Piękne czerwińskie kotki Santa i Riva

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 0:09 Piękne czerwińskie kotki Santa i Riva

Byłam turystycznie w Czerwińsku nad Wisłą i po zwiedzaniu polazłam nad rzekę kontemplować okoliczności przyrody. Pierwsze, co wśród tych okoliczności zauważyłam, to szkielecik siedzący nad samą wodą pod dziobem łodzi. Później się zorientowałam, że szkielecik polował tam na ryby, bo nagle zostawił moją kanapkę i rzucił się na rybkę wyrzuconą na piach, ale już nie zdążył.
Szkielecik to filigranowa koteczka, przepięknie umaszczona - jasny popiół z kremem (niebieska szylkretka?). Malutki łepek i intensywnie zielone czy raczej seledynowe ślepka. Wyglądała mi na dorosłą, tylko drobniutką kicię, ale może to kilkumiesięczna kocina. Zęby bialutkie, na pewno młodzizna. Potem z krzaków dołączyła druga kotka, większa, też piękna szylkretka, ciemny popiół z kremem, niewątpliwie jedna rodzina. Jak zaczęła wcinać skórki od chleba, to poleciałam szukać sklepu i kiełbasy. Kicie jadły na zapas ile wlezie, ech.
Zostawiłam resztę kiełbasy na później w pobliskim domu, gdzie mi powiedziano, że ludzie się przeprowadzili, a koty podobno cztery odmówiły przeniesienia, tiaa...
Strasznie żal tych kotów, szczególnie tej małej niebieskiej, która jest absolutnie miziasta, a nie daje sobie rady, sądząc po wychudzeniu. Ta większa jest bardziej nieufna, nie podchodziła do ręki.
Nie wiem, czy jest na forum ktoś z Czerwińska, kto mógłby jakoś pomóc. Może ktoś chciałby takie cudo na DS lub DT, to pojadę tam busem jeszcze raz z transporterem i pewnie tę małą bym dała radę zgarnąć.
Foty kiepskie robione komórką, można powiększać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Czw cze 07, 2012 20:44 przez Arcana, łącznie edytowano 3 razy

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Wto maja 29, 2012 0:50 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

takie piękności raz dwa by dom znalazły... :(
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto maja 29, 2012 9:36 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Arcana, wysłałam pw :)
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Wto maja 29, 2012 10:07 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Dzięki :1luvu:

Arcana

Post » Śro maja 30, 2012 13:41 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

i jak, ruszyło coś?
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt

mikela

Post » Śro maja 30, 2012 20:04 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Wlasnie wrocilysmy z Czerwinska. Obie koteczki sa juz pod opieka Agneski i Fundacji Jopop.
Agnesko, bardzo, bardzo dziekuje. Nie spodziewalam sie tak szybkiej pomocy, o ile w ogole. Ze swojej strony obiecuje pomóc, jak tylko bede mogla.
Koteczki sa przepiekne, prawdopodobnie mlodziutkie i miziaste. W Czerwinsku kolo opuszczonego domu od razu natknelysmy sie na stado kilku kotow, te dwie wlasciwie same weszly do transporterkow. Przemile piekne koteczki. Beda potrzebne dla nich dobre domy. :)
Ostatnio edytowano Śro maja 30, 2012 21:48 przez Arcana, łącznie edytowano 2 razy

Arcana

Post » Śro maja 30, 2012 20:08 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

zapisze sobie wątek.
Kociczki cudne :1luvu:
Boje sie zapytać jak reszta :cry:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro maja 30, 2012 20:33 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Czerwinsk to ogolnie dramat. Z tego stadka przy opuszczonym domu od razu zwiala przed nami prawdopodobnie mama tych dwoch kotek, podobnie umaszczona. A bialo-burego kotka jakas kobita wziela na rece, dyskutujac z nami od rzeczy, ze koty maja wlascicieli.
W innym domku za plotem na malutkim podworku siedzialo cale stado wynedznialych rudych i szylkretowych kotow. :(

Arcana

Post » Czw maja 31, 2012 6:02 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Ale dobrze, że przynajmniej ktoś je zauważył.
Dzięki Tobie, Arcana, mają szansę na przeżycie :ok:

Najgorzej jednak z tymi, które mają "opiekunów" :(
[/url]Obrazek

mikela

Post » Czw maja 31, 2012 7:40 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Latwiej zauwazyc i podziekowac niz realnie pomoc, niestety. Od dzis przewoze zwierzaki za wplaty na rzecz Fundacji Jopop, w szczegolnosci od DS-ow. :P

Arcana

Post » Czw maja 31, 2012 10:58 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Koteczki po swojej pierwszej nocy w klatce. Zjadają wszystko i w kazdej ilości. :( Rano jeszcze nie było nic w kuwecie, zobaczę po powrocie z pracy.
Obydwie są bardzo grzeczne, 'niebieska' jest odważna i wychodzi na ręce, 'beżowa' jest bardziej nieśmiała, ale daje się głaskać.
Również obydwie są bardzo wychudzone - tak dobrze się nimi "opiekowano". :evil:

Kobieta, która do nas podeszła w Czerwińsku, powiedziała, że pan, który je tam zostawił, bardzo się o nie troszczy i codziennie je karmi. Sądząc po efektach, to raczej niespecjalnie się stara. :evil:
Obrazek

Agneska

Post » Czw maja 31, 2012 23:42 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Tiaa, pancio karmil, a nawet chcial je zabrac, tylko go podrapaly, bo wolaly lowic ryby w Wisle...
Widzialas, zeby one drapaly? :twisted:
Az sie zdziwilam, ze ta niesmiala sama weszla do transporterka. Gdyby choc raz dziennie sie najadly, toby nie polykaly skorek od chleba. Kiedy je karmi? Poprzednio bylam blizej poludnia i byly tak glodne, ze jadly do rozpęku.
Kurcze, jak sie ciesze, ze obu koteczkom sie udalo. Ta niebieska wygladala mi na bardziej zabiedzoną i przy tym taka miziasta, ze chociaz dla niej szukalam ratunku. Ale obie sa sliczne i mile. Oby oprocz zabiedzenia nie bylo jakiegos chorobska, ale na wsi moze mniej sie te wszelkie swinstwa roznosza niz w piwnicach i schronach, oby, oby!

Arcana

Post » Pt cze 01, 2012 11:57 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Arcana, nie zdążyłam Ci podziękować za saszetki dla kotów - smakują im bardzo. :ok:
Chociaż im na razie wszystko smakuje. :(

No i jeszcze nie dorobiły się imion, najwyższa pora. Jakieś propozycje, może związane z miejscem pochodzenia? :)
Obrazek

Agneska

Post » Pt cze 01, 2012 12:36 Re: Piękne głodne koty nad Wisłą w Czerwińsku

Oo, to zrobie zaopatrzenie i podrzuce w umowione miejsce :D Moj rudas wybredziocha tez to wcina.

Imiona, hmm... zawsze mi to kiepsko idzie. Od miejsca to problem, bo co skojarzyc z Czerwinskiem, Wislą, piaskiem, łodzią, rybami i ... sanktuarium :mrgreen: Moze od kolorow Chmurka i Słomka? Albo Kreska i Pestka, jak jamniczki mojej rodziny. Freska, Kredka?
Zmienie tytul watku. Moze ktos pomoze :)

Arcana

Post » Sob cze 02, 2012 19:00 Re: Piękne czerwińskie kotki już bezpieczne. Ale bezimienne

Co słychać u dziewczynek? :)

Może Bajka i Mufinka?

Arcana

[następna]