POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 03, 2012 11:45 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

filo pisze:Ja się będę w stanie umówić dopiero po 21 czerwca.

Z onkologami, głównie poznańskimi, ale nie tylko, miałam bliską styczność, ze względu na choroby w rodzinie, przez ostatnie dwa lata. To naprawdę bardzo zaangażowani ludzie. Nie robią tego, czego naprawdę nie są w stanie zrobić. Czy zanim rozpoczęto zbieranie pieniędzy na operację były próby rozmowy z NFZ, by to pokrył? Czy to jest coś eksperymentalnego, że nie robią tego w normalnych warunkach szpitalnych? Czy też problem nie leży w samej operacji, ale w jakiś rzeczach (nie wiem: protezach, materiałach), których NFZ nie opłaca? Poza tym wiarygodne zbieranie takich sum powinno być przeprowadzane przez którąś fundację, a nie na prywatne konto. Czy ta pani (córka) jest pod opieką jakiejś fundacji?
Aparaty słuchowe, tak samo jak okulary, czy kule, są dofinansowywane. Wiem, że czasami to grosze. Ale skoro ktoś nie ma nic, to warto zadbać nawet o te grosze, bo już jest mniej do dozbierania. Czy ta pani starała się o receptę na aparat?

Co do operacji córki pani Marii - tak jest to eksperymentalny zabieg u pani doktor która przeprowadzała takie zabiegi w stanach zjednoczonych. NFZ tego nie refunduje zupełnie. Nie wiem jeszcze czy jest pod opieką jakiejś fundacji ale zapewne tak, pani Maria obiecała mi sie tego dowiedzieć.

Jeżeli chodzi o jej aparat słuchowy - nie wypytywałam sie dokładnie bo pani go akurat nie miała i nic prawie nie słyszała. Powiedziała ze weźmie w poniedziałek i wtedy dopiero porozmawiamy.

Pani ma problemy neurologiczne, ona nie przejdzie metra bez kuli bo sie przewróci ;/ Z powodów neurologicznych nawet przy temperaturze 15 stopni pani sie bardzo poci.

Zapraszam do poznania pani Marii... i wtedy możecie oceniać jak bardzo ta pani potrzebuje pomocy...
moim zdaniem potrzebuje

i tak jak już wczesniej wspomniałam - PRZEDE WSZYSTKIM z karmą dla kotów. Z reszta mysle ze juz by sobei jakos poradziła ale chodzi mi głównie o odciążenie jej z zakupu karmy dla bezdomniaków.

Uwzględniłam to w pierwszym poście.

Jeżeli ktoś chciałby podarować pani Marii karme dla kotów - wyślę chetnie adres pani Marii na PW oraz jej nr telefonu.
Chyba że ktoś nie ma czasu podjechac to ja moge podskoczyc i zawieźć karme dla pani Marii.

To tyle ode mnie
Im bardziej poznaje ludzi - tym mocniej kocham zwierzęta.

Pozdrawiamy - Emi i Billi

bulefka

Od: Wto kwi 11, 2006 20:51

Post » Nie cze 03, 2012 20:18 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

bulefka pisze:Zapraszam do poznania pani Marii... i wtedy możecie oceniać jak bardzo ta pani potrzebuje pomocy...
moim zdaniem potrzebuje

Ja nie neguję, że ona potrzebuje pomocy. Przyjmuję Twoją ocenę sytuacji. Apeluję jedynie o to, by to była pomoc przemyślana, bo ona, moim zdaniem, da więcej, niż impulsywne akcje.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Nie cze 03, 2012 22:30 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

bulefka pisze:Co do operacji córki pani Marii - tak jest to eksperymentalny zabieg u pani doktor która przeprowadzała takie zabiegi w stanach zjednoczonych. NFZ tego nie refunduje zupełnie. Nie wiem jeszcze czy jest pod opieką jakiejś fundacji ale zapewne tak, pani Maria obiecała mi sie tego dowiedzieć.

Poczytałam trochę. Podejrzewam, że może o czerniaka chodzić, bo mi pasuje do opisu. Tutaj jest info na stronie kliniki:
http://www.su.krakow.pl/o-k-kliniki-oku ... nej-krakow
Takie operacje wykonuje się w kilku miejscach w Europie i nie jest to eksperyment. W Polsce jest to w ramach eksperymentu medycznego dlatego, że trwa procedura wpisania tego na listę procedur refundowanych. Skoro to się tak silnie rozwija, to Szpital Uniwersytecki i PAN muszą mieć duże granty na to. Na stronie Szpitala jest tekst: Szpital Uniwersytecki w Krakowie i Instytut Fizyki Jądrowej PAN, prowadzą radioterapię protonową jako jedyny ośrodek w Polsce. Same ją również opłacają.. Jeśli ta pani się kwalifikuje, to warto sprawdzić, czy nie weszłaby w pulę pacjentów leczonych w ramach tych pieniędzy. Oni potrzebują pacjentów, żeby prowadzić próby. Są teksty w necie, że w ubiegłym roku leczyli pacjentów za darmo, właśnie po to, żeby sprawdzać sprzęt i uczyć personel.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Pon cze 04, 2012 11:16 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

filo - tak, chyba o to chodzi ;-)
Ale dzisiaj jeszcze panią Marie wypytam dokładnie.

bulefka

Post » Pon cze 04, 2012 20:06 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Powiedziałam dla pani Marii żeby przekazała córce żeby szukała ten informacji na tej stronie.

