Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy działać?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 04, 2012 16:10 Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy działać?

Witam wszystkich i przepraszam, że bez powitania w osobnym wątku. Około rok temu przygarnąłem z ulicy kotka. Staram się nim opiekować najlepiej jak mogę.

Dzisiaj przez moją nieuwagę zjadł z podłogi kawałek zwykłej nitki, ok. 10 cm. Czytałem wątki o niebezpiecznych nitkach, ale czy 10 cm to już dramat? Powinien dostać parafinę lub inny środek? Codziennie dostaje suchą karmę (Purina), dzisiaj na obiadek dostanie mokrą na wszelki wypadek.

Oczywiście będę obserwował czy ma apetyt i co wydala. Będę wdzięczny za porady.

badmoon

Od: Pt maja 04, 2012 15:52

Post » Pt maja 04, 2012 16:17 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Przydałaby się pasta odkłaczająca (wg mnie najlepszy jest Bezo-pet).
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt maja 04, 2012 16:34 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Ja bym dała parafinę - mocniejszy pościg :roll: . I zapytała najpierw lekarza co robić. I to szybko :idea: .
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt maja 04, 2012 17:00 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Trzeba sprowokować wymioty, póki nitka jest w żołądku, aby nie poszła dalej. Mój Mundek zjada wszystko, co mu wpadnie w pyszczek i dwukrotnie zjadł rzeczy zakazane:raz była to wstążeczka, a raz sznurek. Za każdym razem byłam z nim u weta, gdzie sprowokowano wymioty. Można też samemu to zrobić podając kotu do pyszczka kilka mililitrów wody utlenionej, jeśli kot nie zwymiotuje, po kilku minutach można powtórzyć i powinno pójść. Takie było postępowanie weta wobec mojego Mundka.
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Pt maja 04, 2012 18:36 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Zadzwoniłem do lecznicy. Wet kazał podać parafinę i nie dawać karmy. Kotka dostała 10ml. Jak tylko zobaczyła strzykawkę, to zaczęła uciekać. Polałem karmę w miseczce parafiną i efekt taki, że całą parafinę ładnie wylizała, po czym zabrałem jej karmę.

Czy faktycznie nie powinienem do jutra dawać jej jedzenia?
Czy 10ml parafiny to odpowiednia ilość na kotkę ok. 5kg?

badmoon

Post » Pt maja 04, 2012 21:32 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Pewnie już było za późno, żeby sprowokować wymioty, a szkoda...
Dawki leków ustala lekarz. Ja swojemu staremu kotu dawałam prawie 15 ml, ale on miał bardzo poszerzoną prostnicę.
Oby się udało bez otwierania Twojego kota.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob maja 05, 2012 8:17 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Jeśli nitka faktycznie miała 10 cm to nie powinna spowodować zagrożenia - choć różnie bywa i na pewno trzeba być ostrożnym. 10 ml parafiny to duża dawka - ale w przypadku połknięcia nitki może być, nada masom kałowym odpowiedni poślizg, rozmiękczy je, natłuści nitkę i zmniejszy zagrożenie.
Szkoda że parafina była z jedzeniem - to zmniejszy jej skuteczność. No ale przy takiej długości nitki powinno to i tak spokojnie wystarczyć bo zagrożenie jest samo z siebie niewielkie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob maja 05, 2012 9:01 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Moja kotka połknęła takiej długości nitkę. Próbowaliśmy wywołać wymioty, ale nic z tego nie wyszło. Ostatecznie po 48 godzinach wydaliła nitkę w całości. Jaka to była ulga, jak w rozgrzebanej kupie TŻ znalazł zgubę.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Sob maja 05, 2012 9:17 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Trochę mnie pocieszyliście. Parafina owszem, była z jedzeniem w miseczce, ale kotka najpierw wylizała olej, a potem jej zabrałem karmę i dałem dopiero wieczorem. Zobaczymy co dalej.

badmoon

Post » Sob maja 05, 2012 9:32 Re: Kot zjadł 10 cm nitki bawełnianej - obserwować czy dział

Nitka tej długości jest za krótka teoretycznie by pociąć jelita (bo do tego potrzebuje się rozciągnąć na sporą długość) lub doprowadzić do ich niedrożności. Ostrożność nie zawadzi, i obserwacja, ale bardzo na spokojnie :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26