Z Chile... przyprawy... !! nowa dostawa w drodze :) KONIEC

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob kwi 28, 2012 18:10 Re: Z Chile dla KAN!! SZAFRAN i cziczimuri, a w KAN KRACH fi

Marcellina pisze:
kociamysza pisze:I nie tylko do mieska :mrgreen:

Przepis na łososia zanotowany :ok: Może jeszcze podrzucisz jakiś pomysł wybitnie surówkowo-sałatkowy na sos na przykład? ;)

Do surowek uzywam glownie wariacji oliwa-ocet-przyprawy

np

3 czesci oliwy
2 czesci octu (balsamiczny, malinowy, truskawkowy, orzechowy) itp w kazdym razie aromatyczny
lyzeczka konfitury lub dzemu (wisniowy, morelowy, sliwkowy, jagodowy) itp ma sluzyc glownie zageszczeniu sosu i dodac balansu slodkosci

do tego szczypta soli morskiej , pieprzu ziolowego. Zmiksowac.

Do innych uzywam bazy czyli 'majonezu' czosnkowego, swietna sprawa.

Dwie glowki czosnku obierasz lusek, wrzucasz do blendera,, dodajesz sok z cytryny, troche soli i olej np slonecznikowy (ma byc jak najmniej smakowy) miksujesz dodajac tyle oleju by uzyskac cos w rodzaju majonezu.

I taka baza sluzy jako dodatek np do powyzszych wariacji (nieduzo tak pol lyzeczki)
do sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego i majonezu, propocje zaleza od smaku, dodac mozna posiekana natke pietruszki, swiezy posiekany rozmaryn, oregano, bazylie, inne przyprawy np curry, czy merken albo cziczimuri :) Nie za duzo na raz :)
Ja wrzucam skladniki do wysokiego pojemnika i miksuje zyrafa, odpada siekanie ziol :)

Taki czosnkowy majonezik stoi w lodowce spokojnie 2 tygodnie i uzywasz tak jak zwykle np do marynat.

Jak mam nadmiar bazylii swiezej to tez ja miksuje z oliwa, dodaja sok z cytryny i albo solo podaje do raclett albo mieszam.

Inna sprawa, ze lokalna oliwa to cudo nad cudami i litry jej zuzywam. Do hiszpanskiej czy wloskiej nijak sie nie moge przekonac.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Nie kwi 29, 2012 0:20 Re: Z Chile dla KAN!! SZAFRAN i cziczimuri, a w KAN KRACH fi

Wlasnie robie kolacje, siegnelam do lodowki i przypomnialam sobie o jeszcze jednym zastosowaniu merkenu i cziczimuri :)

Obrazek

Sloik po lewej stronie zakrecony. To jest nakládaný hermelín czyli marynowany camembert lub brie (co kto ma i co kto lubi)
Ser pokroic w kawalki lub w przypadku cammeberta wzdluz. Wkladac do sloiczka partiami sypiac cziczimuri/merken. Mozna dodac swiezy rozmaryn/czosnek/kolorowy pieprz. Zalac oliwa (upss) albo dobrym olejem. Odstawic na minimum tydzien. Swietne do swiezej bagietki a krazki camemberta z grilla. To jest taka luzna wariacja na temat hermelina :)

W srodkowym sloiczku jest podobna wariacja ale z serem, ktory u mnie uchodzi za bialy tzw queso fresco. Samo w sobie jest niezjadliwe, taka galaretka z mleka o nijakim smaku, ale po zmacerowaniu robi sie bardzo, bardzo zjadliwe. W warunkach polskich mysle, ze najbardziej nadawal by sie ser w typie fety lub solan ( o ile jeszcze produkuja). Dla wegan wersja z tofu,

A sloik po prawej to cos co ma swoj oryginal tez w Czechach czyli utopence :)

Potrzebne sa serdelki/parowki bez oslonek. U mnie glownie takie sa, uzywam indyczych.

