PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 27, 2012 19:12 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Łał, narozrabiane :(

Przy tym poziomie magnezu i fosforu - szkoda, że nie oznaczono wapnia, obstawiam hipokalcemię
koniecznie trzeba wyrównać jony, bez tego będzie kiepsko
kot nie jest osłabiony, tylko ma zaburzenia przewodnictwa nerwowego związane z niewyrównanym poziomem elektrolitów
trzeba oznaczyć poziom wapnia i najprawdopodobniej podać sole wapnia

i obejrzeć nerki na usg, bo trzeba poszukać przyczyny tego, co się stało
czy kot dostawał leki sterydowe? bo to by tłumaczyło np. wysokie chlorki.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt kwi 27, 2012 21:48 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Wow, chyba sterydow zadnych nie dostawal jedynie przeciw zapalne na stawy, jak mial koci katar cos tam dostal, ale sterydow nie chyba, przynajmniej wet mi nie mowil ze to steryd...

A czy takie wyniki moga byc przez karmienie wateabka wieprzowa, moj kot nic nie chce innego!;(

poppe

Od: Nie lut 06, 2011 8:27

Post » Pt kwi 27, 2012 21:52 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Avian pisze:Blue, czy na RTG wyjdą zmiany zwyrodnieniowe stawów?

Wyjdą, jeśli zdjęcie jest prawidłowo zrobione a wet potrafi je czytać - bo to że jakiś wet robi zdjęcia nie oznacza z automatu że potrafi na nich zobaczyć coś więcej niż jawne złamania.

Jonogram totalnie rozjechany - pierwsze co mi się nasuwało to problemy z wapniem, wielka szkoda że dla każdego labu jonogram co innego oznacza i zamiast badać jakiś konkretny panel konkretnych rzeczy - w jednych laboratoriach zbadają pod nazwą jonogram wapń i magnez, w innym fosfor i sód, a w jeszcze innym 10 parametrów. Szkoda, wielka szkoda że wapnia nie oznaczyli :(
Bo on prawie na pewno też jest kiepski - odstaw wątróbkę, choćby za cenę karmienia na siłę strzykawką - najlepiej specjalną karmą dla rekonwalescentów, w proszku, nazywa się Convalescence - może Twój wet ją ma. Wątróbka zawiera bardzo, bardzo dużo wit. D, przy problemach z wapniem to bardzo niebezpieczne a w dodatku ta witamina się kumuluje w organiźmie i po pewnym czasie odstawienie wątróbki może nic nie dać.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt kwi 27, 2012 21:53 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

poppe pisze:A czy takie wyniki moga byc przez karmienie wateabka wieprzowa, moj kot nic nie chce innego!;(

Od kiedy on ją je?
Jeśli od pewnego czasu, kilka tygodni, miesięcy - to jak najbardziej.
Piszę o zaburzonej gospodarce wapniowo - fosforanowej i być może problemie z łapami.

Coś jednak dzieje się z innymi elektrolitami też, plus wątroba, być może nerki.
Dużo się dzieje, trzeba znaleźć przyczynę.

Blue

Post » Pt kwi 27, 2012 21:55 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Przeciwzapalny na stawy to niestety mógł być steryd

wątróbka raczej nie
ale kondycję nerek warto ustalić, bo niektóre z tych parametrów wychodzą z norm w stronę wskazującą na jakiś problem z nerkami właśnie.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob kwi 28, 2012 12:28 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Witajcie!
Dzis moja wetka dostala na meila z warszawy wyniki tarczycy, i wszystko znia jest okej! Dziwne to wszystko...

Usg bede robil po majowce, usg calego brzucha.. nie wiem prawie wszystkie podstawowe badania zrobilem, usg chyba bedzie naistotniejsze czy nie ma jakis zmian guzow itp, prawda??

