Ponowne zapalenie pęcherza?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 03, 2012 10:56 Ponowne zapalenie pęcherza?

Becia ma 4 lata, była sterylizowana. Dwa miesiące temu zachorowała na zapalenie pęcherza. Były robione badania moczu, krwi i USG. W moczu nie stwierdzono kryształów ani piasku. USG nie wykryło żadnych zmian. Kotka miała tylko podwyższone wyniki wątrobowe, więc weterynarka zaleciła karmę RC Hepatic, którą ma jeść do września. Po kuracji antybiotykowej wszystko wróciło do normy, kotka została wyleczona, lecz wczoraj obserwując kotkę zauważyłam, że częściej chodzi do kuwety i sika po kropelce - jak pierwszy raz zachorowała, miała też krew w moczu. No i tutaj moje pytanie. Czy to nawrót zapalenie pęcherza? Dlaczego tak się stało? Czy leczenie będzie wyglądało tak jak na początku? Jutro oczywiście jedziemy do weterynarza.

Reine

Od: Sob cze 04, 2011 17:27

Post » Pon cze 04, 2012 18:09 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

Zapalenie pęcherza lubi wracać, niestety.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon cze 04, 2012 21:02 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

No jak widać tak, Becia znowu na zastrzykach.

Reine

Post » Pon cze 04, 2012 21:06 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

Dobrze jest pociagnac takie leczenie, zeby nie konczylo sie zbyt szybko. Przyczyny zapalenia pecherza moga byc rozne, moze byc podziebienie, wirus, a nawet tlo stresowe. A co z bakteriami? U nas convenia sie dobrze sprawdzala...

Czy kota duzo pije? Jesli je suche powinna naprawde duzo pic. Moze daloby sie wprowadzic jakis posilek mocno mokry?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto cze 05, 2012 16:09 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

Kotka bardzo lubi wodę i zdaje mi się, że wypija odpowiednie ilości. Je tylko suche, mokrego niestety nie tknie. Ale może są jakieś patenty żeby zachęcić kotkę do częstego picia wody?
Jutro będzie miała robione badania na czczo, żeby wiedzieć, dlaczego jej się to nawróciło, także wtedy się dowiemy.

Reine

Post » Wto cze 05, 2012 16:27 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

U mnie podzialalo rozstawianie kubkow, misek z woda w roznych miejscach (po drodze kotu). Niektore koty pija wiecej z kociej fontanny (ale nie wszystkie), ja bym konsekswentnie probowala ja do miesa przekonac jednak... Kupic troche mielonego indyka, zamrozc w porcjach po lyzczeczcve od herbaty i probowac proponowac codziennie. Moze ktoregos dnia zalapie? Moje pily tez chetnie wode po gotowaniu ryby, kurczaka.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto cze 05, 2012 16:42 Re: Ponowne zapalenie pęcherza?

Spróbuję rozstawić miski z wodą w różnych miejscach, z tym przekonywaniem do mięsa też można spróbować.
Dziękuję za rady ;)

Reine