Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka refleksji

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw cze 14, 2012 8:46 Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka refleksji

Refleksje po norweskiej wystawie

Po raz pierwszy byliśmy na wystawie w Norwegii jako wystawcy. I nasuwa mi się kilka refleksji.
Wystawa w Norwegii jest zorganizowana dla wystawców i hodowców. Publiczność to sprawa wtórna. Wygodnie ma być wystawcom a nie publice.

Sektory ustawione są w ten sposób, że drzwi klatek są na zewnątrz sektora. Klatki mają pełne ścianki z 3 stron.

Zadaniem stewarda jest pilnowanie właściwej kolejności oceniania kotów. I tylko to. Sędziowie sami odkażają stoliki i noszą karty ocen do sekretariatu.

Każdy wystawca może wymiziać kota innego wystawcy. Nawet pod jego nieobecność. I właściciel jest dumny, że ktoś inny zwrócił uwagę na jego zwierza.Nikt się nie boi o bakterie i inne zarazy. Ale z drugiej strony nie zauważyłem by ktokolwiek nie odkaził łapek przed pogłaskaniem obcego kota :) I nikt nie dotykał kociąt. Skorzystałem z okazji i wymiziałem sobie olbrzymiego rudzielca i wszystkie piękne futra z Artic Coon. I przy okazji dostaliśmy zaproszenie do odwiedzenia tej hodowli jak będziemy w pobliżu i w przyszłym roku na pewno skorzystamy:)

Wszystkie koty były perfekcyjnie przygotowane do wystawy. I nikt nie ukrywał jakich kosmetyków i w jaki sposób używa. Generalnie w Norwegii króluje Yerob i Anju.

Dyplomy są wykładane w koszyczkach dla poszczególnych kategorii i od razu można odebrać a nie czekać do BIS-u. Tak samo rozetki. Za EX1 gratis, za wyższe certyfikaty i tytuły płatne do skarbonki stojącej obok 20 lub 30 NOK. I nikomu nie przyjdzie nawet do głowy nie zapłacić.....

Jedyny minus tej konkretnej wystawy - fatalne oświetlenie hali. Żółte światło powodowało przekłamanie kolorów i nawet sędziowie wychodzili na zewnątrz jeśli mieli wątpliwości przy ocenianiu kota.

I jeszcze jedno: ostatnia strona katalogu to tabelka z miejscem na zaznaczenie nominacji, BIV-ów, BOS-ów i BIS-ów. Baaardzo pomocna dla hodowców śledzących wyniki.

Cena za zgłoszenie kota to 310 NOK - ok. 170 zł. Cena niezależnie czy na 1 dzień czy na 2 dni. W cenie otrzymaliśmy 10 saszetek karmy Royal Canin, 3 opakowania po 800 g Royala suchego, różne rodzaje (można się było wymienić z innymi wystawcami). Pod ścianą stał żwirek dla kotów do korzystania na wystawie. Oczywiście gratis.

W przyszłym roku na pewno też zaliczymy wystawę w przepięknej Norwegii :)

GALERIA ZDJĘĆ
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Czw cze 14, 2012 9:55 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

ale super!
Az kusi jechac na scandinavian winner, ale nie mam z czym :lol:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw cze 14, 2012 10:18 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

z rudym ci do twarzy :) Zapomniałeś napisac, ze nikt nie zmykał po ocenie i odebraniu karty oceny :)
Obrazek

Ramon

Od: Nie paź 31, 2004 20:54

Post » Czw cze 14, 2012 12:56 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

faktem jest, że wystawy w Norwegii są całkiem fajne i dobrze zorganizowane - nie tak jak u nas, ale też :ok:
faktem jest również, że skandynawskie wystawy nastawione są tylko na wystawców, zwiedzających albo nie ma wcale albo jest jak na lekarstwo - pytanie tylko, czy aby o to nam chodzi w Polsce, bo jeśli tak, to po co organizować wystawy w dużych miastach, gdzie opłaty za halę są kosmiczne, lepiej znaleźć dużą salę w szkole gminnej w przysłowiowym "Pcimiu Dolnym" w szczerym polu i wtedy możemy cieszyć się sobą przez 2 boże dni. Oczywiście żaden sponsor czy stoisko też się tam nie pojawi, bo niby po co ?