Dzia kocur dostal zastrzyk i anrybiotyk od jutra rano i wieczorem 1/4 tabletki jest to na recepte unidox solutab, co wy na to ?! Pozdrawiam kocurzastych!!;)

Eidt aha odnosnie jonogramu, rzekomo wetka mi mowila ze te wyniki ktore sa prawidlowe to sa to wyniki dla ludzi (czyli ten przedzial z boku ile czego powinno byc w normie), tak wiec np chlorki sa u niego w normie, ale potas i fosfor z magnezem podwyzszone, czy to moze byc prawda ???;0 nie wiem czy to dobrze opisalem o co mi chodzi i czy ktos mnie zrozumial :p

poppe

Post » Sob kwi 28, 2012 20:23 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Refresh !;(

poppe

Post » Sob kwi 28, 2012 20:28 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Matko znalazlem kilka wpisow tu na forum o tym leku czy ten antybiotyk to pic na wode i moze nawet zabic mi kota o boze ?!?!?!?!?!?rosze dorqdzcie.

poppe

Post » Sob kwi 28, 2012 20:44 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Blue prosze doradz cos, lub ktos kto wie, jutro mi wet kazala dac juz ten antybiotyk ale sie boje po tym co czytalem ;;;(( w dodatku jie doatalem zadnej oslony probiotyku, a przeciez musi byc cos takiego w takiej kuracji???!!;(

poppe

Post » Nie kwi 29, 2012 6:34 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Up up up up

poppe

Post » Nie kwi 29, 2012 7:21 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Dlaczego antybiotyk ma Ci zabić kota?
Nie są to leki obojętne dla zdrowia, ale czasem trzeba. Twój kot ma w wynikach jakąś infekcję, póki co nie wiadomo jaką, niby leczenie w ciemno nie jest super sprawą, ale objawy są na tyle poważne że nie ma co czekać - tym bardziej że diagnostyka jest robiona, leczenie w ciemno nie wynika z jej braku.

Szkoda że nie dostałeś żadnej osłony - ale masa lekarzy o tym zapomina, spokojnie, kup u weta preparat Biogen Kt albo chociaż zwykły lakcid w aptece (lub lepiej karmę z probiotykami - np. Orijen ma je w sobie) i podawaj conajmniej tydzień dłużej niż leczenie antybiotykiem będzie trwało.

Badanie usg jest niezbędne i myślę że ma szansę sporo wyjaśnić.

Jak długo kocurek jedzie na wątróbce?
Co jadł wcześniej?

Blue

Post » Nie kwi 29, 2012 7:53 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Watrobke je od zawsze ;( karygodny blaad ktreog nie moge naprawic bo tak sie w nia wsmakowal ze by nic nie jadl tylko watrobe ;( co do oslony, dzis mam dac pierwsza porcje antybiotyku, teraz rano, a oslony nie mam, czy dzis moze bez oslony dostac lek a jutro kupie oslone???

co do zabicie kota przez ten antybiotyk czytalem ze tutaj na forum wiele osob po nim u kota widziala drgawki plucie krwia, a nawet smierc ;x ale to lek do odrobaczania chyba przeciez ?!?!

Prosze idpisz blue jak najszybciej, bo po 9 musze dac ta 1/4 tabletki, a wet nie odbiera telwfonu abym sie dowiedzial...

poppe

Post » Nie kwi 29, 2012 7:55 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

O matko, gdzie takie rewelacje przeczytałeś o Unidoxie?

Od lat tym leczę koty (pod kierunkiem weta) i żadnych skutków ubocznych nie widziałam!
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Nie kwi 29, 2012 7:59 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Unidox to antybiotyk, spokojnie możesz go dać bez osłony - najważniejsze jest by ona była po zakończeniu kuracji.
Mogą się po nim zdarzyć niemile widziane skutki uboczne, ale nie większe jak po każdym innym antybiotyku.

Blue

Post » Nie kwi 29, 2012 8:05 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Koniecznie odstaw mu tą wątróbkę :!: .
Kot może jeść ją góra raz w tygodniu w niewielkiej ilości - albo i codziennie, ale po ociupince.
Wątroba zawiera wielkie ilości wit. D i A - przedawkowane mogą bardzo zaszkodzić, choćby totalnie rozstroić gospodarkę wapniowo - fosforanowa, uszkodzić nerki (złogi wapnia wyciąganego z kości).
Przedawkowanie wit. A może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

Ponadto w wątrobie, szczególnie od zwierząt fermowych - jest masa toksyn, kot który je ją codziennie dostaje też codziennie sporą dawkę toksyn które jego własna wątroba musi potem metabolizować a które różnie wpływają na organizm.

Blue

[poprzednia][następna]