno nie widziałam i wolałabym długo nie oglądać :strach:
Ok wpół do trzeciej nagle rozpętało się piekło, musieliśmy lecieć szybko do stajni bo kopytne i psy oszalały ze strachu... Normalnie miałam wrażenie że zaraz świat się skończy 8O
Pioruny waliły tysiące razy - niektóre w nasze w budynki. Na szczęście nic się u nas nie zapaliło, ale w okolicy wybuchło kilka pożarów i było mnóstwo powalonych drzew... U nas poleciało trochę dachówek (tradycyjnie :evil: ) i jednym strzałem przepaliło modem, takie małe urządzonka co rozprowadzają internet po sieci elektrycznej i na końcu tuner telewizji z internetu - ot całe nasze okienko na świat :twisted:
Modem i tuner tv wymienili bo to dzierżawiony sprzęt ale telewizji póki co nie ma bo te małe urządzonka musimy sobie odkupić sami. I przepalone gniazdka powymieniać :evil:

No ale chociaż udało się net odpalić :ok:
Lecę doczytywać :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt cze 22, 2012 19:10 Re: Broszka & Company

Masakra :(
Zwierzęta musiały być strasznie przerażone

olafen

Post » Pt cze 22, 2012 19:30 Re: Broszka & Company

Jak idzie burza to ja wszystko odłączam od prądu, telewizor, komputer i siedzę po ciemku. Zamykam też wszystkie okna. W roku ubiegłym w Szczecinie do mieszkania mojego syna wpadł pierun kulisty, i potem zaraz oknem wyleciał. Przeżyli chwilę grozy, szczęście, że nikomu nic się nie stało. :|
Obrazek

jasia0245

Post » Sob cze 23, 2012 9:05 Re: Broszka & Company

jasia0245 pisze:Jak idzie burza to ja wszystko odłączam od prądu, telewizor, komputer i siedzę po ciemku. Zamykam też wszystkie okna. W roku ubiegłym w Szczecinie do mieszkania mojego syna wpadł pierun kulisty, i potem zaraz oknem wyleciał. Przeżyli chwilę grozy, szczęście, że nikomu nic się nie stało. :|

Też tak zwykle robię, ale w tym przypadku zostaliśmy wyrwani ze snu i półprzytomni błyskawicznie musieliśmy lecieć do stajni żeby oszalałe zwierzaki sobie nie zrobiły krzywdy - żadne z nas po drodze nie wyłączyło korków...
W sumie to sprzęt mamy podłączony pod takie listwy antyprzepięciowe, ale jak widać to wcale nie uchroniło, bo te urządzonka muszą być bezpośrednio w gniazdku elektr. i po kablu internetowym od nich spaliło modem i tuner tv :|
Dobrze że nie mamy więcej strat - parę lat temu po kablu telefonicznym spaliło nam cały komputer razem z monitorem, klawiaturą i myszą. Mimo że wtyczkę z gniazdka miał wyjętą :evil:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob cze 23, 2012 14:56 Re: Broszka & Company

Nie zawsze podczas takiej nawałnicy człowiek myśli, co jest najważniejsze, i pamięta o wszystkich wtyczkach.
Najważniejsze, że oprócz tych wtyczek i paru dachówek nic innego się nie wydarzyło.
Skoro połamane drzewa gdzieś tam były, to musiało być na prawdę ostro.

olafen

Post » Sob cze 23, 2012 18:35 Re: Broszka & Company

Broszko, co zrobić z ryjącymi ogródek kretami ?
Znasz jakiś sposób?

olafen

Post » Sob cze 23, 2012 20:36 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
jasia0245 pisze:Jak idzie burza to ja wszystko odłączam od prądu, telewizor, komputer i siedzę po ciemku. Zamykam też wszystkie okna. W roku ubiegłym w Szczecinie do mieszkania mojego syna wpadł pierun kulisty, i potem zaraz oknem wyleciał. Przeżyli chwilę grozy, szczęście, że nikomu nic się nie stało. :|

Też tak zwykle robię, ale w tym przypadku zostaliśmy wyrwani ze snu i półprzytomni błyskawicznie musieliśmy lecieć do stajni żeby oszalałe zwierzaki sobie nie zrobiły krzywdy - żadne z nas po drodze nie wyłączyło korków...
W sumie to sprzęt mamy podłączony pod takie listwy antyprzepięciowe, ale jak widać to wcale nie uchroniło, bo te urządzonka muszą być bezpośrednio w gniazdku elektr. i po kablu internetowym od nich spaliło modem i tuner tv :|
Dobrze że nie mamy więcej strat - parę lat temu po kablu telefonicznym spaliło nam cały komputer razem z monitorem, klawiaturą i myszą. Mimo że wtyczkę z gniazdka miał wyjętą :evil:

Na pewno najważniejsze w tym wypadku były dla ciebie zwierzaki. :roll:
Obrazek

jasia0245

Post » Nie cze 24, 2012 5:28 Re: Broszka & Company

Zapraszam na zakupy - dzisiaj ostatni dzień bazarków :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Nie cze 24, 2012 9:55 Re: Broszka & Company

olafen pisze:Broszko, co zrobić z ryjącymi ogródek kretami ?
Znasz jakiś sposób?

Sposobów jest mnóstwo :mrgreen:
W okolicy często widzę wstawiony w kretowisko metalowy pręt a na nim nałożona metalowa puszka do góry dnem - jak wiatr wieje to puszka grzechocze i echo niesie się po pręcie wgłąb tunelu. Podobno krety tego nie lubią :wink:
Ja kupiłam taki piszczek i wkładałam do kretowiska przez kilka dni na 2-3 godziny. Krety pakowały walizki, wyprowadzały się i nigdy nie wracały w to samo miejsce :ok:
Coś podobnego jak to: http://allegro.pl/solarny-odstraszacz-k ... 53497.html tylko mój jest na zwykłe baterie i włącza się i wyłącza ręcznie.

Tu poczytaj, dziewczyny mają dużo pomysłów: viewtopic.php?p=7219529#p7219529
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]