Wydzielone z wątku "Surowica z krwi ozdrowieńca..."

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 24, 2012 17:35 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Ale mnie chodzi o to, że inną ilość krwi pobiera się do transfuzji a inną do surowicy.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw maja 24, 2012 18:55 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

ariel pisze:Ale mnie chodzi o to, że inną ilość krwi pobiera się do transfuzji a inną do surowicy.

Właśnie. Na porcję surowicy pobiera się ok. 5 ml krwi - czyli mniej więcej tyle, ile na pełną morfologię z biochemią.
Do transfuzji potrzeba więcej krwi (już pisałam wcześniej, np. Żwirek dał Rózikowi ok. 17 ml krwi).

Warto się upewnić przed napisaniem "nieprawda" :roll:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt maja 25, 2012 5:13 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Czy za taką sytuację, która spotkała Sarę, weterynarz powinien ponieść odpowiedzialność? Gdyby to dotyczyło człowieka, wkroczyłaby prokuratura. A jak jest w przypadku zwierząt?

**megan**

Od: Sob wrz 15, 2007 17:58

Post » Pt maja 25, 2012 11:54 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

**megan** pisze:Czy za taką sytuację, która spotkała Sarę, weterynarz powinien ponieść odpowiedzialność? Gdyby to dotyczyło człowieka, wkroczyłaby prokuratura. A jak jest w przypadku zwierząt?

Takimi sprawami zajmuje się Rzecznik Odpowiedzialności Zawodowej Lekarzy Weterynarii – organ Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej bądź okręgowej izby lekarsko-weterynaryjnej prowadzący postępowanie w sprawach odpowiedzialności zawodowej weterynarii zgodnie z Ustawą z dn. 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych.

Tu znajdziesz wiadomości o prawnych aspektach wykonywania zawodu i trybie postępowania w przypadkach zawinionych przez lekarzy weterynarii: http://www.biznesweterynaryjny.pl/nr/pr ... dowej.html

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt maja 25, 2012 15:18 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Dziękuję za informacje.

**megan**

Post » Pt maja 25, 2012 16:06 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Czy w takich sytuacjach podajecie na forum nazwę kliniki weterynaryjnej lub/i nazwisko weterynarza? Czy jest to dopuszczalne? Nie chciałabym, aby ktoś z Was stracił swojego kotka w podobnych okolicznościach.

**megan**

Post » Pt maja 25, 2012 21:53 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

**megan** pisze:Czy w takich sytuacjach podajecie na forum nazwę kliniki weterynaryjnej lub/i nazwisko weterynarza? Czy jest to dopuszczalne? Nie chciałabym, aby ktoś z Was stracił swojego kotka w podobnych okolicznościach.

nazwe kliniki mozesz spokojnie podac.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pt maja 25, 2012 22:03 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Przychodnia Weterynaryjna „Boliłapka"
ul. Polinezyjska 10A
02-777 Warszawa - Ursynów

**megan**

Post » Pt maja 25, 2012 22:11 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

**megan** pisze:Przychodnia Weterynaryjna „Boliłapka"
ul. Polinezyjska 10A
02-777 Warszawa - Ursynów

Krew została pobrana na surowicę, bo jakiś kot zachorował na panleukopenię, tak?

Jana

Post » Pt maja 25, 2012 22:18 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Tak. A teraz nawet nie mogę od weterynarza uzyskać dokumentacji medycznej. Dostała ją moja córka, ale nie chce mi jej pokazać, bo prawdopodobnie czuje się winna całej sytuacji. Ja nie chciałam się zgodzić na ten zabieg.

**megan**

Post » Nie cze 03, 2012 15:56 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Jeśli oddawanie krwi na surowicę może skończyć się śmiercią własnego kota, ODRADZAM WYKONYWANIE TAKIEGO ZABIEGU!!!
A jeśli w przypadku Sary był to błąd lekarski, zrobię wszystko, żeby weterynarz poniósł odpowiedzialność za jej śmierć.

**megan**

Post » Nie cze 03, 2012 17:23 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

**megan** pisze:Jeśli oddawanie krwi na surowicę może skończyć się śmiercią własnego kota, ODRADZAM WYKONYWANIE TAKIEGO ZABIEGU!!!
A jeśli w przypadku Sary był to błąd lekarski, zrobię wszystko, żeby weterynarz poniósł odpowiedzialność za jej śmierć.

Powtórzę raz jeszcze - oddanie przez kota krwi nie jest ryzykowne, o ile zostaną zachowane podstawowe zasady bezpieczeństwa. Do pobrania krwi nie daje się kotu narkozy (jeśli inaczej się nie da, bo kot się rzuca, to kot po prostu nie nadaje się na dawcę!), nie pobiera się krwi zbyt dużo jednorazowo (słyszałam o 20 ml, generalnie zależy to od kota, jego masy ciała, wieku, kondycji fizycznej - to musi ocenić wet).

Na pojedynczą dawkę surowicy pobiera się krwi tyle, ile na badania krwi, a więc nie jest to ryzykowne na pewno.

**megan** - czy Twoja córka jest na forum? A może jest na forum ktoś, kto uczestniczył w tej sprawie? Może ktoś taki pomógłby wyjaśnić Twoje i nasze wątpliwości?

Jana

Post » Nie cze 03, 2012 17:50 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Moja córka jest na forum. To *anika*. Nie wiem, kto namówił ją na oddanie krwi Sary. Bardzo proszę pomóc mi to wszystko wyjaśnić.

**megan**

Post » Wto cze 05, 2012 11:45 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Uważam, że osoby zaangażowane w tę sprawę (np. z Jokota) mogłyby się wypowiedzieć na tym wątku. I na takie wyjaśnienie czekam (myślę, że nie tylko ja).

Jana

Post » Wto cze 05, 2012 15:09 Re: Surowica z krwi kota szczepionego lub ozdrowieńca po pp

Jana pisze:Uważam, że osoby zaangażowane w tę sprawę (np. z Jokota) mogłyby się wypowiedzieć na tym wątku. I na takie wyjaśnienie czekam (myślę, że nie tylko ja).

Nie tylko Ty Jano. Sama jestem ciekawa. Moj kot trzy razy byl dawca krwi i nigdy nie zdarzylo sie cos podobnego. Zwyczajnie mial pobrana krew do odwirowania surowicy i tyle. Akurat tyle, co normalnie oddaje sie na badanie, z pelnym profilem.

Nie rozumiem tej sytuacji i nie ukrywam ,ze sie sprawie przygladam.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

[poprzednia][następna]