Koty Werki..Jak nie urok to kur... sraczka ( świerzb)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 23, 2011 18:11 Re: Koty Werki...Kropka i problem z sikaniem

Wszystko wporządku fałszywy alarm :)))

Bylam dzis w schronisku dla psów bo kumpeli umarl stary piesek.Mamy zaklepanego szczeniaka ale jest chory amm nadzieje ze go uratujemy .
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Śro lut 08, 2012 18:04 Re: Koty Werki...Kropka i problem z sikaniem

Jak tam Twoje stadko??...

Pozdrawiamy serdecznie stęsknieni fotek i newsów o fantastycznych kociastych :)

LSVC

Od: Pon gru 28, 2009 22:25

Post » Śro lut 08, 2012 18:53 Re: Koty Werki...Kropka i problem z sikaniem

Jest mi niezmiernie przykro ale aparat mam zapsuty .. nie mam czym robic :(
Kotki świetnie.W tym roku grypy u nas nie bylo ... odpukac :)))

wercia

Post » Nie lut 19, 2012 20:52 Re: Koty Werki...Kropka i problem z sikaniem

zapraszam do glosowania w konkursie na miss i mistera miau :) śliczne kocice i przystojne kocury ubiegają się o tytuł najpiękniejszych lutego :) banerek w moim podpisie :)

LSVC

Post » Pt maja 25, 2012 8:14 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

Wczoraj kolo 18 zaczelam sie szykowac na wyjscie z TŻ.Gdy juz bylam ubrana i mialam wychodzić moja Bryza spadla z kanapy nieprzytomna.Po chwili wstala i zataczajac sie próbowała wejsc znowu na swoje miejsce.Dostala drgawek i cala sie trzęsła.

Polecialam do weta !
W gabinecie masa pytan co jej sie stalo .Mówie że niewiem że bylo wszystko ok.Że to tak nagle sie stalo.Dostala 3 zastrzyki.Zważyliśmy ją a ona bidna 2 kg waży tylko.
Pani pytala sie czy nie zjadla jakiegos kwiatka.A ja kretynka zapomnialam ze moj zajeb... TŻ przyniósł konwalie od swojej mamy.

Znalazlam po powrocie do domu te pieruńskie habazie i było nadgryzione !! Wywalilam to odrazu.

Dziś rano naszczescie ma sie lepiej ,juz nie wymiotuje i zjadla ładnie.

Na 18 mamy wizyte dziś to powiem wetce że to od tych kwiatków.

Jestem wstrząsnieta ze przez moje niedopatrzenie kot by mi umarł.Jaka ja głupia jestem to sie w pale nie mieści !

ps.Czy Bryza moze miec juz uszkodzone nerki ?Czytalam wczoraj na necie o tych kwiatkach.Są bardzo toksyczne.

wercia

Post » Pt maja 25, 2012 11:24 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

O matko to konwalie są toksyczne dla kotów 8O 8O
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pt maja 25, 2012 17:26 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

Bylismy u weta .Zas dostalismy zastrzyki a jutro zas trzeba pojechac a w nastepnym tyg trzeba zbadac nerki bo moga byc uszkodzone przez ten kwiat :/

Ehhh

wercia

Post » Pt maja 25, 2012 18:18 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

kristinbb pisze:O matko to konwalie są toksyczne dla kotów 8O 8O

Konwalie są toksyczne dla wszystkich. To jeden ze skladników leków nasercowych.
Proszę:"Właściwości lecznicze

Nasercowe, ale i silnie (śmiertelnie) trujące przy przedawkowaniu. Konwalatoksyna wykazuje najsilniejsze działanie na mięsień sercowy spośród wszystkich znanych glikozydów, działa 10-krotnie silniej od digitoksyny pozyskiwanej z naparstnicy. Wzmacnia siłę skurczy serca (efekt inotropowy dodatni), zmniejszając równocześnie częstość skurczów mięśnia sercowego (efekt chronotropowy ujemny) i zwalniając tętno oraz zwiększa pobudliwość mięśni komór serca (efekt batmotropowy dodatni). Hamuje Na+ i K+-ATP-azę i bezpośrednio zwieksza stężenie wewnątrzkomórkowe jonów Ca++. Stosowana jest w początkowych stadiach niewydolności krążenia. Preparaty konwalii podawane są w celu wzmocnienia pracy serca u osób w podeszłym wieku, przy lekkich zaburzeniach pracy serca na tle nerwicowym u kobiet w okresie menopauzalnym, w przewlekłym zespole płucno-sercowym, a także u osób cechujących się nadwrażliwością na inne preparaty nasercowe. Działa szybko, lecz krótko i nie kumuluje się. Glikozydy konwalii praktycznie nie wiążą się z białkami osocza (albuminami) i szybko ulegają wydaleniu z organizmu, w przeciwieństwie do innych glikozydów nasercowych. Konwalia ma również właściwości moczopędne i słabe uspokajające. Zwiększa przy tym wydzielanie soli sodowych i potasowych z moczem. Saponina konwalaryna działa łagodnie przeczyszczająco, drażniąc jednak śluzówkę żołądka. Esencja ze świeżego, kwitnącego ziela wykorzystywana jest w homeopatii. Konwalia stosowana jest również w leczeniu niewydolności krążenia w weterynarii w postaci leków homeopatycznych.

