Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W-wa)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 13, 2012 15:11 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Na szczęście nie musiałam próbować, ale z tego co się dowiadywałam to mogę prosić o pomoc policję w sprawdzeniu co się dzieje z kotem mając podejrzenie, ze mogło się stać coś złego i mając dokument poświdaczający że osobie wyadoptowałam kota.
A skąd wiesz, ze nie mogę wejść z policją?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie maja 13, 2012 15:14 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzenia11 pisze:A skąd wiesz, ze nie mogę wejść z policją?

Możesz, ale muszą być spełnione określone prawem warunki.
:arrow: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3575
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie maja 13, 2012 15:18 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Ale tez może policja po prostu ułatwić nie tyle dosłownie wejście do mieszkania co pokazanie kota, nawet jesli miało by to być na klatce schodowej, przed mieszkaniem. Bądź uzyskanie informacji o kocie.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 15:28 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzenia11, proszę, idź na komisariat i powiedz, że masz podejrzenia, że z kotem, którego oddałaś coś złego się dzieje bo ktos nie odpisuje na maile. I zobacz co Ci odpowiedzą.

Kiedyś probowałam skłonić TOZ do wejścia do domu pewnej pseudo. Nic z tego nie wyszło. Dowody były ale zbyt słabe.

Zapytaj osób, które brały udział w akcjach w schroniskach-umieralniach - czego potrzeba by wejść z TOZ i policją.

Policja wejdzie do domu osoby krzywdzącej zwierzę - Ustawa o Ochronie Zwierząt - ale muszą być dowody. Nie podejrzenia. Nie brak maili czy telefonów. To nie podpada pod ustawę.

W umowie adopcyjnej możesz prosić o to ale nie żądać.
Tez mam umowę sprawdzoną przez prawnika.
Obrazek

MariaD

Post » Nie maja 13, 2012 15:32 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Pewnie zalezy od policjanta i tego czy chce się zająć sprawą. W moim bloku policja przyjeżdża do takich spraw że np kot chodzi po korytarzu. I własciwie co z tego? Ano nic, ale starszym państwu się to nie podoba. Przyjeżdżają, rozmawiają, odjeżdżają.
Sama miałam kiedyś poczucie, ze własciwie po co podpisuje się umowę adopcyjną skoro nic potem z tego nie wynika i z dyskusji która się wywiązała oraz doświadczeń ludzi wiem, ze efekt działań zależy od chęci służb....
W umowie adopcyjnej nie prosisz tylko ustalasz - i dwie strony zobowiązuja się do przestrzegania wspólnie ustalonych punktów.
To tak jakbyś w umowie kupna odkurzacza prosiła o bezpłatny serwis gdy Ci się popsuje po tygodniu. czy to znaczy że oni mogą ale nie muszą przyjąć sprzętu do naprawy?

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 15:35 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

MariaD pisze:
Policja wejdzie do domu osoby krzywdzącej zwierzę - Ustawa o Ochronie Zwierząt - ale muszą być dowody. Nie podejrzenia. Nie brak maili czy telefonów. To nie podpada pod ustawę.

.

dlatego warto miec umowę która jest regulowana nie tylko przez tą Ustawę. Umowa cywilno-=prawna dotyczy przestrzegania wszystkich punktów które zawiera.
Dlatego umowy adopcyjne ktore mają tylko zapis dot przestrzegania Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt są słabsze i o wiele trudniej je wyegzekwować, bo własnie, tak jak piszesz, trzeba udowodnić że wyadoptowany kot jest krzywdzony.

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 15:40 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Nie będę się sprzeczać, wiesz lepiej.

Obyś nigdy nie musiała dochodzić praw w sądzie, jak niektórzy hodowcy, których relacje znam z pierwszej ręki.
Obrazek

MariaD

Post » Nie maja 13, 2012 15:41 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzenia11 pisze:
MariaD pisze:

.

dlatego warto miec umowę która jest regulowana nie tylko przez tą Ustawę. Umowa cywilno-=prawna dotyczy przestrzegania wszystkich punktów które zawiera. Dlatego umowy adopcyjne ktore mają tylko zapis dot przestrzegania Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt są słabsze i o wiele trudniej je wyegzekwować, bo własnie, tak jak piszesz, trzeba udowodnić że wyadoptowany kot jest krzywdzony.

