Moderator: Moderatorzy
Agłaja^..^ pisze:Pleiades pisze:Sunshain: super! Niech tylko Allegro coś takiego wprowadzi, bo tam jest raj dla pseudochów....
A ja mam pytanie. Co zrobic, jeśli gmina co prawda przeznaczyla jakieś środki na tzw. "walkę z bezdomnością zwierząt", ale środki na sterylki skończyły się już w marcu? A gdzie tu cały dalszy rok? :/ Już widzę, ile kotek urodzi w okolicach jesieni....
Aha, żeby było śmieszniej, fundusze gminy nie przewidują niczego takiego jak usypianie ślepych miotów. Trzeba to robić za własną kasę. Taa, już widzę tych gospodarzy ochoczo biegających do weta z kociakami :/
Trzeba by powysyłać jakieś pisma, najlepiej poprzez TOZ i inne organizacje z prośbą o zwiększenie kwoty, nie wiem czy na ten rok się uda, ale przynajmniej na następny...Tylko pamiętajcie, że budżet gminy na następny rok jest uchwalany około listopada, jak wtedy nie zacznie się ich naciskać to potem pewnie juz nie uwzglednią tej kwoty.
Kalinuwka pisze:To bardzo ważna dla nas informacja w walce z um – ile lecznic w Waszych miastach sterylizuje na talony z UM ? Bardzo proszę o info. Najlepszy byłby przekrój całej Polski. W mińsku sytuacja TRAGICZNA!
lidka02 pisze:U mnie UM w tj sprawie nie robi nic ani karmy ani sterylek .
miluś pisze:Kalinuwka pisze:To bardzo ważna dla nas informacja w walce z um – ile lecznic w Waszych miastach sterylizuje na talony z UM ? Bardzo proszę o info. Najlepszy byłby przekrój całej Polski. W mińsku sytuacja TRAGICZNA!
W/g informacji ze strony UM Mińsk Mazowiecki http://www.minsk-maz.pl/plik,862,zalacznik-istotne-warunki-zamowienia-i-formularz-oferty.pdf można wnioskować, że UM planuje w 2012 r. sterylizację/kastrację 200 kotów, dlaczego piszesz, że sytuacja jest tragiczna.
miluś pisze:lidka02 pisze:U mnie UM w tj sprawie nie robi nic ani karmy ani sterylek .
A jakie to miasto?
ruda32 pisze:miluś pisze:lidka02 pisze:U mnie UM w tj sprawie nie robi nic ani karmy ani sterylek .
A jakie to miasto?
Strzelno -okolice Inowrocławia
miluś pisze:ruda32 pisze:miluś pisze:lidka02 pisze:U mnie UM w tj sprawie nie robi nic ani karmy ani sterylek .
A jakie to miasto?
W Strzelnie w dniu 29.03.2012r. uchwalono program przeciwdziałania bezdomności zwierząt
http://www.strzelno.pl/?p=document&action=show&id=5624&bar_id=3357
założenia są w mojej ocenie dobre, jest też sterylizacja kotów. Może zapytasz w UM jak to praktycznie będzie realizowane.
lidka02 pisze:miluś pisze:ruda32 pisze:miluś pisze:lidka02 pisze:U mnie UM w tj sprawie nie robi nic ani karmy ani sterylek .
A jakie to miasto?
W Strzelnie w dniu 29.03.2012r. uchwalono program przeciwdziałania bezdomności zwierząt
http://www.strzelno.pl/?p=document&action=show&id=5624&bar_id=3357
założenia są w mojej ocenie dobre, jest też sterylizacja kotów. Może zapytasz w UM jak to praktycznie będzie realizowane.
Co zrobić jak burmistrz się do tego nie dostosuje a ja nie mam za co koty już karmic ....Miałam isć dziś do kotów i nie poszłam
sunshain pisze:http://gumtreehelp.com/pl/knowledgebase.php?article=178
W związku ze zmianami w ustawodawstwie o ochronie zwierząt wchodzącymi w życie z dniem 1.01.2012 roku wprowadzamy zmiany w przepisach dotyczących zamieszczania ogłoszeń w dziale Zwierzęta. W pełni zgadzamy się z przepisami mającymi na celu wyeliminowanie pseudohodowli i innych negatywnych praktyk związanych ze zwierzętami i dlatego wprowadzamy pewne zmiany, których celem jest między innymi ograniczenie niekontrolowanego rozmnażania psów i kotów i dotyczą przede wszystkim hodowców tych zwierząt. Zarejestrowani hodowcy od 1.01.2012 roku muszą podać w treści ogloszenia nazwę hodowli oraz związku lub organizacji, do której należą i muszą się ograniczyć do trzech hodowanych ras. Niezarejestrowany hodowcy są zobowiązani podać oczekiwaną cenę za psa/kota i cena ta nie może przekraczać 300 złotych (jest to kwota wystarczająca na pokrycie kosztów utrzymania, szczepień i badań szczeniąt/kociąt przez pierwsze 2 miesiące). W ogłoszeniu musi być wyraźnie podane czy pies/kot ma szczepienia, książeczkę itd. Z ogłoszenia musi jasno wynikać, że nie jest to sprzedaż w celach komercyjnych. Jeżeli oferowane psy/koty nie są mieszańcami, musi być w ogłoszeniu informacja, czy zwierzę ma rodowód. Niezarejestrowani hodowcy mogą ogłosić tylko jeden miot na sprzedaż zgodnie z zasadami podanymi powyżej i ogłoszenia innych miotów będą usuwane. Zarejestrowane schroniska, fundacje pomocy zwierzętom i inne organizacje mające na celu pomoc zwierzętom muszą podać swoją nazwę i nie mają żadnych dodatkowych ograniczeń.
Korespondentka pisze:U nas też w końcu "coś wydusili"
Czy ktoś jest w stanie ocenić czy jest ok ? Wydaje mi się, że kwota 15 tysięcy na kastrację/sterylizację i dokarmianie nie jest zbyt dużą kwotą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 155 gości