Zaleca się stosowanie wyłącznie preparatów gotowych, dostępnych w aptekach i ścisłe przestrzeganie sposobu dawkowania podanego w ulotce lub na opakowaniu. Stosowanie przetworów domowych jest niebezpieczne z powodu zmiennej zawartości związków czynnych w roślinie, co może prowadzić do zatrucia. Poza tym napary sporządzane w warunkach domowych są nietrwałe i niepewne w działaniu. Do produkcji preparatów dostępnych w aptekach stosuje się nalewkę konwalii majowej o mianowanej aktywności związków czynnych, przeliczanych na jednostki gołębie. Stosuje się także standardyzowany proszek zawierający 0,2% konwalatoksyny przyjmowany w trzech dawkach po 0,2 g. Wchłanianie konwalatoksyny z przewodu pokarmowego jest u ludzi bardzo słabe (ok. 10% dawki). Ze względu na brak zjawiska kumulacji, leki z konwalii mogą być stosowane przez długi okres. Ponieważ preparaty z konwalii cechują się znaczną różnicą między dawką leczniczą, a dawką toksyczną (tzw. duża rozpiętość terapeutyczna), dlatego nieznaczne przedawkowanie nie powoduje dostrzegalnych skutków ubocznych. Największa dawka jednorazowa wynosi 0,5 g, a dzienna 1,5 g.

Poza tym, że znaczne przedawkowanie leku może prowadzić do zatrucia, nie należy go stosować przy równoczesnym leczeniu glikozydami naparstnicy. Preparaty z konwalii są też przeciwwskazane przy miażdżycy naczyń wieńcowych, przy bloku serca przedsionkowo-komorowym i niedoborach potasu. Preparaty z konwalii nie powinny być zażywane przez osoby z uszkodzonymi nerkami lub wątrobą. Nie należy ich także łączyć z diuretykami, lekami hipotensyjnymi, kortykosterydami i preparatami wapniowymi."

Byly przypadki śmiertelne u dzieci, które zjadly 1 :!: owoc konwalii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwalia_majowa

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt maja 25, 2012 22:22 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

felin ja juz dostaje go glowy Bryza zrobila wczoraj siku przy mnie .. dzis tylko kupa ,wyglada tragicznie jest najezona cala chowa sie po ciemku jedyna nadzije za jeee i chce jesc ale tez ciagle chce pic ... duzo pije i ma duzy brzyszek .Jutro rano mam wizyte .Niewiem co ja mam robic .

Miala goraczke 44 .1 st. z 4 kg schudla na 2 kg ... o matko :(

Jestem zla i zalamana !!!

wercia

Post » Nie maja 27, 2012 13:21 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

werciu - jak Bryza?... jest lepiej? cały czas o niej myślę...
słyszałam, że konwalie są trujące, dlatego ich unikam, choć uwielbiam ich zapach. Moja mama też wręcz kocha zapach konwalii, ale kardiolog zakazał jej ich wąchać i w ogóle przebywać w pobliżu - jest po operacji serca, a u osób ze schorzeniami serca zapach konwalii może spowodować zapaść...

LSVC

Post » Nie maja 27, 2012 21:50 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

Bryza żyje jest dobrze nawet bardzo dobrze :) Dziś nie miala juz podawanych zastrzyków.Jest puchata nie ma gorączki i wcina ile wlezie :))) Było i siku i kupa :) Nie moge sie doczekac jutrzejszej wizyty.Poprawa jest ogromna wiec nerki MUSZĄ (napewno) są wporządku.

Kici odwala ..znowu jest wesola :) Mam nadzieje że się nie myle ale widze gołym okiem że czuje sie w pełni sił !
Może dlatego że od razu widząc jej złe samopoczucie zabrałam ja do weta i to uratowalo jej życie !

wercia

Post » Nie maja 27, 2012 22:41 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

:ok:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon maja 28, 2012 5:10 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

dobrze, że już lepie... na szczęście :)
:ok: :ok: :kotek: :ok: :ok:

LSVC

Post » Pon maja 28, 2012 5:47 Re: Koty Werki..Bryza otrula sie kwiatkiem KONWALIA !!!!

:ok: :ok: :ok: :ok:
Całe szczęście,że szybko zareagowałaś ...
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pon maja 28, 2012 9:53 Re: Koty Werki..Jak nie urok to kur... sraczka ( świerzb)

Dzień dobry taka piękna pogoda a u moich kotów zaś coś ....

Wrócił nam świerzb.Co wziąśc na 6 kotów żeby było taniej ?
Jedziemy z Bryza po poludniu do weta na oględziny po zatruciu wiec sie dopytamy ale wole sie zapytać Was najpierw co mi wyjdzie taniej ???

Stronghold na 1 kota kosztuje u nas 35 zł .Na 6 kotów to wyjdzie mi bardzo drogo.
Nigdy niczym innym nie leczyłam i sie nie znam zabardzo czym mozna zastąpić??

wercia

[poprzednia][następna]