pytań sto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 05, 2012 12:43 Re: pytań sto

U mnie jest jedna duża kuweta na 3 kotów. Wywalam urobek po każdym skorzystaniu z kuwety (chyba, że nie ma mnie w domu). Kupszczele spuszczam w kibelku, a resztę do worka i do śmietnika.
Raz na tydzień wysypuję wszystko i myję kuwetę gorącą wodą oraz plynem do kibelka, który aktualnie mam na stanie. Potem wycieram do sucha papierowymi ręcznikami, wsypuję przesypany do innego pojemnika na czas mycia żwirek i dosypuję nowego. Oczywiście poziom jest też uzupelniany między kolejnymi myciami.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro cze 06, 2012 2:13 Re: pytań sto

Żwirek w kuwecie przesiewa się łopatką, wyrzuca grudki i opanierowane kupy, dosypuje po trochu świeżego żwirku (mam do tego celu aluminiową chochelkę, dosypuję ze dwie kiedy widzę, że żwirku ubywa, albo i jedną tak sobie, dla odświeżenia zapachu). Jak często - zależy od wielkości kuwety, w każdym razie chyba przynajmniej raz czy dwa razy dziennie, jak mała kuweta, to częściej - jeśli jestem w domu, to bywa, że po każdym użyciu. Co jakiś czas - zależnie od tego, w jakim stopniu żwirek jest już sponiewierany (u mnie to wychodzi tak z raz na miesiąc) - trzeba wywalić cały, a kuwetę wyszorować (ciepłą wodą, szczotą i środkiem myjącym, może być typu ludwik) i napełnić na nowo. Nie wyobrażam sobie, żeby do umytej kuwety wsypywać już używany żwirek 8O
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro cze 06, 2012 10:43 Re: pytań sto

A ja sobie nie wyobrażam, żeby wywalać parę kilo niezasikanego, suchego żwiru tylko dlatego, że obok niego leżala kupa 8O

felin

Post » Śro cze 06, 2012 13:29 Re: pytań sto

Rzecz w tym, że on taki całkiem niezasikany nie jest - w końcu oprócz bryłek zostających na łopatce zawsze jakieś drobne okruchy zostaną. Kupa może i nie zostawia zapachu na sąsiadujących żwirkach - ale z kolei nie mam na to całkowitej pewności, koty w końcu mają o wiele czulszy węch niż my. Niby żwirki mają pochłaniać zapachy, i w zasadzie to robią, ale zawsze co świeży żwirek, to świeży. Oczywiście po dwóch tygodniach to chyba za wcześnie wywalać całą zawartość, ale też dlatego nie szoruję kuwety tak często - jednak na ścianki trafia minimalnie, większość urobku grzęźnie w żwirku...

No, ale każdy ma swoje metody i przekonania :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro cze 06, 2012 14:12 Re: pytań sto

Tylko, że ja szoruję kuwetę co tydzień (maks. co 10 dni), bo jak trzech chlopa z niej korzysta, to inaczej się nie da. Zresztą już po niecalym tygodniu widać, że najstarszy jest wyraźnie zniesmaczony koniecznością korzystania z czegoś "tak brudnego" :roll: Na dzień przed myciem przestaję dosypywać świeżego, żeby jak najmniej zostalo, więc potem - silą rzeczy - jest go więcej niż tego "już używanego". I oczywiście jak kończę osuszanie kuwety, w korytarzu już stoi kolejka przebierających nogami chętnych do skorzystania :mrgreen:

felin

Post » Śro cze 13, 2012 7:40 Re: pytań sto

mam następne pytanie: jak bezpiecznie przewieźć kota samochodem w pojedynkę? transporter, wiadomo. ale jak go umocować w taki sposób, żeby nie latał po całej kabinie? zainwestować w specjalne pasy, przypiąć zwykłymi, schować za fotel?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro cze 13, 2012 8:10 Re: pytań sto

Maupa pisze:mam następne pytanie: jak bezpiecznie przewieźć kota samochodem w pojedynkę? transporter, wiadomo. ale jak go umocować w taki sposób, żeby nie latał po całej kabinie? zainwestować w specjalne pasy, przypiąć zwykłymi, schować za fotel?