Odniosę się też do kilku stwierdzeń, bo z moich obserwacji, a jeżdżę na wystawy do Norwegii 4-6 razy w roku wynika zupełnie coś innego ...

Witek Nowak pisze: Zadaniem stewarda jest pilnowanie właściwej kolejności oceniania kotów. I tylko to. Sędziowie sami odkażają stoliki i noszą karty ocen do sekretariatu.

To o czym piszesz jest niezgodne z regulaminem FIFe i nie chce mi się wierzyć , że tak było naprawdę - tak jak napisałam wyżej - oceniam koty na wielu wystawach i nie spotkałam się nigdy z tego typu sytuacją

Witek Nowak pisze: Dyplomy są wykładane w koszyczkach dla poszczególnych kategorii i od razu można odebrać a nie czekać do BIS-u. Tak samo rozetki.

Świetna sprawa :D nie trzeba ogromu wyobraźni, aby zobaczyć oczami duszy ilość kotów i wystawców około godziny 15.00 obecnych na hali w Polsce.
Norwegowie od dziecka uczeni są innych rzeczy niż my - oni pilnują się nawzajem wszędzie, my nazywamy to skarżeniem i donosicielstwem - inna mentalność :roll:

Witek Nowak pisze: I jeszcze jedno: ostatnia strona katalogu to tabelka z miejscem na zaznaczenie nominacji, BIV-ów, BOS-ów i BIS-ów. Baaardzo pomocna dla hodowców śledzących wyniki.

Fakt - świetny pomysł - w każdym katalogu wystawy CCL taka tabelka była zamieszczana przeze mnie przez 6 może 7 lat - efekt - nikt nie zauważył, bo nikt nie czyta zawartości katalogu (prawie nikt)
w tegorocznym katalogu Łódzkiej wystawy były takie tabelki a dotyczyły specialu :wink:

Witek Nowak pisze:Cena za zgłoszenie kota to 310 NOK - ok. 170 zł. Cena niezależnie czy na 1 dzień czy na 2 dni.

hmn, jakby to powiedzieć ...
informacja z ulotki :

UTSTILLINGSAVGIFT PR DAG - Opłata za dzień
Første katt inkl katalog 310 NOK - pierwszy kot 178 PLN
Neste katt 280 NOK - kolejny kot 161 PLN

W sumie wychodzi o wiele drożej niż w krajach euro gdzie opłata za dzień to najczęściej 30 euro = 130 PLN. Ale Norwegia generalnie jest droga. W większości krajów europejskich opłaty z wystaw podawane są za jeden dzień, bo wiadomo, że drugi dzień to druga wystawa i druga opłata.
Ave

Post » Czw cze 14, 2012 13:12 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

Ave pisze:To o czym piszesz jest niezgodne z regulaminem FIFe i nie chce mi się wierzyć , że tak było naprawdę - tak jak napisałam wyżej - oceniam koty na wielu wystawach i nie spotkałam się nigdy z tego typu sytuacją

Być może jest niezgodne... Ale w zeszłym roku na wystawie w Skien (też w Norwegii) zaobserwowałem to samo.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Czw cze 14, 2012 14:59 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

Ave pisze:lepiej znaleźć dużą salę w szkole gminnej w przysłowiowym "Pcimiu Dolnym" w szczerym polu i wtedy możemy cieszyć się sobą przez 2 boże dni.

O, to krakowska wystawa mogłaby tam być - Pcim mamy rzut beretem :) Muszę podrzucić tę myśl w klubie :)
ObrazekObrazek
Obrazek

Przepis na sok z buraków dla kociąt - http://blog.augustynska.eu/sok-z-burakow-dla-kociat/

bitis

Od: Śro paź 15, 2008 11:04

Post » Czw cze 14, 2012 15:24 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

bitis pisze:
Ave pisze:lepiej znaleźć dużą salę w szkole gminnej w przysłowiowym "Pcimiu Dolnym" w szczerym polu i wtedy możemy cieszyć się sobą przez 2 boże dni.