Zrobic zalewe z wody, octu i cukru, z proporcjami problem gdyz mam tylko albo ocet ryzowy albo winny, ale smak ma byc wyraznie kwasno-slodki, cos w kierunku zalewy do ogorkow lub grzybkow marynowanych (echh). Dodac lisc laurowy, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, sypnac cziczimuri lub merkenu. Zagotowac, wlozyc naciete parowki i chwile gotowac (oryginal robi sie z surowych, ale w naszych warunkach wolimy gotowane). Parowki wyjac, ulozyc w sloiku. Skroic w piorka cebule, wlozyc do marynaty i tez przez chwile gotowac. Marynata z cebula zalac parowki. Ostudzic, im dluzej stoja w lodowce tym lepsze :)

Kicia uwielbia zalewe olejowa spod serow i trzeba trzymac sloik i talerz z dala od niej :ryk:

kociamysza

Post » Pon kwi 30, 2012 9:44 Re: Z Chile dla KAN!! SZAFRAN i cziczimuri, a w KAN KRACH fi

mniam, niam... i Kici smakuje??? :mrgreen:

Zapraszamy!!! Obrazek :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pon kwi 30, 2012 21:03 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

Smakuje :) Jedyna rzecz z ludzkiego zarcia to oliwa najlepiej w postaci sosu z czosnkiem (salate potrafi wylizac do czysta) czasami skubniecie sera z kanapki MD, im bardziej smiedzacy ser tym lepiej :) To wszystko, nic wiecej jej nie rusza. A i jeszcze maslo.

kociamysza

Post » Wto maja 01, 2012 14:56 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

I jak tam grille z cziczimuri?

kociamysza

Post » Śro maja 02, 2012 9:41 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

kociamysza pisze:I jak tam grille z cziczimuri?

wczoraj robiłam :D bomba !
i chyba się skuszę na jeszcze jedną porcję bo podobają mi się te pomysły w słoikach :ok:
[*]Bazyl - przepraszam...dziękuję że byłeś
[*]Fibi - wybacz mi...

kasiek252

Od: Śro sty 06, 2010 12:12

Post » Śro maja 02, 2012 10:14 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

Grill jeszcze nie uskuteczniony, ale camembert właśnie się marynuje. Do drugiego słoika mam zamiar włożyć tofu pokrojone w kostkę.
Resztę cziczimuri zostawiam dla łososia :wink: :ok:
Obrazek

Marcellina

Od: Nie sie 05, 2007 12:29

Post » Śro maja 02, 2012 10:19 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

kasiek252 pisze:

i chyba się skuszę na jeszcze jedną porcję bo podobają mi się te pomysły w słoikach :ok:

chyba? czy wpisywać? :mrgreen:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro maja 02, 2012 11:30 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

ja poproszę to cudo: cziczimuri - wreszcie coś dla mnie, uwielbiam fetę, camemberty i te klimaty :ok:
Pako

Post » Śro maja 02, 2012 11:37 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

Pako pisze:ja poproszę to cudo: cziczimuri - wreszcie coś dla mnie, uwielbiam fetę, camemberty i te klimaty :ok:

Pako :1luvu: się robi :ok: bardzo dziękujemy.. :1luvu:

kasiek252 rezerwuję? daj, prosze znać :D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro maja 02, 2012 12:15 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! zaraz koniec .

czy moja wpłata doszła?
ObrazekObrazekObrazek

katka323

Od: Wto maja 19, 2009 21:20

Post » Śro maja 02, 2012 12:22 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! zaraz koniec .

do wczoraj nie... dziś nie sprawdzałam...ale zaraz to zrobię.. :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro maja 02, 2012 12:23 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! zaraz koniec .

jest 18,- :ok: bardzo dziękujemy, wysyłka w piątek.. w pracy jestem dziś :(
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro maja 02, 2012 14:09 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! w KAN KRACH fi

Hanulka pisze:
kasiek252 pisze:

chyba? czy wpisywać? :mrgreen:

wpisywać :mrgreen:
[*]Bazyl - przepraszam...dziękuję że byłeś
[*]Fibi - wybacz mi...

kasiek252

Od: Śro sty 06, 2010 12:12

Post » Śro maja 02, 2012 14:12 Re: Z Chile szafran i cziczimuri + przepisy!! zaraz koniec .

oki, kasiek252 :1luvu: dziękujemy, masz namiary na mnie? :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

[poprzednia][następna]