Kilku dniowy kotek - ogół pytań

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 03, 2012 22:57 Kilku dniowy kotek - ogół pytań

Witam wszystkich o dość później porze :)

Słowem wstępu - we wtorek w piwnicy za kratą okna znalazłem małego kota. Oczy miał otwarte, trochę próbował się czołgać. Zastanawiałem się chwilę co zrobić - padła decyzja o zabraniu go do domu.

Przetrząsnąłem pół internetu w poszukiwaniu informacji na temat odchowania kotów bez matki. Szacunkowo może mieć do 2 tygodni. Początkowo karmiłem go łyżeczką, krowim mlekiem, oczywiście co kilka godzin wliczając w to wstawanie w nocy. Masowanie brzuszka obowiązkowo! No i wczoraj korzystając z okazji że święta nie było skoczyłem po mleko dla dzieci Nestle NAN PRO 1. Nie mam możliwości "skorzystania" z weterynarza aż do poniedziałku więc posiłkuję się zadaniem pytania tutaj:

1. Ile takiego mleka powinien dostać kotek? Przeczytałem że 18ml dziennie na każde 100g masy ciała. Jeszcze nie wiem ile maluch waży. Ktoś jest w stanie podać coś więcej na ten temat? Wychodzę trochę (może z błędnego założenia) że jeśli kot miałby dostęp do matki to ssałby ile chce. Więc nie ukrywam że dzisiaj na jednym posiedzeniu wciągnął 30ml mleka dla dzieci.
2. Jak wygląda kupka takiego zwierzaka? Zaobserwowałem że sika niesamowicie. Praktycznie po każdym posiłku, o które już zaczął się zresztą upominać. Oprócz siku wydala także brązową ciecz. Czy to jest kupka kota? W końcu żywi się tylko płynami, czy w ten sposób wydali coś grubszego? Może to biegunka?
3. A co jeśli to biegunka? Jak temu zapobiec?

Karmiony obecnie jest za pomocą strzykawki.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.
Pozdrawiam.

kacper3235

Od: Czw maja 03, 2012 22:45

Post » Czw maja 03, 2012 23:02 Re: Kilku dniowy kotek - ogół pytań

Przede wszystkim - nie Nan, bo zawiera laktozę, której większość kotów nie toleruje
lepiej będzie znacznie kupić u weterynarza mleko dla kociąt albo specjalną lekkostrawną karmę regeneracyjno-odżywczą (Convalescence).
Laktoza, czyli cukier mleczny zawarty w mleku dla ludzkich niemowląt, może powodować biegunkę u kociaka (normalne stolce nie są płynne ani półpłynne).
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw maja 03, 2012 23:06 Re: Kilku dniowy kotek - ogół pytań

Witaj na forum :)
Co do sposobu karmienia, mnie się lepiej od strzykawki sprawdziła butelka ze smoczkiem (specjalna dla kociąt).
Niezależnie od metody karmienia, pamiętaj, że kociak nie może leżeć na plecach, bo to grozi zachłyśnięciem - powinien leżeć na brzuszku, jak przy mamie.
O rodzaju karmy napisała już Beliowen. Moje dwa kociaki najlepiej tolerowały właśnie Convalescence, trzeba tylko rozmieszać rzadszy niż w przepisie na opakowaniu.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt maja 04, 2012 9:46 Re: Kilku dniowy kotek - ogół pytań

W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Pon maja 07, 2012 23:07 Re: Kilku dniowy kotek - ogół pytań

Byłem u weterynarza, okazało się że mój maluszek ma już 3, 4 tygodnie. Wychodzą mu pierwsze ząbki, generalnie można wprowadzać pokarm stały. Wszystkie strony się przydały, chociaż przerobiłem je już wcześniej :)

Kot na razie dostaje jeszcze samo mleczko, w ilości takiej jak zalecił weterynarz - to znaczy wyczuć po brzuchu czy jeszcze może dostać. Powoli przestaje budzić w nocy, do strzykawki też już przywykł, sam wciąga mleko że nawet tłoka nie trzeba przesuwać :)

Kupa też już się znormalizowała. W razie czego będę pisał.

Dziękuję za trzymane kciuki, życzcie dalszego powodzenia!

kacper3235

Od: Czw maja 03, 2012 22:45