Moderator: Moderatorzy
Mamrot pisze:Witajcie!
dziś krzywa u Kropci, która od prawie 2ch miesięcy "jedzie"na 0,5levemir. od 3 tyg. zmiana w sposobie karmienia nastapiłabo Kropcia straciła bastion kuchenny i nie ma juzmozliwości podjadania z automatu o okreslonych godzinach. Teraz zjada przy PRE 75 gr miamora mięsna przekąska i następny posiłek po 12 godzinach.
dziś 8.00 PRE -215 + 75 gr miamor
10.00 ( + 2) - 205
będziemy kłuli co 2 godziny...
cd.
12.00 (+4) - 101 -niepodoba mi się to taki spadek w ciągu 2 godzin?
14.00 ( +6) - 44 - no i jest dramatycznie... cholera
nie spodziewalam się tego... jednak 0,5 to nie jest duża dawka... może to ma związek z tym zmienionym sposobem karmienia? co myślicie dziewczyny?
ech
cd.
niestety 16.00 - (+8) - wynik 34 , dostaje właśnie glukoze podskórnie...
Nie wiem co teraz robić.PRE wskazuje na potrzebę insulinoterapii... a może jest efektem stresu ? no jestem z Kropka w kropce... czy mam podac insulinę dziś o 20tej?co robić?ech.no potrzebuję Waszej pomocy!
nonsuch pisze:Tinko, Kociaro
Jeśli któraś z Was ma chwilę czasu, bardzo proszę o radę. Jestem w totalnej czarnej de. Lantus nie zbija jedzenia, levemir działa za szybko i za krótko. Na anglojęzycznych forach czytałam, że psy są leczone jak ludzie: insulina bazowa + krótka do posiłków. Nie znam się na insulinach jako takich, nie mam znajomego diabetyka. Stąd moje pytanie: czy można dawać lantusa + levemir potraktować jako insulinę do posiłku? Czy lantusa i levemir można mieszać (oczywiście w psie a nie w strzykawce)?
Bardzo proszę, niech któraś z Was mi coś poradzi... Wiem, że nie macie doświadczenia z psami, ale bardziej już mi chodzi o samo połączenie insulin, czy nie są razem toksyczne czy coś...
Pozdrawiam.
JolaJ pisze::oops:![]()
a to super że paski nazywają się tak samo
no nie wiem czy moja Buri będzie zadowolona z dotykania ucha jeśli nie jest to całowanie![]()
Tak dużo jest tych glukometrów w ofercie, ale przekonujący jest ten
http://www.e-zikoapteka.pl/product/deta ... ometr.html
Na forum zuckerhunde.de są właściciele, którzy postępują ze swoimi cukrzycowymi psami tak: za insulinę bazową służy im Lantus, a do posiłków podają dodatkowo insulinę o krótkim czasie działania np. Actrapid. Bałabym się podawać Lantus + Levemir. Dobrałabym insulinę o naprawdę krótkim czasie działania.nonsuch pisze:Tinko, Kociaro
Jeśli któraś z Was ma chwilę czasu, bardzo proszę o radę. Jestem w totalnej czarnej de. Lantus nie zbija jedzenia, levemir działa za szybko i za krótko. Na anglojęzycznych forach czytałam, że psy są leczone jak ludzie: insulina bazowa + krótka do posiłków. Nie znam się na insulinach jako takich, nie mam znajomego diabetyka. Stąd moje pytanie: czy można dawać lantusa + levemir potraktować jako insulinę do posiłku? Czy lantusa i levemir można mieszać (oczywiście w psie a nie w strzykawce)?
Bardzo proszę, niech któraś z Was mi coś poradzi... Wiem, że nie macie doświadczenia z psami, ale bardziej już mi chodzi o samo połączenie insulin, czy nie są razem toksyczne czy coś...
Pozdrawiam.
Mamrot pisze:Mamrot pisze:Witajcie!
dziś krzywa u Kropci, która od prawie 2ch miesięcy "jedzie"na 0,5levemir. od 3 tyg. zmiana w sposobie karmienia nastapiłabo Kropcia straciła bastion kuchenny i nie ma juzmozliwości podjadania z automatu o okreslonych godzinach. Teraz zjada przy PRE 75 gr miamora mięsna przekąska i następny posiłek po 12 godzinach.
dziś 8.00 PRE -215 + 75 gr miamor
10.00 ( + 2) - 205
będziemy kłuli co 2 godziny...
cd.
12.00 (+4) - 101 -niepodoba mi się to taki spadek w ciągu 2 godzin?
14.00 ( +6) - 44 - no i jest dramatycznie... cholera
nie spodziewalam się tego... jednak 0,5 to nie jest duża dawka... może to ma związek z tym zmienionym sposobem karmienia? co myślicie dziewczyny?
ech
cd.
niestety 16.00 - (+8) - wynik 34 , dostaje właśnie glukoze podskórnie...
Nie wiem co teraz robić.PRE wskazuje na potrzebę insulinoterapii... a może jest efektem stresu ? no jestem z Kropka w kropce... czy mam podac insulinę dziś o 20tej?co robić?ech.no potrzebuję Waszej pomocy!
Witajcie.dzis kolejna krzywa u Kropki, od poprzedniego czwartu wrócilismy do karmienia przy PRE na + 2,5 i + 5 ,
dzis o 8mej pre - 164 , 50 gr miamor +podałam 0,5 levemir
+ 2 - 190
+ 4 - 137
czekam na info ile było na + 6 o 14tej...
kropcia zjadła z karmnika automatycznego na plus 2,5 i 5 godzin po 25 gr miamora...
mam nadzije, że dzis cukier nie spadnie tak jak przy poprzedniej krzywej... ktora skończyła sie podaniem glukozy...
Hej Mamrot, masz big problem. Kropcia potrzebuje coraz mniej insuliny. Być może szykuje się jej już od dawna remisja. Dzisiejszy wynik PRE nie wskazuje jednak na to, że można z dnia na dzień zaprzestać całkowicie podawania insuliny. Możliwe, że Kropcia potrzebuje jeszcze maluteńkich ilości. Jeśli odstawisz insulinę za jednym zamachem, wyniki mogą poszybować do powyżej 300 mg/dl i może będziesz potrzebowała tygodni, żeby zbijać cukier. Poza tym mogłyby pojawić się ketony.Mamrot pisze:Tinko. potrzebuje twojej pomocy... powrót do karmieenia6 razy dzienniejak widac chyba nic nie dal... modyfikacja dawkiponizej 0,5 to jakis kosmos jest... mam strzykawki z podzialka co pół jednostki ale absolutnie po wielu próbach je wykluczam, zupełnie inne ilosci niż z "normalnych" setek z pełnymi jednostakmi. co robić? czy zaprzstac na pare dni insuliny?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości