Zachowanie kota po kastracji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 07, 2012 22:27 Zachowanie kota po kastracji

Witam wszystkich,
to mój pierwszy wpis na forum, mam nadzieję, że nie powtórzyłam tematu.
Nurtuje mnie następujące zagadnienie:
moja 9-miesięczna kotka przeszła kilka dni temu zabieg kastracji (usunięcia jajników). Przeszła wcześniej pierwszą ruję. To co mnie niepokoi to to, że kicia głównie leży i śpi. Pamiętam zachowanie mojej starszej kotki (teraz 4 lata), która była kastrowana w podobnym wieku i już na drugi dzień po zabiegu biegała po całym mieszkaniu i próbowała wspinać się na meble i była ogólne bardzo aktywna. A ta młodsza ogranicza ruch do niezbędnego minimum- spacerek do kuwety, do miski (ma ogromny apetyt) i wraca leżeć. Zastanawia mnie, czy to normalne zachowanie. Dwa koty i dwa diametralnie różne style zachowania po tym samym zabiegu. Czy zachowanie zależy od osobnika? Czy jednak powinnam się niepokoić?
Bardzo prosiłabym o odpowiedzi, szczególnie kogoś, kto ma większe doświadczenie (to są moje 2 pierwsze koty) i może się bez przeszkód wypowiedzieć na ten temat.

agusiawroc

Od: Pon maja 07, 2012 22:17

Post » Pon maja 07, 2012 23:05 Re: Zachowanie kota po kastracji

A kotka ma kaftanik pooperacyjny? Bo jeśli tak, tzn. wszystko ok. - to niechęć poruszania się w tym stroju.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon maja 07, 2012 23:16 Re: Zachowanie kota po kastracji

Tak, ma kaftanik. I na szczęście nie próbuje go zdjąć (starsza opatentowała sposób na to po 2 dniach).

agusiawroc

Od: Pon maja 07, 2012 22:17