Marzeniu, masz w umowie zapisy odwolujące się do kodeksu cywilnego i nie jest to podstawa do interwencji policji. Musisz wystąpić z powództwem do sądu cywilnego wskazując na nie wykonanie zobowiązań wynikających z umowy. Wiesz ile to może potrwać i jak się zakończy.....
* Semper eadem *

ksb

Od: Wto cze 29, 2010 13:48

Post » Nie maja 13, 2012 15:46 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

MariaD pisze:Nie będę się sprzeczać, wiesz lepiej.

Obyś nigdy nie musiała dochodzić praw w sądzie, jak niektórzy hodowcy, których relacje znam z pierwszej ręki.

ja sie nie sprzeczam - tak samo mogę o Tobie napisac, że wiesz lepiej - to bez sensu. Wiem to czego się dowiedziałam, Ty masz inną wiedzę, więc dyskutujemy. I tyle. Mam nadzieję, ze nie będę musiała dochodzić spraw kocich w sądzie - na razie podpisywanie umowy daje oczekiwany przeze mnie efekt: mam informacje z dsów a uwierz mi, wyadoptowałam sporo kotów w bardzo krotkim czasie, z wyjątkiem Karmelka, ktory uciekł a ja nie dostałam od razu tej informacji. Ale w końcu się dowiedziałam własnie odwołując się do umowy.
W takim razie nie będę dyskutować dalej. :wink:

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 15:49 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

ksb pisze:
Marzenia11 pisze:
MariaD pisze:

.

dlatego warto miec umowę która jest regulowana nie tylko przez tą Ustawę. Umowa cywilno-=prawna dotyczy przestrzegania wszystkich punktów które zawiera. Dlatego umowy adopcyjne ktore mają tylko zapis dot przestrzegania Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt są słabsze i o wiele trudniej je wyegzekwować, bo własnie, tak jak piszesz, trzeba udowodnić że wyadoptowany kot jest krzywdzony.

Marzeniu, masz w umowie zapisy odwolujące się do kodeksu cywilnego i nie jest to podstawa do interwencji policji. Musisz wystąpić z powództwem do sądu cywilnego wskazując na nie wykonanie zobowiązań wynikających z umowy. Wiesz ile to może potrwać i jak się zakończy.....

hmmm, jak juz pisałam - to zalezy od człowieka...
wiem że proces w sądzie długo trwa natomiast niekoniecznie wiem jak się skończy bo znam prawnika, który wygrał sprawę o złamanie umowy adopcyjnej.
Poza tym nie jest w mooim interesie sądzić się z kimkolwiek - mi umowa ma dac pewność informacji o kocie, niezaleznie od tego, jaka ona miałaby być. Dlatego uwierz mi, jesli odwołuję się do zapisu o odpowiedzialności cywilnoprawnej to nie po to, aby faktycznie do tego sądu iść tylko po to, aby człowiek miał świadomość, że można iśc i że o wiele przyjemniej jest poinformować o kocie, a nie tracić czas i nerwy w sądzie. Inaczej mówiąc: licze na to, że człowiek się odezwie i sprawa bedzie załatwiona.

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 16:05 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzenia11 pisze: hmmm, jak juz pisałam - to zalezy od człowieka...

Marzenia11 pisze: Poza tym nie jest w mooim interesie sądzić się z kimkolwiek - mi umowa ma dac pewność informacji o kocie, niezaleznie od tego, jaka ona miałaby być. Dlatego uwierz mi, jesli odwołuję się do zapisu o odpowiedzialności cywilnoprawnej to nie po to, aby faktycznie do tego sądu iść tylko po to, aby człowiek miał świadomość, że można iśc i że o wiele przyjemniej jest poinformować o kocie, a nie tracić czas i nerwy w sądzie. Inaczej mówiąc: licze na to, że człowiek się odezwie i sprawa bedzie załatwiona.

