Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro maja 23, 2012 9:48 Re: Wątek cukrzycowy VI

Kicia jest tak słaba, że nawet jakoś bardzo nie walczy, ale mam kłopot z pobieraniem krwi. Lewe ucho nie chce dać ani kropli, a prawe już całe podziurawione. :( Spróbuję.

Swoją drogą, czuję się jak matoł, że na miksowanie mokrego jedzenia wcześniej nie wpadłam. Ech... :oops:
Ostatnio edytowano Śro maja 23, 2012 9:51 przez Małgorzata i Toffee, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Śro maja 23, 2012 9:49 Re: Wątek cukrzycowy VI

wazne żeby była to strzykaweczka do insuliny setki, pojemność strzykawki nieważna, w obu 1 kreska to jedna jednostka.

NIE NIE NIE! Dziewczyny, w wielu strzykawkach insulinowych o pojemności 1 ml 1 kreska to 2 jednostki.
Tych BD 1 ml akurat nie znam, ale np. w PiC 1 ml tak właśnie było, ja się nie zorientowałam i 2 razy podałam kotu podwójną dawkę!

Ewa, jeśli po 5 kreseczkach na strzykawce masz napisane "10", to znaczy, że jedna kreska to 2 jednostki.
Ujmując inaczej - w strzykawce U100 o pojemności 1 ml mieści się 100 jednostek insuliny. Jeśli kresek na strzykawce jest 50 - oznacza, że każda kreska to 2 jednostki.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Śro maja 23, 2012 9:51 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgosiu,
o żywieniu kota nie wiem nic, ale mierzyć powinnaś faktycznie częściej. Ja też jestem ponownie (po pół roku walki z cukrzycą) na etapie ustalania dawki i wierz mi, w 8 godzin może się mnóstwo zmienić. Mój pies ma gwałtowne spadki cukru już w drugiej godzinie od podania insuliny (na bardzo niewielkich dawkach bo na 0,1j, staram się odmierzać jeszcze mniej), potem znowu skok i po zaledwie kilku godzinach wygląda to tak, jakby w ogóle nic się nie zmieniło, zero reakcji na insulinę, za to wynik HI jeśli chodzi o poczucie bezradności właściciela. Każdy zwierzak reaguje inaczej. Ja teraz kłuję psa co godzinę jak tylko jestem w domu. Robię to z bólem serca, ale czasem tak trzeba, bo jeśli wreszcie coś mi się uda z tego wywnioskować, to może w końcu będzie lepiej.
Trzymam za Was kciuki.

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Śro maja 23, 2012 10:08 Re: Wątek cukrzycowy VI

Edyta45 pisze:
wazne żeby była to strzykaweczka do insuliny setki, pojemność strzykawki nieważna, w obu 1 kreska to jedna jednostka.

NIE NIE NIE! Dziewczyny, w wielu strzykawkach insulinowych o pojemności 1 ml 1 kreska to 2 jednostki.
Tych BD 1 ml akurat nie znam, ale np. w PiC 1 ml tak właśnie było, ja się nie zorientowałam i 2 razy podałam kotu podwójną dawkę!

Ewa, jeśli po 5 kreseczkach na strzykawce masz napisane "10", to znaczy, że jedna kreska to 2 jednostki.
Ujmując inaczej - w strzykawce U100 o pojemności 1 ml mieści się 100 jednostek insuliny. Jeśli kresek na strzykawce jest 50 - oznacza, że każda kreska to 2 jednostki.

Ksolia wkleiła konkretny link do strzykawek : http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

na fotce widać strzykaweczkę 1 ml - 100 jednostek i 0,5 ml - 50 jesdnostek i śa to strzykawaki BD

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro maja 23, 2012 10:31 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:Ksolia wkleiła konkretny link do strzykawek : http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

na fotce widać strzykaweczkę 1 ml - 100 jednostek i 0,5 ml - 50 jesdnostek i śa to strzykawaki BD

Mamrotku, zgadza się. Ale (o ile mogę dojrzeć na zdjęciu) na tych strzykawkach jest właśnie tak, jak napisałam. Pomiędzy kreską zerową a kreską oznaczoną "10" jest tylko 5 kresek, a więc 1 kreska to 2 jednostki insuliny.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Śro maja 23, 2012 10:42 Re: Wątek cukrzycowy VI

Edyta45 pisze:
Mamrot pisze:Ksolia wkleiła konkretny link do strzykawek : http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_411.html

Mamrotku, zgadza się. Ale (o ile mogę dojrzeć na zdjęciu) na tych strzykawkach jest właśnie tak, jak napisałam. Pomiędzy kreską zerową a kreską oznaczoną "10" jest tylko 5 kresek, a więc 1 kreska to 2 jednostki insuliny.

kurcze no jakosinaczej widzę. ważne żeby policzyła kreski i tyle .ech.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro maja 23, 2012 18:34 Re: Wątek cukrzycowy VI

U nas nic dobrego. Convalescence support spowodował atak rzygania. Mogę się teraz spodziewać, że Toffee nic nie zje i nie da sobie podać już niczego innego. Glikemia nadał "HI". Insuliny podałam o włos mniej niż 1 jednostkę. Jutro muszę coś zdecydować w kwestii dawki. Ręce mi opadają.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro maja 23, 2012 19:22 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej dziewczyny,

dzieki za podpowiedzi, miedzyczasie napisalam do sklepu z ktorego kupilam strzykawki i Edyta45 ma racje w tych 1 ml jedna kreska to 2 jednostki. Wiec kicha mam nadzieje ze bede mogla wymienic a jak nie to musze kupic nowe - z firmy BD 0.5 ml maja skale co jedna jednostke.

