Operacja i po operacji Kruszyny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 15, 2002 11:58

Czy może mi ktoś powiedzieć cos na temat żywienia wątróbką. Kruszynka bardzo lubi, ale daje tylko gotowaną drobiową. Teraz kiedy ma anemię może powinna jeść surową? Nie wiem, czy by Jej smakowała i czy mogę w takiej formie dawać. :?: :?: :?:
Widziałam też w Tesco watróbkę króliczą. Sama mięsa nie jadam, więc nie wiem czy jest smaczna. Gdyby miała więcej wartości odżywczych to kupiłabym Kruszynce. Proszę o coś na ten temat napisać. :D
G. N. co Ty na to? :P

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 12:33

wątróbka zawiera witaminy, których nadmiar szkodzi.
dlatego daję gotowaną drobiową (jest b.dobra) nie częściej niż jeden raz w tygodniu.
Obrazek + Obrazek

basia

 
Posty: 2450
Od: Czw mar 21, 2002 13:38
Lokalizacja: katowice

Post » Wto paź 15, 2002 12:38

Ooooo., a Kruszynka je wątróbkę co drugi dzień. Najbardziej Jej smakuje.

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 12:42

Wątróbka przy anemi raczej surowa, ale tak jak pisze Basia bez przesady z ilością. Co do wartości odżywczej to nie ma większej różnicy między drobiową a króliczą więc chyba nie warto wydawać na to pieniedzy.
Obrazek

G.N.

 
Posty: 4042
Od: Nie lip 21, 2002 15:31
Lokalizacja: KrK

Post » Wto paź 15, 2002 12:43

to niestety wygląda na poważny błąd żywieniowy :cry:
zmień to Małgosiu i to szybko :cry:
moje buraski też kochają wątróbkę, ale dostają tylko tyle ile można, żeby nie zaszkodzić.
Konsekwencje przedawkowania są bolesne (ból kręgów szyjnych, zmiany zwyrodnieniowe itepe - dokładnie teraz nie powiem z pamięci, ale to prawie w każdej książce o opiece nad kotem jest wyraźnie zaznaczone)
Obrazek + Obrazek

basia

 
Posty: 2450
Od: Czw mar 21, 2002 13:38
Lokalizacja: katowice

Post » Wto paź 15, 2002 12:47

Rozumiem. Dawać ale z umiarem. Kruszynka teraz dostaje witaminy, jak juz pisałam 2 razy dziennie Vit. C 0,1, Calo-pet 1, Geri-pet i Bezo-pet raz dziennie. Witaminy chyba robią swoje, bo ma wiekszy apetyt, ale chce przede wszyskim wątróbkę drobiową, skórki z kurczaka (wszystko gotowane), rosołek z kurczaka i wątróbki ( pierwsza woda odlewana) i Royal'a.

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 12:50

basia pisze:Konsekwencje przedawkowania są bolesne (ból kręgów szyjnych, zmiany zwyrodnieniowe itepe - dokładnie teraz nie powiem z pamięci, ale to prawie w każdej książce o opiece nad kotem jest wyraźnie zaznaczone)

Dodam jeszcze osteomalację, zwapnienie nerek, marskość wątroby, zwyrodniena stawów itp.
Obrazek

G.N.

 
Posty: 4042
Od: Nie lip 21, 2002 15:31
Lokalizacja: KrK

Post » Wto paź 15, 2002 13:03

Czy ja mam może inne książki. W tym "szmatławcach" piszą, że powinno się karmić koty przede wszystkim rybami, mięsem (surowym) i podrobami. O skutkach ubocznych takiej diety nie ma ani słowa,mam 5 książek, w tym jedną "Żywienie psów i kotów" i nic mądrego ............. ??????? O rybach i wątróce też.
Nic nie rozumiem. Wniosek, każdy pisze co chce......... muszę Was posłuchać i zmienć dietę, ale na co???????? Kruszynka jest bardzo wybredna, jakiekolwiek warzywka, kasze, ryż, itp. nie wchodzą w grę. CO ma zatem jeść? Poradźcie!!!!

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 13:14

jeśli lubi dobrą suchą karmę (np Royal) to niech ona będzie stale dostępna w jakiejś miseczce.
a dodatkowo raz dziennie coś ugotować i niech sobie pojada..
przykład :
w poniedziałki gotowana rybka
we wtorki gotowany kawałek kurczaka z odrobiną ryżu plus rosołek do chlipania
w środy gotowane serduszka drobiowe z odrobiną ryżu i rosołku
w czwartki gotowana wątróbka (sztuki dwie)
w piątki gotowane mięsko wołowe lub surowe ale przemrożone - do syta

i tak dalej, byle urozmaicać
Obrazek + Obrazek

basia

 
Posty: 2450
Od: Czw mar 21, 2002 13:38
Lokalizacja: katowice

Post » Wto paź 15, 2002 13:15

Mięso surowe, zgadzam się jak najbardziej. Wołowina, drób, konina, baranina itd. Dla bezpieczeństwa powinno być przemrożone 48 godzin.
Należy unikać wieprzowiny.
Wątróbka, tak ale bez przesady, nadmiar wit D jest bardzo niebezpieczny.
Ryby, jeżeli już to w minimalnych ilościach. Zbyt duża ilość fosforu, inhibitor witaminy E.
Obrazek

G.N.

 
Posty: 4042
Od: Nie lip 21, 2002 15:31
Lokalizacja: KrK

Post » Wto paź 15, 2002 13:21

Spróbuję, zobaczymy co z tego wyniknie, ale na ryż bym nie liczyła. Do pysia nie weźmie.

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 13:25

ryżu troszkę niech się od początku gotuje z mięskiem, aby nabrał zapachu i smaku, a na talerzyku wymieszaj - zawsze troszkę zje..
Obrazek + Obrazek

basia

 
Posty: 2450
Od: Czw mar 21, 2002 13:38
Lokalizacja: katowice

Post » Wto paź 15, 2002 13:29

A co ze skórkami kurczka (gotowanymi)? Kruszynka chce tylko skórki, mięska kurczaka może nie być.

Małgorzata

 
Posty: 477
Od: Pt sie 02, 2002 8:29
Lokalizacja: Częstochowa

Post » Wto paź 15, 2002 13:37

skórki nie zawierają nic co by szkodziło
zawierają sporo bardzo cennego tłuszczu, więc tylko ważne żeby Kruszynka za bardzo nie przytyła - bo to nie sprzyja zdrowiu
jeśli lubi skórki, to przemycaj w skórkach troszkę mięska..

no i spróbuj zdobyć tę książkę, może Ci się uda..
Obrazek + Obrazek

basia

 
Posty: 2450
Od: Czw mar 21, 2002 13:38
Lokalizacja: katowice

Post » Wto paź 15, 2002 13:38

a jaki jest autor? bo chetnie bym kupila.
Star & Tomi Obrazek , MaszaObrazek i Gabrysia Obrazek

star

 
Posty: 2059
Od: Śro sie 21, 2002 10:42
Lokalizacja: Poznań

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dorcia44, Maniek19 i 637 gości