Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 06, 2012 8:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Jeszcze słowo o dr Nesce - nie tylko jest znakomitym nefrologiem ale też po prostu znakomitym lekarzem. Znam przypadki kiedy zupełnie inaczej interpretowała objawy (w porównaniu z innymi wetami) i zawsze miała rację, dlatego warto byłoby chociaż raz pokazać jej zwierza. Ona potrafi rozpoznać dolegliwość z WYGLĄDU zwierzaka. Na miejscu, w Bielawie, mają doskonały sprzęt diagnmostyczny i np. w ciągu 15-20 minut mają wyniki badania krwi.
Gdyby nie ona, nie miałabym już mojego ukochanego Rudego Bandyty...

muttki

Od: Śro cze 17, 2009 22:05

Post » Śro cze 06, 2012 8:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dzięki za informacje :) To rzeczywiście super z tymi badaniami krwi, myślę, że to dobrze świadczy o tej lecznicy.

Jeśli chodzi o Azodyl to zamówiłam 6 opakowań, ale kazałam wysłać do znajomego z pracy, który jest akurat na konferencji w USA i mi go przywiezie (zamrozi ponownie paczki z lodem, a na razie trzyma Azodyl w hotelowej lodówce, jestem mu strasznie wdzięczna). Nie potrzebowałam karty kredytowej, wystarczyła karta VISA z WBK debetowa, taka do bankomatu, z kodem CVV (3 cyfry obok miejsca na podpis). Kupowałam bezpośrednio przez chat.

Rookie

Od: Pon maja 14, 2012 14:29

Post » Śro cze 06, 2012 9:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Doktor Neska udzieliła mi konsultacji telefonicznie, nieodpłatnie. Zamówiłam też u niej Azodyl - i od wczoraj kocica już go przyjmuje :) I wiem, że to nie możliwe, żeby już zadziałał, ale dziś rano zachowywała się prawie normalnie - łaziła za mną, dopominała się pieszczot, wskoczyła do umywalki...czyli prawie normalny kot :)
Wiem też, że w czerwcu mają być w jakąś sobotę wyznaczone konsultacje. Są na pewno teraz w piątek, 08.06 - polecam tym, którzy w przeciwieństwie do mnie - nie muszą iść do pracy :evil:

Belka

Od: Wto maja 29, 2012 22:46

Post » Pt cze 08, 2012 14:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Belka - Bardzo się cieszę, że dostałaś Azodyl i że już działa! Niektórzy twierdzą, że zaczyna działać po tygodniu-dwóch, ale na mojego Toffisia zadziałał od razu. Na początku dostawał trzy kapsułki dziennie, ale zrobił się markotny, miał słabe wyniki, więc dostał czwartą - i zaczął tak szaleć i tłuc wszystkich dookoła, że czasem moja córka mamrocze pod nosem czy by mu nie zabrać tej czwartej kapsułki...

Rookie - to znakomite rozwiązanie, byle się na cle nie przyznał się do 6 szt.

muttki

Od: Śro cze 17, 2009 22:05

Post » Sob cze 09, 2012 17:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących

piszę z prośbą o radę kogoś kto miał podobne doświadczenia - jeśli w jakimś innym wątku jest odpowiedź na moje pytanie - proszę przekierujcie mnie.
Mam znowu straszną gonitwę myśli w zw. z wynikami i dalszym postępowaniem.
Wyniki z poniedziałku, 04.06:
WBC: 11,86 tys./mm3
RBC: 2,18 mln/ul (norma od 6) !
Hemoglobina:4,21 g/dl (norma od 10) !
HCT: 12,45 % (norma od 24)!
MCV: 57 fl (norma do 55)
MCHC: 33,82 g/dl
MCH: 19,32 pg
PLT: 71 tys./mm3 (norma od 180)!!!
MPV: 11,17 um^3
RDW: 17,4%
Limfocyty: 5 tys./mm3 (norma do 4)!
% LYM: 42,4%
Monocyty: 0,3 tys./mm3
% MONO: 2,6%
Granulocyty: 6,6 tys./mm3
%Grans: 55%
% EOS: 6,5 %

