^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 26, 2012 14:27 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Tysiek a wstaw proszę zdjęcia Brzydala....
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Pt kwi 27, 2012 21:09 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Eh, ja już mam jednego adoptusia-wolnożyjącego.
Nota bene, Szarusia nie jest już taka pękata. A jutro jedziemy na oględziny do weterynarza, zeby w paszczę dobrze zajrzał i zęby obejrzał :)
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Sob kwi 28, 2012 12:56 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Słuchajcie, poszukiwany jest pilnie DT dla 12-nasto letniego kocura. Niebieski. Z duża nadwagą.
siedzi w klatce w TOZ sparaliżowany strachem, od wczoraj nie je, nie pije.Zaraz zabiorę go do gabinetu do weterynarza na kroplówkę, bo przy tej pogodzie on szybko zejdzie:(
Nie ma żadnych szans w tej klatce :(

sebriel

Post » Sob kwi 28, 2012 17:17 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Nie mam siły tego przepisywać jeszcze raz, więc przekleję notatkę po prostu :(
On bardzo potrzebuje DT- dobrze by było, by doświadczonego w kotach. Obecny DT jest do poniedziałku, może do końca majówki, ale nie na dłużej :(:(:(

.04.2012
Ponieważ pojawiła się szansa, aby Hubert- bo takie imię otrzymał kocurek- trafił do domu tymczasowego, został zabrany do gabinetu weterynaryjnego na standardowe oględziny i określenie jego stanu zdrowia. Kocur od dnia wczorajszego odmawiał picia oraz jedzenia, siedząc skulony w jednym kącie, także zachodziła obawa, że będzie potrzebne podanie kroplówki.
Podczas oględzin weterynaryjnych stwierdzono:
- znaczną nadwagę. Kot waży 5,65 kg, mając niemal 1,5 kg nadwagi;
- brak podwyższonej temperatury ciała;
- bardzo mocno przetłuszczoną sierść, łupież;
- problemy z zębami;
- znaczną ilość wydzieliny w uszach, którą to wydzielinę usunięto.
Zadecydowano o usunięciu zepsutych zębów, jako że one, w połączeniu ze stresem, mogły być przyczyną niejedzenia Huberta.
Kotu została wprowadzona narkoza. Podczas zabiegu usunięto dwa chore zęby, jak również dokładnie zbadano palpacyjnie brzuch kocura. Stwierdzono bardzo powiększony pęcherz, wypełniony płynem. Kot podczas badania, mimo podanej narkozy, napinał mięśnie brzucha. W celu opróżnienia pęcherza moczowego wprowadzono cewnik- przy okazji pobrano mocz do badań. Badanie wykonane za pomocą paska wykazało: bardzo niski ciężar właściwy moczu, bardzo dużą ilość leukocytów, nieznaczną ilość ciałek ketonowych, pH 6,5. Białka i krwi w moczu nie stwierdzono. Podczas badania pod mikroskopem nie wykryto żadnych kryształów w moczu.
Hubertowi została podana kroplówka, witaminy, antybiotyki, leki przeciwbólowe. Hubert musi koniecznie zacząć samodzielnie pobierać pokarm oraz pić. Całkiem możliwe, że niezbędna będzie specjalna dieta. Kolejna wizyta została wyznaczona na poniedziałek. Rokowania co do stanu Huberta są ostrożne.

Insp.staż.Patrycja Sowisz

sebriel

Post » Sob kwi 28, 2012 18:19 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

czy kot ma zrobione testy ?

agiis-s

Post » Sob kwi 28, 2012 18:55 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Nie, jeszcze nie miał robionych, nie pomyślałyśmy o tym, ale jest możliwość ich zrobienia. I tak trzeba będzie mocz do badań innych niż na pasku złapać, no i morfa podstawowego mu walnąć też.