Niektóre transportery mają specjalne miejsca do mocowania pasów. Wystarczy przypiąć taki transporter pasami samochodowymi.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro cze 13, 2012 8:14 Re: pytań sto

Przeciągnąć pas pod rączką transportera.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro cze 13, 2012 8:56 Re: pytań sto

ok, to będziemy kombinować. dziękuję :)

czy mieliście kiedykolwiek kłopot z tym, żeby kot pakował się w kable? jeszcze nikt mi o takim przypadku nie mówił (wręcz przeciwnie, że koty instynktownie trzymają się z dala), ale dostaję lekkiej paranoi - mam za szafką z telewizorem piękny gąszcz kabli, półwiszących w powietrzu w dodatku. czy powinnam to jakoś specjalnie zabezpieczyć, czy wystarczy dosunąć szafkę do ściany?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro cze 13, 2012 11:25 Re: pytań sto

Ja przypinam transportery normalnym pasem i dodatkowo robię pętlę z linki przelożonej przez rączkę transportera i zaczepionej o zaglówek. Jeszcze nigdy nie spadl.

felin

Post » Pt cze 15, 2012 22:02 Re: pytań sto

Maupa pisze:ok, to będziemy kombinować. dziękuję :)

czy mieliście kiedykolwiek kłopot z tym, żeby kot pakował się w kable? jeszcze nikt mi o takim przypadku nie mówił (wręcz przeciwnie, że koty instynktownie trzymają się z dala), ale dostaję lekkiej paranoi - mam za szafką z telewizorem piękny gąszcz kabli, półwiszących w powietrzu w dodatku. czy powinnam to jakoś specjalnie zabezpieczyć, czy wystarczy dosunąć szafkę do ściany?

Kot a kable to obszerny temat :wink: Jedne się nie interesują w ogóle, inne potrafią sobie zrobić w gąszczu kablowym dodatkową kuwetę, a jeszcze inne próbują przegryzać (bardzo niebezpieczne, może je porazić prąd). Szafkę z telewizorem dosunęłabym do ściany, żeby nie dało się wleźć (bo nie tylko mogą sobie krzywdę zrobić, ale i sprzęt uszkodzić). Ale gdyby próbowały gryźć, to trzeba by jakoś zabezpieczyć "kablowisko" - np. obudować.

Moje na szczęście kable ignorują, czasem tylko łaciasty przechodząc próbuje zębem w zamyśleniu kabelka od słuchawek, no ale bez większego przekonania :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Śro lip 25, 2012 19:33 Re: pytań sto

chodzą mi po głowie gerberki mięsne dla kota. można je stosować jako przysmak od czasu do czasu czy to jednak rzecz dla kocięcia? :D

(sama lubię, to co się mam z kotą nie podzielić...)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Śro lip 25, 2012 19:44 Re: pytań sto

Maupa pisze:chodzą mi po głowie gerberki mięsne dla kota. można je stosować jako przysmak od czasu do czasu czy to jednak rzecz dla kocięcia? :D

(sama lubię, to co się mam z kotą nie podzielić...)

Można!
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Nie sie 12, 2012 17:43 Re: pytań sto

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow :D Jestem tu nowa,a od wczoraj w moim domku mieszka mala,sliczna,8tygodniowa kotka rosyjska niebieska o imieniu Vicky.Po przybyciu do naszego domu kicia zwiedzila cale mieszkanie,obadala nowe terytorium i powoli przystosowuje sie do nowego swiata,w ktorym zyje od wczoraj.Vicky nie sprawia problemow,stopniowo sie oswaja(noc spedzila z nami na lozku),potrafi korzystac z kuwety,nie narzeka na brak apetytu i jak przystalo na malego kociaka duzo spi.Ogolnie szybko sie zaklimatyzowala i juz posiada swoje ulubione miejsca i chociaz zaopatrzylismy sie we wszystko co kotkowi potrzebne do szczescia,to np.zamiast korzystac z super fajnej drapaczki,woli wiklinowy kosz na pranie :) Wczoraj zaliczylismy obcinanie pazurkow,i wszystko byloby super gdyby nie jedna rzecz...) Otoz nasza kotka posiada pchelki-zaaplikowalismy jej kropelki,po ktorych trzeba ja wykapac. I pytanie moje brzmi-jak to zrobic?I czy nie zaszkodzi jej to w zaden sposob?,bo wczesniej czytalam,ze kotow rosyjskich,ze wzgledu na ich specjalne usierscienie sie nie kapie i troche sie martwie... A drugie pytanie brzmi nastepujaco-kotka nie byla nauczona,ze ja sie glaszcze i okazuje wszelka czulosc itd,u nas sie tego uczy-Vicky mysli,ze palce to zabawka i sie nimy bawi-co nam nie przeszkadza,ale czemu ciagle je lize,nawet cale dlonie?Czy to normalne?

chomiczek

Od: Nie sie 12, 2012 16:54

Post » Pon wrz 10, 2012 7:38 Re: pytań sto

kolejne pytanko:
kotka, którą biorę, będzie wychodząca - jednak wypuszczać zacznę ją dopiero na wiosnę (bo jesienią będzie się uczyć domu i nas, a przez zimę uważam, że to bez sensu). chcę jej obcinać pazury przez ten okres czasu. jednak nim zacznie wychodzić, muszą jej zdążyć odrosnąć i stać się ostre - to na pewno.
ile odrasta koci (przedni) pazur? innymi słowy, kiedy powinnam przestać obcinać?

PS wprowadza się już jutro! :1luvu:
Obrazek Obrazek

Maupa

[poprzednia][następna]