Pani Maria ma w domu dwa koty jednak. Na podwórku 7 bezpańskich którym czasami podżerają jedzenie 4 domowe wychodzące.
Łącznie kotow do karmienia ma 9 + 4 na "krzywy pyszczek" hehe.

Przekazałam jej puszki, makaron i suche. Byłą bardzo szczęśliwa !
Pani Maria powiedziała że nie chce nic dla siebie, chodzi jej tylko o karme dla tych bezpańskich kotków.

bulefka

Post » Pon cze 04, 2012 20:14 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Hehe, u mnie tez na działki przychodzą domowe z okolicy, jak sie rozeszło, ze darmowa stołówka ;)
Jakie egzemplarze przychodzą 8O Przegląd ras i kolorów ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pon cze 04, 2012 20:18 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

No ale u Ciebie Radek stołówki pilnuje co by obce za dużo nie wyjadały :ryk:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pon cze 04, 2012 20:46 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

itaka pisze:No ale u Ciebie Radek stołówki pilnuje co by obce za dużo nie wyjadały :ryk:

No wiem, dlatego noszę kilka działek dalej :lol:
Obrazek

Avian

Post » Pon cze 04, 2012 22:05 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

A czym karmicie te bezdomniaczki? Odkryłam na osiedlu. Mają budkę, są karmione (skrawki szynki widziałam, mleko (!), chrupki rozsypane), wyglądają bardzo biednie, ale KK nie zauważyłam (jeden ma zeza). Nie wiem jak pomóc. Kupiłabym im dobrej karmy (naliczyłam 5 kotów), ale nie wiem jakiej. A może lepiej odrobaczyć/odpchlić czymś na skórę?
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Pon cze 04, 2012 22:59 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Ja karmię różnie, zależnie od finansów. Jak mam więcej funduszy to kupuje puszki Animonda Broconis lub Carny i suche Puriny. Jak mam mniej to daję jakąś marketówkę :roll: Czasem sama ugotuje.
Zamawiam przez internet bo taniej wychodzi.
Obrazek

itaka

Post » Wto cze 05, 2012 11:28 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

To pewnie widziałaś te przy Jaworowej.
Pani przy Jaworowej karmi tylko jedną kotkę która mieszka w piwnicy.

Reszte na Konarowej i Klonowej.

Pani karmi je marketowymi puchami wymieszanymi z makaronem i podrobami drobiowymi.Daje im też suchą. Zazwyczaj kitikat.. jej nie stać na nic lepszego. Do picia daje im wode.

bulefka

Post » Wto cze 05, 2012 13:32 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Ja karmię na dworcu PKP i Składowej. Na Dębcu nigdy nie karmiłam. A w sumie ile jest tych kotów ? Czy są wysterylizowane i czy mają schronienie (budki) ?
Obrazek

itaka

Post » Wto cze 05, 2012 13:56 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Koty z Jaworowej mają budki pod szkołą, tak jest ich chyba 5, jedna kicia mieszka w piwnicy.
Koty z działek chyba też mają budki.
Te od nas budek nie mają, miały kilka lat temu to je poniszczyli... Koty z klonowej śpią w tym opuszczonym budynku. Nie wiem gdzie śpią te co dokarmiane sa pod moim blokiem a tutaj jest ich 4. Dwie czarne kicie, jedna biało-czarna chociaz teraz ma cały tłów rudy... i jest biało-bury kocur.
Wszystkie kocice wysterylizowane. W zeszłym miesiacu odrobaczylismy całe towarzystwo.

bulefka

Post » Sob cze 09, 2012 22:17 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Byłyśmy dziś z Catherine podrzucić jej "łup weselny" w postaci karmy dla pani Marii.
Ucieszyła sie oczywiście, porozmawiałyśmy trochę.

Musze uspokoić wszystkich podczytujących - pani Maria to nie jest osoba, która będzie siedzieć i płakać czekając na pomoc. To typ osoby, którą w trudnych chwilach trzeba tylko trochę "podeprzeć", żeby podniosła sie sama i szła dalej.
To bardzo zaradna, silna i dzielna kobieta! Dokarmia koty już ponad 20 lat, jest znana we wszystkich organizacjach prozwierzęcych w Poznaniu. Jest naprawdę świadomą karmicielką - sterylizuje, walczy (z sukcesami!) o otwieranie okienek piwnicznych, ratuje, karmi, koordynuje pracę kilku innych pań dokarmiających w okolicy.
Nie chciała niczego dla siebie - karma dla kotów była najwazniejsza!

Córka pani Marii rozpoczyna w przyszłym tygodniu terapię antynowotworową - trzymamy z Catherine kciuki, żeby wszystko się udało :ok:
Obrazek

Avian

Post » Pt cze 15, 2012 11:52 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Zerknijcie na watek p. Ewy z Chorzowa.
viewtopic.php?f=1&t=136880
Tam jest zrzutka na suche i mieso. Moze warto też cos takiego zrobić. 10 czy 20 zł dla jednej osoby to nie tak wiele ale z kilku wpłat juz mozna kupić całkiem niezły worek.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

[poprzednia][następna]