uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzebna

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 14, 2012 14:06 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Wysłane.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pon maja 14, 2012 14:48 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Dziękujemy :1luvu:

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon maja 14, 2012 16:48 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Proszę nie podawać szczegółowych zaleceń dotyczących leczenia i dawkowania na forum.
Od ordynowania leków są weterynarze, nie wolno tego robić zaocznie.
Forumowicze mogą się podzielić doświadczeniami, namiarami na weterynarzy, ale nie mogą sobie nawzajem konsultować internetowo kotów.
To jest upomnienie dla tom2zagumnelit, ale również ostrzeżenie dla innych.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto maja 15, 2012 15:44 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

najszczesliwsza pisze:Wysłane.

Czym Ty to wysłałaś? 8O Przyszło dziś rano. :)

Tosza

Post » Wto maja 15, 2012 15:49 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Mam wrażenie, ale nie mozna mnie brać zbyt poważnie, że kotka zainteresowała się dziś swoim odbiciem w lustrze. To byłby najbardziej miarodajny dowód, że coś się dzieje, bo odbicie, w przeciwieństwie do innych prób, nie wytwarza dźwięków, ani ruchów powietrza. Bo ruch głową za machająca ręką może oznaczać wyostrzenie innych zmysłów w związku z tym, że nie widzi.
Nie wpada już na sprzęty, przestała się tak bardzo bać moich kotów, a one jej już praktycznie nie biją. Dziś znalazła swoją ukochaną myszkę, z któą do mnie przyjechała, zniosła ją w pyszczku po schodach i warczała, by nikt jej myszki nie odebrał. I tak odebrały :(
Jeżeli ktoś nie wie, że kotka nie widzi, to się nie zorientuje. Jedynie postawiona na wysokim meblu, którego nie zna, nie potrafi zejść (ale postawiona na niskim nieznajomym meblu schodzi-przedziwne to).

Tosza

Post » Wto maja 15, 2012 16:16 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Tosza pisze:
najszczesliwsza pisze:Wysłane.

Czym Ty to wysłałaś? 8O Przyszło dziś rano. :)

Czary... :lol:
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Wto maja 15, 2012 16:49 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Zapraszam na bazarek, z którego dochód zostanie przeznaczony na dzielną koteczkę - bohaterkę tego wątku
:arrow: viewtopic.php?f=20&t=142107
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Wto maja 15, 2012 17:55 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Może wieczorem uda mi się wreszcie coś narysować, to bym też wystawiła. Chciałam wcześniej, ale miałam paskudne urwanie głowy (które niestety trwa :evil: ). Nelka83, mogłabym się podpiąć pod Twój bazarek? Żeby nie mnożyć wątków?
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto maja 15, 2012 19:13 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Tosza pisze:Jedynie postawiona na wysokim meblu, którego nie zna, nie potrafi zejść (ale postawiona na niskim nieznajomym meblu schodzi-przedziwne to).

Niekoniecznie, może jeszcze nienajlepiej widzieć dlatego z wysoka trudno jej ocenić wysokość i rodzaj podłoża, więc się boi zejść - a na niskim meblu już sobie radzi :)
Bardzo się cieszę że koteczka wraca do zdrowia :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto maja 15, 2012 22:57 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

mikela pisze:Nelka83, mogłabym się podpiąć pod Twój bazarek? Żeby nie mnożyć wątków?

Pewnie :ok:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw maja 17, 2012 9:35 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

zapraszamy na uaktualniony bazarek :kotek:
viewtopic.php?f=20&t=142107
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Czw maja 17, 2012 9:49 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Kotka jest tak sprawna, że mi samej trudno uwierzyć, że nie widzi. Wchodzi na wysoki drapak, wskakuje na meble. Niestety wczoraj nie potrafiła zejśc z najwyższej półki drapaka, co jednak chyba świadczy o tym , że widzenie nie wróciło/ Ale wodzi oczami za przedmiotami, choć moja córka pozbawia mnie złudzeń i twierdzi, że wszystko wytwarza dżwięki i kotka je słyszy. :(

Tosza

Post » Sob maja 19, 2012 11:17 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

A może widzi plamami? Nie pamiętam ale czy kicię widział okulista?
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Sob maja 19, 2012 20:46 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Gdyby kotka była niewidoma od zawsze, to takie zachowanie można byłoby wytłumaczyć wrażliwością na dźwięki. Ale przecież to stosunkowo świeża sprawa, kotka może mieć upośledzone widzenie, stąd problemy ze schodzeniem z dużej wyskokości, może nie potrafi ocenić odległości i się boi.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Pon maja 21, 2012 10:02 Re: uszkodzenie ośr. ukł. nerw. po narkozie-milgamma potrzeb

Ewik pisze:A może widzi plamami? Nie pamiętam ale czy kicię widział okulista?

Kotkę widział okulista, ale w zasadzie zbadał dno oka, nerw wzrokowy ( wszystko prawidłowe), a to że kotka nie widzi orzekł na podstawie takich doświadczeń, jakie ja robię 100 razy dziennie. część jej zachowań daje mi w zasadzie stuprocentową pewność, że nie widzi( próbuje prać domowe koty, tylko zupełnie w nie nie trafia,bije łapka na oślep( :mrgreen: ), nawet gdy kota już dawno nie ma. Z drugiej strony wbiega do kociego tunelu bardzo szybko i bez wahania, a tunel nie stoi ciagle w tym samym miejscu, bo jest przestawiany przez koty. To widzenie plamami to by nawet pasowało, tylko nie mam jak tego zbadać ( choć wiem, że jest badanie pozwalające to stwierdzić-jakies impulsy w mózgu sie podobno bada- wspomniał mi o tym inny wet, ale zupełnie nie zapamiętałam).

Tosza

[poprzednia][następna]