A ja pisałam, że umowę warto podpisywać, bo większość jednak stosuje się do jej zapisów, nie wnikając, na ile skuteczne może być ich egzekwowanie.

Marzenia11 pisze: wiem że proces w sądzie długo trwa natomiast niekoniecznie wiem jak się skończy bo znam prawnika, który wygrał sprawę o złamanie umowy adopcyjnej.

No właśnie cały czas o tym piszę - musi być sprawa w sądzie.
Nie będę cytować, ale wcześniej twierdziłaś, że zapisy umowy wystarczą do interwencji policji.

I nie piszę tego po to, aby wytykać.
Chcę podkreślić, że brak informacji o kocie, nie wywiązywanie się z warunków umowy itp. nie jest podstawą do żądania pomocy od policji i warto o tym pamiętać.
* Semper eadem *

ksb

Post » Nie maja 13, 2012 16:37 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

ksb pisze:
No właśnie cały czas o tym piszę - musi być sprawa w sądzie.
Nie będę cytować, ale wcześniej twierdziłaś, że zapisy umowy wystarczą do interwencji policji.

I nie piszę tego po to, aby wytykać.
Chcę podkreślić, że brak informacji o kocie, nie wywiązywanie się z warunków umowy itp. nie jest podstawą do żądania pomocy od policji i warto o tym pamiętać.

bo taką mam informację - i to od człowieka który się zna na sprawie. Dlatego pisałam, ze to pewnie zalezy też od policjanta - myślisz, ze jest podstawą żądać interwencji policji gdy kot chodzi po korytarzu wiedząc, ze ma własciciela i że jest to pod kontrolą? A jednak przyjechała.
A w innej sytuacji, gdy jest awantura bądź gdy byłam okradziona to na policję czekałam 50 minut i to z trudem przyjęli wezwanie.

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 17:01 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzeniu, zna się na sprawie czyli?
Poszedł z umową na komisariat policji i doprowadził do interwencji?

Pisałaś wcześniej i o sprawie w sądzie, i o błąkającym się kocie - to mają być przykłady na potwierdzenie tezy, że nie mając żadnych dowodów (o czym pisała m.in. MariaD) na złe traktowanie kota, uzyskasz pomoc organów ścigania?
* Semper eadem *

ksb

Post » Nie maja 13, 2012 17:11 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Ok, pozostańmy przy swoich doświadczeniach i racjach. Byc może rzecz tkwi też w dokładnym tekście umowy adopcyjnej, czyli dokumencie i zobowiązanich obydwu stron, jakie są w niej zawarte. Umowa która ja podpisuję nie zobowiązuje właściciela tylko i wyłącznie do niekrzywdzenia kota - jest tam kilka punktów okreslających zobowiązania osoby adoptującej jak też zobowiązania osoby oddającej kota do adopcji. I każda ze stron, w sytuacji gdy druga nie przestrzega tego do czego się zobowiązała , może pociągnąć do odpowiedzialności drugą stronę.
Gdy pierwszy raz zetknęłam się z ta umową, dostałam ją do reki dostałam tez kilka informacji co ja mogę zrobić, gdy osoba adoptująca kota jej nie przestrzega.Było to już kilka lat temu, być może teraz przepisy i zakres działan różnych organów się zmieniła - nie przeczę, tego nie wiem. Byc moze droga egzekwowania zapisów umowy jest teraz inna, dłuższa, bardziej pośrednia. Być mozę część z tego zależy też jednak od konkretnej osoby, jak sobie zinterpretuje zapisy, czy jej się będzie chciało zająć sprawą, czy też nie. Dopytam w każdym razie, aby mieć aktualne informacje.
jeśli policja interweniuje tylko i wyłącznie wtedy w sytuacji, gdy są dowody na krzywdzenie kota to tak, nie mam po co iść.

Marzenia11

Post » Nie maja 13, 2012 17:23 Re: Brak kontaktu z DS.Ktoś mieszka w pobliżu ul.Klaudyny( W

Marzeniu, koniecznie dopytaj.
Może przestaniesz się łudzić, że zapisy umowy zagwarantują pomoc policji.

Pasuję.
* Semper eadem *

ksb

[poprzednia][następna]