Moja kotka urodziła i mam problem.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 30, 2012 7:47 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

najszczesliwsza pisze:
I jeszcze jedno, skoro dotykałeś kociąt, to ich matka pewnie odrzuci wszystkie. Umrą z głodu.

Nie potwierdzam. co inneg dzika kotka i obcy dla niej zapach człowieka. Domowa kotka pozwala opiekunowi robić wszystko przy kociakach.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro maja 30, 2012 7:52 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

najszczesliwsza pisze:Jeśli matka kociąt wychodzi na dwór, to lada moment nie wróci. Zostaną 4 sieroty do karmienia butelką co 2 godziny. Albo matka przywlecze koci katar i kociaki stracą oczy, albo przyniesie panleukopenię i będzie po faworach.

No ale to "jeśli" bo na razie nie wiemy, czy wychodzi

znam kilku kociarzy na Miau, którzy rzeczywiście zatrzymali u siebie kocięta z takiego urodzonego w domu miotu i nie dopuścili do dalszych narodzin
dlatego to nie zawsze kończy się tak, jak w podanym linku, na szczęście
Adziks wprawdzie jest już jakiś czas na forum, ale może to jest właśnie moment, w którym zaczyna wierzyć w to, co przeczytał
daj mu szansę, najszczesliwsza.

Adziks, czy najsłabszy kociak dotarł to weterynarza?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro maja 30, 2012 7:56 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Beliowen, czy czytałaś poprzedni wątek?
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Śro maja 30, 2012 8:00 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

No to zaczęło się. :twisted:
Uświadamianie odłożmy na chwilę póżniej, teraz trzeba ratować kociaka.

Adziks, skąd jesteś? Jeżeli z Warszawy czy okolic, jak mogłabym przejąć kociątko do odkarmienia.
Jeżeli jestś daleko ode mnie, musisz zadziałac samodzielnie i karmić maleństwo. Butelkę smoczek i właściwe mleko mogę Ci dosłaśc pocztą,jak podasz mi adres na pw.
Tymczasem jednak weż strzykawkę lub pipetkę, kup mleko w proszku dla niemowląt i karm je co kilka godzin. Po karmieniu trzeba wymasowac brzuszek i pupkę. Zapewnij mu ciepło (termoforek, butelka z ciepłą wodą), często przystawiaj do brzucha matki.

Kotkę musisz wysterylizować jak odchowa dzieci. Jeżeli mieszkasz blisko Warszawy, to pomogę.
Pamietaj, że każde narodzone kocię, to pomnażanie bezdomności i kociego cierpienia. Nie pozwól, aby tak kotka jak i którekolwiek z jej dzieci mialo potomstwo.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro maja 30, 2012 8:04 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

najszczesliwsza pisze:Beliowen, czy czytałaś poprzedni wątek?

Czytałam
stąd wiem np. że rozmawiamy z 16-latkiem.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro maja 30, 2012 8:13 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Sie w głowie nie mieści :/
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Śro maja 30, 2012 8:20 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Prakseda, chłopak jest z jakiejś wioski pod Słupskiem. 1km z ciężko chorym kociakiem mu było ciężko przejść samemu (poza tym się wstydził sam isć do weta z kotem), więc nie sądzę, żeby coś z tego było. O sterylizacji była już mowa w poprzednim wątku, ale jak wiadomo sa ludzie co lubią małe kotki, bo są takie słodkie :roll: . Co nie przeszkadza im patrzeć na ich śmierć w cierpieniach, bo "to selekcja naturalna". Wiedział, miał namiary - musiałby się tylko ruszyc do Słupska i kociaków by nie było a kotka by nie rodziła. Ale "wsi spokojna, wsi wesoła..." :evil:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro maja 30, 2012 8:25 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Szkoda że nie można na forum jakiejś bariery wiekowej robić.Mi to się nóż otwiera jak takie coś czytam.Tak jakbym oglądala badziewny film i nie moge nic zrobić zeby pomóc bohaterowi :/ A bohater jak na złość jest za głupi żeby sie sam uratować.
Ten wątek z czymś takim mi sie kojaży.

Chlopakowi ludzie chcą pomóc a ten nic se z tego nie robi :/

wercia

Post » Śro maja 30, 2012 8:27 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Powiem szczerze że kotka wychodzi sobie na dwór. A co do tego małego kotka to zmarł. Dzisiaj juz 6 dzien kotkow nie jak pisalem 3 pomylilem sie. Poprostu za pozno zauwazylem ze ten kotek jest chudy a nie rozumiem dalej dlaczego był taki chudy, jak lezał na pleckach to sie nie mogl podnies i mialczal, nie potrafil sie czougac nawet a te 3 koty sa juz tak silne ze sie przypychaja glowami, chodza po sobie i nic nie miaucza. Ten kot musial od malego jakos zadko chyba pic mleko, mial malo dojscia bo moze mu inne blokowaly i oslabl tak mocno ze juz cycka znajsc nie mogl. jak go przykladalem do cycka do picia to robilem to co 30 minut wczoraj od godziny 14 i musialem go trzymac jak ssal bo jak bym go puscil to on tez puszczal sie i sie przewracal. Po co mam masowac koty po brzuszku jak maja pempowiny ?

Adziks

Od: Śro sie 24, 2011 23:07

Post » Śro maja 30, 2012 8:33 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Pewnie jest to dla niego za trudne... :roll:
Za daleko ze wsi, bez pieniędzy...
Bez wsparcia w domu...
Miałam nieprzyjemność obserwować taką sytuację w realu
i nic nie dało się zrobić :twisted:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Śro maja 30, 2012 8:50 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Skoro mają pępowiny, to może jednak są młodsze, niż 6 dni?

Adziks, jeśli kotka zajmuje się małymi, karmi je i wylizuje, to nie musisz nikogo masować
karm kotkę, musi dużo jeść, bo karmienie to spory wysiłek
lepiej byłoby, żeby nie wychodziła, bo faktycznie - może się zdarzyć, że nie wróci (samochód, pies, kuna - zagrożeń jest sporo)
nie mówiąc już o tym, że już parę tygodni po porodzie może znów zajść w ciążę

no i obserwuj maluchy, jeśli zauważysz, że któryś jest daleko w tyle za rodzeństwem albo słabnie, to już nie czekaj, aż umrze :|
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro maja 30, 2012 8:57 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

werbwerbw
Ostatnio edytowano Śro maja 30, 2012 10:15 przez Adziks, łącznie edytowano 1 raz

Adziks

Od: Śro sie 24, 2011 23:07

Post » Śro maja 30, 2012 8:58 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Same i podczas lizania przez kotkę...
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Śro maja 30, 2012 9:06 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

zaznaczę
Małego żal. Nawet chłopak nie próbował ratować.Szkoda.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro maja 30, 2012 9:19 Re: Moja kotka urodziła i mam problem.

Adziks pisze:dodam ze ja mam pewnosc ze koty nie zdechna z zimna i z glodu bo wszystkie zostawiam sobie . Nie oddam nikomu bo sie o nie boje

Doroslej kotki nie potrafisz wysterylizować i się nią porządnie zająć a wszystkie chcesz zostawiać? Wypuszczasz ją na dwór,pewnie za nie dlugo znowu będzie w ciązy i tak w koło macieju.Jeśli Ci małe dożyją to tych kotów do końca roku będzie u Ciebie plaga.
Pokaz swojej odpowiedzialności już nam pokazałeś nic nie robiąc przy małym umierającym kociaku.
Jak dla mnie jesteś za mały żeby sie kotami zajmowąć.Nauką się lepiej dziecko zajmij.

wercia

[poprzednia][następna]