Mocznik: 212 mg/dl (pierwsze badanie 300, potem 299, potem 206)
kreatynina: 4,8 mg/dl (pierwsze badanie: 12, potem 9,6)
po kroplówkach - oba parametry spadają sukcesywnie

Fosfor: 5,8 mg/dl (tydzień wcześniej było 5,9)
Potas: 4,17 mmol/l (poprzednio było 3,9)
Wapń: 9,31 mg/dl (poprzednio 11,31)

Rośnie również waga - z 2400 na 3006 i teraz 3012
Wodobrzusza nie ma

Kociczka ma ostrą anemię - wyniki dostałam we wtorek i od razu zamówiłam Aranesp (w środę był zastrzyk z 5 mikrogramów) + we wtorek wieczorem dostała żelazo i B12 w zastrzyku

Lekarz prowadzący powiedział czekać i zobaczyć jak zareaguje, ale że dobra stara zasada mówi: ufaj ale kontroluj, to wybrałam się do innego polecanego weterynarza, który stwierdził - w niedzielę o 12 pobrać krew, a jak nic nie drgnęło - transfuzja - i tak stoję przed tą decyzją - czy jutro zrobić tę transfuzję, jeśli faktycznie nic się nie ruszyło. I tu też pojawiają się moje pytania - czy po 3 dniach powinno już drgnąć? czy dopiero 2-3 podania, o jakich (w nie pamiętam którym wątku) czytałam? czy są jakieś przeciwwskazania do transfuzji? na co powinnam być szczególnie uczulona? czy te parametry faktycznie świadczą o konieczności natychmiastowej transfuzji? Nie zrozumcie mnie źle - jeśli tylko usłyszę, że transfuzja jest wskazana, nie waham się nawet 5 minut, ale wolę zapytać Was, bo cenię porady bardziej doświadczonych forumowiczów, a boję się też czegoś przegapić czy wyrzucać sobie jakiś błąd. Wiem, że to wszystko muszą być moje decyzje, ale chcę też żeby były jak najbardziej świadome.

PROSZĘ O POMOC :(

Belka

Post » Sob cze 09, 2012 19:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Z tego co pamiętam, Aranesp daje efekty po 2 tygodniach, więc, jeśli możesz to transfuzja byłaby wskazana, daje czas Aranespowi na działanie.
Moze jeszcze ktoś zabierze głos
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob cze 09, 2012 19:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Poszukałam, tutaj hematokryt 17,4 został określony jako stan zagrożenia życia. viewtopic.php?f=1&t=136183&hilit=transfuzja+zagro%C5%BCenia+%C5%BCycia Transfuzja.

taizu

Post » Sob cze 09, 2012 19:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź :!: Strasznie się zmartwiłam i wystraszyłam :( Myślę, że jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań do transfuzji po podaniu Aranespu to nie mam nad czym myśleć...tylko czemu mój wet prowadzący na to nie wpadł...tylko inny, konsultujący leczenie :!: :!: :evil:

Belka

Post » Sob cze 09, 2012 20:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Wielu wetów totalnie nie zna się na kotach :( Albo nie chce się znać.

taizu

Post » Sob cze 09, 2012 21:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Mam takie pytanie, bo na jutro nie mam wody, żeby przepłukać weflon (tak się wstrzykuje trochę wody przed i po, żeby nie było skrzepów, tak mi pani dr wytłumaczyła). Na dzisiaj mam jeszcze od weterynarza "Aqua pro injectione", czyli wodę do wstrzykiwań, ale na jutro już nie. Pani w aptece nie za bardzo w ogóle rozumiała o co mi chodzi, a ja zapomniałam tą nazwę, powiedziała, że coś tam jest na receptę, ale nie zrozumiałam co. Dała mi NaCl 0,9%. Czy można tym przepłukać weflon przed podaniem kroplówki? Co szczególnie budzi moje wątpliwości to narysowana na naklejce od buteleczki tego NaCl przekreślona strzykawka (co prawda z igłą).