O, to krakowska wystawa mogłaby tam być - Pcim mamy rzut beretem :) Muszę podrzucić tę myśl w klubie :)

Jeszu, to jest taka miejscowość :oops:
ożeż :1luvu: http://www.gminapcim.pl/
Ave

Post » Czw cze 14, 2012 15:34 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

Ave pisze:
bitis pisze:

Pewnie, rzut kamieniem od Myślenic :) a Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych w Pcimiu brzmi.... nieźle :ryk:
ObrazekObrazek
Obrazek

Przepis na sok z buraków dla kociąt - http://blog.augustynska.eu/sok-z-burakow-dla-kociat/

bitis

Od: Śro paź 15, 2008 11:04

Post » Czw cze 14, 2012 16:12 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

bitis pisze:
Ave pisze:
bitis pisze:

Pewnie, rzut kamieniem od Myślenic :) a Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych w Pcimiu brzmi.... nieźle :ryk:

Dziewczyny, uważajcie z tym Pcimiem, bo już BZWBK miał problemy z mieszkańcami Pcimia, gdy emitowano reklamę z Johnem Cleesem, (Monte Python). Pcimianie byli oburzeni!! :lol:
Obrazek

Kicimiau

Od: Pt kwi 03, 2009 19:31

Post » Czw cze 14, 2012 16:24 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

z :wink: wesołych :wink: miejscowości - jest jeszcze autentycznie Wąchock
/ fakt - to kieleckie - okolice Skarżysko Kamienna / Starachowice, ale jest !!! /

Ave
Oczywiście żaden sponsor czy stoisko też się tam nie pojawi, bo niby po co ?

Witek Nowak
W cenie otrzymaliśmy 10 saszetek karmy Royal Canin, 3 opakowania po 800 g Royala suchego, różne rodzaje (można się było wymienić z innymi wystawcami). Pod ścianą stał żwirek dla kotów do korzystania na wystawie. Oczywiście gratis.

nie wiem, czy na tej wystawie pojawił się sponsor, ale z relacji domniemywam, że całkiem obficie obdarowano koty - za samo przybycie ...

za fotki - PIĘKNIE DZIĘKUJĘ !!!
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Czw cze 14, 2012 16:35 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

Go!Go! pisze:Ave
Oczywiście żaden sponsor czy stoisko też się tam nie pojawi, bo niby po co ?

Witek Nowak
W cenie otrzymaliśmy 10 saszetek karmy Royal Canin, 3 opakowania po 800 g Royala suchego, różne rodzaje (można się było wymienić z innymi wystawcami). Pod ścianą stał żwirek dla kotów do korzystania na wystawie. Oczywiście gratis.

nie wiem, czy na tej wystawie pojawił się sponsor, ale z relacji domniemywam, że całkiem obficie obdarowano koty - za samo przybycie ...

Royal Canin w Norwegii, Szwecji, Portugalii czy Francji, nie wspomnę o Rosji to nie ten sam Royal Canin co w Polsce niestety - wszystkich co mają odmienne zdanie zapraszam do pracy przy wystawie i aktywnym pozyskiwaniu sponsorów, nagród, stoisk etc. :ok:
wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ...
Ave

Post » Czw cze 14, 2012 16:39 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

jak już jesteśmy przy powiedzonkach to:

"równajmy do najlepszych" :wink:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw cze 14, 2012 16:43 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

MariaD pisze:jak już jesteśmy przy powiedzonkach to:

kto jest najlepszy ?
Ave

Post » Czw cze 14, 2012 16:45 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

MariaD pisze:jak już jesteśmy przy powiedzonkach to:

A jest jakiś ranking ? kto lepszy od kogo ?
Na szczecińskich wystawach obcokrajowcy zawsze twierdzą ,że nasze (polskie, szczecińskie) są najlepsze :ok: :wink:

W ogóle , to przykre "jak cudze chwalicie a swego nie znacie" .
Mało u nas na naszych polskich wystawach atrakcji ? czy to ma być tylko ocena kota i jak najszybciej do domu ? o to chodzi w tym wszystkim ??? Byłam na wielu zagranicznych i żadnych wielkich rewelacji :) Nasze są najlepsiejsze :)
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Czw cze 14, 2012 16:57 Re: Wystawa w północnej Norwegii, Finnsnes 9.06-kilka reflek

Ale się najeżacie. :lol: Więcej luzu, moje Panie. :)

Po prostu - gdzieś jest lepiej pod jakimś tam względem, więc może warto to pokazać dla zastosowania. W ogóle mało jest informacji o zagranicznych wystawach, nie tylko FIFe. Ciekawie byłoby poczytać jak są one organizowane.

danunka, swoje znam aż do bólu po 10 latach jeżdżenia z kotami. I z plusów i z minusów. 8)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[następna]