Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 14, 2012 17:13 Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Szanowni forumowicze,

Mam w domu dwa cudowne koty - kotkę i kocurka - kastratkę i kastrata.

Chciałbym, żeby dostawały to co najlepsze, a nie to co najdroższe.
Obecnie poszukuję karmy suchej, która sprawdziła się już u wielu kotów.
(Wiem jakie karmy istnieją, ale chcę wiedzieć, która jest najlepsza)

Sam próbuję z karmą Sanabelle, ale chciałbym poznać Wasze zdanie na temat innych suchych karm dla kastratów.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!!!
adeeniet

Post » Pon maja 14, 2012 17:22 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Żywienie kastrata nie rózni się niczym od żywienia nie-kastrata.
To chwyt marketingowy.

Najlepszą karmą są te bez zboża, bo kot to bezwzględny mięsożerca.
Więc najlepiej mięso, lub, jeżeli wygodniej Ci z suchym, to dobre suche - Ziwi Peak, Taste of The Wild, Power of Nature, Feline Porta 21 grain free... i wiele wiele innych.

I pilnować, żeby kot dużo pił.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon maja 14, 2012 18:32 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Ostatnio zmieniałam karmę z Royal Canin (po której kot przytył, miał brzydką sierść i bardzo śmierdziuszkował w kuwecie ;)) na karmę suchą i mokrą Bozita. Moje koty jedzą już ją od prawie dwóch miesięcy i widzę same pozytywne zmiany. Tamte negatywne zniknęły, a poza tym oszczędzam, bo za Royala płaciłam 25 zł/kg, a za Bozitę płacę 20 zł/kg. Ma ona naprawdę dobry skład. Poczytać można tutaj: http://www.bozita.com.pl/download/bozita_feline.pdf Jedyny minus jest taki, że suchą karmę jest dosyć trudno dostać poza sklepami internetowymi, ale ja poprosiłam osiedlowy sklepik, by zamówił i zamówił. Polecam :)
Obrazek

mokusatsu

Od: Czw wrz 01, 2011 22:13

Post » Pon maja 14, 2012 18:36 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Taste wychodzi ok. 17zł/kg a skład o nieboo lepszy od bozity (suchej) :ok:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon maja 14, 2012 18:44 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

Zgadzam się z Wistrą.
Dodam jeszcze, że oprócz porządnej suchej karmy warto kotu dawać surowe mięso i mokrą karmę, najlepiej rozcieńczoną wodą - dużo lepiej przyswaja z nich wodę, niż pijąc z miski.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon maja 14, 2012 19:53 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

wistra pisze:Taste wychodzi ok. 17zł/kg a skład o nieboo lepszy od bozity (suchej) :ok:

Niestety TOTW moje koty nie ruszają, stąd ten wybór... Dlatego się wypowiedziałam, bo może ktoś też ma wybredne futra i akurat Bozita przypasuje.
Obrazek

mokusatsu

Od: Czw wrz 01, 2011 22:13

Post » Nie cze 03, 2012 8:38 Re: Jaka jest najlepsza karma dla kastratów Waszym zdaniem?

A ktoś stosuje karmę 21 Porta - karma biologiczna, bezzbożowa?
adeeniet