Aha, jeszcze nie wiem czy to dobrze, ale dzisiaj była inna pani dr i dała mi taką kroplówkę z glukozą, wcześniej dostawał NaCl i płyn Rigera czy jakoś tak. Czym one się różnią i czy ta glukoza może być? (Wiem tylko, że nie można jej ponownie używać, ale tego bym i tak nie robiła.) Junior miał na wszystkich badaniach prawidłowy cukier i nie ma problemów z nadwagą (raczej odwrotnie, ma masę jeszcze powiedzmy w normie, ale mało je :( ).

Rookie

Post » Sob cze 09, 2012 21:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących

my robimy tak, że pobieramy ok. 3 ml płynu z butelki z kroplówką (do zestawu kroplówkowego dostajemy zawsze igłę ze strzykawką - igła zostaje w butli jako odpowietrzenie). Robimy tak od 2 tygodni - nie mamy dodatkowego płynu do płukania wenflonu. (kiedy mój pies miał kroplówki też tak robiliśmy)

Belka

Post » Sob cze 09, 2012 21:41 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Rookie pisze:Mam takie pytanie, bo na jutro nie mam wody, żeby przepłukać weflon (tak się wstrzykuje trochę wody przed i po, żeby nie było skrzepów, tak mi pani dr wytłumaczyła). Na dzisiaj mam jeszcze od weterynarza "Aqua pro injectione", czyli wodę do wstrzykiwań, ale na jutro już nie. Pani w aptece nie za bardzo w ogóle rozumiała o co mi chodzi, a ja zapomniałam tą nazwę, powiedziała, że coś tam jest na receptę, ale nie zrozumiałam co. Dała mi NaCl 0,9%. Czy można tym przepłukać weflon przed podaniem kroplówki? Co szczególnie budzi moje wątpliwości to narysowana na naklejce od buteleczki tego NaCl przekreślona strzykawka (co prawda z igłą).

Aha, jeszcze nie wiem czy to dobrze, ale dzisiaj była inna pani dr i dała mi taką kroplówkę z glukozą, wcześniej dostawał NaCl i płyn Rigera czy jakoś tak. Czym one się różnią i czy ta glukoza może być? (Wiem tylko, że nie można jej ponownie używać, ale tego bym i tak nie robiła.) Junior miał na wszystkich badaniach prawidłowy cukier i nie ma problemów z nadwagą (raczej odwrotnie, ma masę jeszcze powiedzmy w normie, ale mało je :( ).

Glukozy bym nie dawała.
A co do przepłukania, to odciągnij nieco płynu z kroplówki i tym przepłucz.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Sob cze 09, 2012 21:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dzięki za pomysł z odciąganiem z butelki :) Najszcześliwsza, czy możesz mi wyjaśnić dlaczego nie mam dawać glukozy (ja się na tym zupełnie nie znam), nie mam na dzisiaj innej kroplówki.

Rookie

Post » Sob cze 09, 2012 22:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Nawodnij dziś kota tym co masz.
Płyny dobiera się do wyników jonogramu, co kontrolujesz systematycznie.
Chodzi o potas, ale o wszystko inne też.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Sob cze 09, 2012 22:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ok, dzięki bardzo :)

Jonogram miał już raz robiony. W poniedziałek będzie miał biopsję, więc przy okazji, że będzie głodzony i będzie w klinice, to myślałam, czy można by mu zbadać krew, ale zastanawiam się, czy to go dodatkowo nie osłabi. Nie wiem też, czy żeby dodatkowo zrobić jonogram nie trzeba dodatkowo więcej pobrać krwi?

Rookie

[poprzednia][następna]