Pozdrawiam
Ewa

ksolia

Od: Pt kwi 27, 2012 20:31

Post » Śro maja 23, 2012 19:27 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej Malgosiu,

moja kotka tez wymiotowala na poczatku i wet kazal dodawac do karmy siemie lniane - pomoglo. Na samym poczatku podalam jej 10 ml samego siemienia a potem dodawalam do karmy, wymioty ustaly. Mam znajoma, ktora tak ratowala koty nie raz i zawsze byla poprawa.
a i najlepeze jest siemie zmielone bo nie robia sie wtedy takie "gluty"...

Pozdrawiam
Ewa

ksolia

Od: Pt kwi 27, 2012 20:31

Post » Śro maja 23, 2012 20:08 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko, nie wiem czy zaglądasz, a bardzo potrzebuję Twojej porady :oops:
Wetom nie mogę teraz ufać, bo nie mieli nigdy do czynienia z taką kombinacją leków i takimi wynikami ...

Mam dziwną i trudną dla mnie sytuację.
Agatka od poniedziałku jest na Fentanylu, ostatni steryd był w piątek - czyli jak na Agatkę całkiem dawno 8)
Cukier od paru dni coraz cżęściej oscyluje blisko normy.
Dzisiaj wygląda juz rewelacyjnie :
7:00 PRE 107 0,5 jedn
16:00 80
19:00 PRE 99 i tu mam problem - podać insulinę? Zapewne tak, ale ile?
Na razie nakarmiłam i zaraz zmierzę jeszcze raz.
Gdyby to było rano, byłabym spokojniejsza, bo w ciągu dnia jest możliwość zareagowania. A tak na noc - boję się, że przegapię hipoglikemię :oops:

Patrząc na wyniki, na reakcje cukru na brak sterydu widać wyraźnie skąd wzięła sie cukrzyca.
Niestety widzę też, że cieżko bedzie bez sterydu - fentanyl nie działa tak jak steryd. Agatka wprawdzie już dawno powinna się bez sterydu przewracać, czyli jednak zadziałał przeciwbólowo - niestety, Agatka chodzi kiepsko, bardzo ostrożnie stawia łapki, powoli, lekko utykając na tą nieszczęsną prawą ...

Jutro zmiana plastra, poczekam oczywiście tak długo jak tylko będzie to możliwe na Fentanylu. Nie wiem, w którą stronę to pójdzie - czy będzie coraz gorzej chodzić, czy może nie będzie juz żadnych zmian i będzie sobie tak powolutku kuśtykać. Tylko - jeśli kuśtyka i tak sztywno chodzi, to chyba znaczy, że nadal coś boli? Może plaster za słaby?

Idę mierzyć cukier ... chyba chciałabym, zeby byl troche wyższy ...

Edit : 21:30 135 podałam 0,5 jednostki. Mam nadzieję, ze będzie ok przez noc ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro maja 23, 2012 21:59 Re: Wątek cukrzycowy VI

ksolia, dzięki za rade. Mam mielone siemię. Czasami mu daje. Teraz tez trochę dam.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro maja 23, 2012 22:28 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian, ja w takiej sytuacji po prostu wstaję do koty w nocy... Wiem, upierdliwe, ale bałabym się coś podawać przy takim wyniku. Podawanie zmniejszonej dawki tez nie jest wyjściem, przynajmniej u nas, bo organizm zawsze reaguje negatywnie: na rano jest ponad 200.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw maja 24, 2012 6:37 Re: Wątek cukrzycowy VI

Jakoś przetrwaliśmy, ufff.
Poranne PRE 155, dałam 0,5 j.
Dzisiaj zmiana plasterka.
Obrazek

Avian

Post » Czw maja 24, 2012 7:54 Re: Wątek cukrzycowy VI

To bardzo ładny wynik bez insuliny. :wink:

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw maja 24, 2012 8:36 Re: Wątek cukrzycowy VI

sheridan pisze:To bardzo ładny wynik bez insuliny. :wink:

Podałam 0,5 jednostki wieczorem - sprawdziłam jeszcze raz cukier o 21.30 i zdecydowałam podać.
Rozmawiałam z wetką, powiedziała, żeby lepiej podac choc troszeczkę, ale nie przerywać teraz.
Nakarmiłam Agatkę dobrze i dałam insulinę.
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]