Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 21, 2012 7:20 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Miejsce przy szwie jest nieruchome, bo skóra zapewne jest do mięśni przyszyta. Zszywa się otrzewną i mięśnie brzucha, a na końcu skórę. Mnie tak uczyli:)

WeraW

Od: Pt lut 24, 2012 21:02

Post » Pon maja 21, 2012 7:20 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Obserwuj ranę, nie powinna być zaczerwieniona.Moja Susie miała uczulenie na szwy i neomycynę.Tylko z nią coś było nie tak, ale wiem, że pomimo małego cięcia jest to poważna operacja i nie wolno niczego zaniedbać.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon maja 21, 2012 15:02 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Dzięki WeraW, o typowo chirurgicznych sprawach nie mam zielonego pojęcia :oops:
ewar, ranę bacznie obserwuję, kilka razy dziennie sprawdzam czy wszystko ok. Pisząc, że rana jest czerwona może troszkę przesadziłam, jest zaróżowiona. Z tego co pisałyście wiem, że nic nie może się sączyć i na to zwracam uwagę. Pod ranką obecnie jest taki jakby guzek, twardy. Czy to oznaka, że wszystko się wchłania? W ogóle ile czasu takie szwy się rozpuszczają?
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon maja 21, 2012 15:15 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Witaj Nelka, rozumiem Twoja troske bo mialam tak samo 2 miesiace temu. Wszystko co poisalas odnosnie zachowania koteczki mialam razy 2 bo mam dwie dziewczynki. Tez mialy dreszcze - skutek narkozy, spaly z przerwami 3 dni, chcialy byc blisko mnie - zaczely wlazic pod koldre :) Ich ranka wygladala identycznie jak ta z Twojego zdjecia. Zgrubienia wokol rany sa normalne. Moje maja je jeszcze choc juz duzo mniejsze.

Mysle, ze rehabilitacja Twojej koci przebiaga prawidlowo :)

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pon maja 21, 2012 15:20 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

tez byly sterylizowane ta metoda przy czym moje chodzily w kubraczkach bo bylo niebezpieczenstwo, ze nawzajem sobie zrobia kuku. Nosily tydzien. Chcialam zdjac kubraki wczesniej ale jak zobaczylam, ze po zdjeciu ubranek zaczynaja skakac jak przed sterylka - zabralam im wolnosc i zapakowalam w trykoty :)

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pon maja 21, 2012 15:41 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Witaj :)
Dziękuję za słowa otuchy :1luvu: Nie zazdroszczę Ci tego co przeżywałaś z dziewczynkami, ja mam tylko jedną, a i tak to co przechodzę ostatnimi dniami jest straszne. Czuwam w nocy, nasłuchuję czy nic nie kombinuje przy brzuszku. Ale tak jak pisałam wcześniej panikara ze mnie. Niby sporo czytałam na temat tej sterylizacji, ale wiadomo, różne rzeczy wychodzą w praniu. Wet, który ''robił'' Kitkę jest naprawdę dobry. Podczas ostatnich dni życia Młodego (bezdomniaczek) jeździłam do niego i to on postawił trafną diagnozę. Sęk w tym, że z komunikatywnością ma problem. A może uznał, że skoro zajmuję się bezdomniakami to wszystko wiem :roll: Ważne, że leczy, że jeśli już mówi to wie o czym.

Kitka kaftanika nie nosi,ale na wszelki wypadek dziś kupiłam. Jak ją zapakuję to dopiero dzikus z niej wylezie :twisted:
Obrazek

nelka83

Post » Czw maja 24, 2012 9:00 Re: Sterylka metodą małego cięcia - PROSZĘ O POMOC

Informuję, że ranka Kitki ładnie się goi, kota szaleje jak zawsze :ok:
Ja jak zwykle paniki nasiałam :oops: Mam nadzieje, że teraz będzie już tylko lepiej :)

Dziękuję za wszystkie rady, wyjaśnienie i dobre słowa :1luvu:

Proszę moderatora o zamknięcie wątku.
Obrazek

nelka83

[poprzednia]