sebriel

Post » Nie kwi 29, 2012 13:38 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Zapomniałam napisać, że Hubert miał wczoraj podczas narkozy bezdech :( Podczas osluchu były jakieś szmery po lewej stronie klatki piersiowej.
On naprawdę potrzebuje dobrego DT na dłuższą metę :(
Czy jeżeli testy wyjdą mu ujemnie- mam nadzieję- to czy ktoś by się "skusił" na tego chorusia?

sebriel

Post » Wto maja 01, 2012 17:09 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

wątek umiera? :wink:
Czy któraś z was miała doświadczenie z nowotworem na pysku u kota? Centralnie- na nosie i kocum czole?
Karmicielka z mojej okolicy zgłosiła mi taką kotkę :/ Jutro zabieram do weterynarza na oględziny- o ile gabinet TOZ czynny jest, bo jeszcze tego ni wiem- mam nadzieję, że to jakiś ropień a nie nowotwó jest :( Spod tego "tworu" sączy się różowawa ropna wydzielina, kotka przestaje już jeść według słów karmicielki- i coś z tym trzeba już zrobić. Mam nadzieję, że da się leczyć/zoperować, ale co zrobić, jeżeli będzie do leczenia? Kolejny nieadopcyjny kot u mnie będzie "zalegał" :(

sebriel

Post » Wto maja 01, 2012 17:38 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Sebriel, a może to ropień, porobiły się przetoki i dlatego tak okropnie wygląda?

Jak testy i zdrowie kota seniora?
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Wto maja 01, 2012 17:45 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Osobiście mam nadzieję, że to właśnie ropień, z przetoką do nosa/jamy gębowej. Bo z ropniem uda nam się skuteczenie walczyć, a z nowotworem... szczerze mówiąc, to kijowe miejsce do jego usuwania by było :(

A o Hubercie nie mam wieści- w poniedziałek nie zdążyłam dolecieć do lecznicy i się podowiadywac. Ale jutro się dopytam.

sebriel

Post » Wto maja 01, 2012 17:51 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

To ja się wetnę z moim kocurem. Jutro będzie miał zrobione testy i ma być wykastrowany. Sierść mu odrasta: jest czarny i czarny-inaczej :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek
Misio [*] 9.07.2021,Bąbel [*]1.03.2020, Weron [*] 31.12.2014,Tysia [*]13.11.13, Bazyl [*]06.07.13, Dasia (Dakota) [*]18.06.13, Leon [*]10.12, Gabriel [*]19.11.2011, Majki [*]01.06.2011

Tysiek

Od: Czw lut 07, 2008 7:35

Post » Wto maja 01, 2012 20:37 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

8O jak wygląda czarny-inaczej :roll:

agiis-s

Post » Wto maja 01, 2012 20:41 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

sebriel pisze:wątek umiera? :wink:

Nie sądzę 8)

agiis-s

Post » Wto maja 01, 2012 22:09 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

agiis-s pisze:
sebriel pisze:wątek umiera? :wink:

Nie sądzę 8)

Sebriel, więcej się dzieje w realu, tam też najszybciej nas złapiesz :wink:
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Wto maja 01, 2012 22:19 Re: ^^KociSzczecin~~ sezon 7 :P

Ostatnio będąc w realu większość czasu sumiennie przesypiam, jeżeli tylko nie jestem na uczelni 8) A pro-kocio ostatnio baaaardzo ograniczyłam działalność, w zasadzie ta sąsiedzka kotka (taaa, sąsiedzka, 5 ulic dalej) mocno mnie zaskoczyła. Zobaczym, co będzie jutro.

Swoją drogą- macie może pożyczyć klatkę-pułapkę? Muszę w trybie pilnym odłowić dwie ciężarówki, a żadnych w TOZ wolnych nie ma, bo sezon wre :(
Dowiem się też, jak tam staruszek Hubert jutro- on tracvi DT w poniedziałek następny, gdzieś go będzie trza umieścić, a nie ma też nic wolnego w TOZ :( Full maluszków jest już :/

sebriel

[poprzednia][następna]