Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 26, 2012 17:43 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Jestem tego samego zdania :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Czw kwi 26, 2012 20:05 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

i śmierci z tego też nie będzie :wink:

beateczka

Od: Nie lut 07, 2010 21:30

Post » Czw kwi 26, 2012 20:21 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Raczej nie.
Palec nadal boli, ale jeszcze szczękościsku nie odczuwam. Może jutro. Jakbym sie nie pojawiła na forum - to pewnie mięśnie palców już się zacisnęły :)

A tak poważnie, to wetka widziała te strumienie mojej jeszcze anemicznej krwi i zdezynfekowała, ale nie była jakoś tym zaniepokojona, wiec chyba uznała, ze Citka, po 6 latach bycia u mnie nie zarazi mnie ani wścieklizną ani tężcem :)

olafen

Post » Czw kwi 26, 2012 21:05 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

olafen pisze:Oprócz tego, że boli mnie palec, i miejsce jest trochę czerwone, to nic się nie dzieje.
Może nie umrę :wink:

Ja na Twoim miejscu też bym nie panikowała. Sama byłam wielokrotnie pogryziona i podrapana :lol: W końcu to mało prawdopodobne, by domowy kot był nosicielem zakaźnych chorób.
Obrazek Obrazek ObrazekTymoteusz [*]17.08.2019 r.

magdalena99

Od: Sob mar 27, 2010 15:20

Post » Pt kwi 27, 2012 12:12 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

O, Madzia - witaj po długiej nieobecności :) :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 9:21 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Witam dziewczynki :)
Zdrowa, bez szczękościsku. Palec się już goi na szczęście, czyli będę żyła :wink:
Ale był faktycznie moment, ze nie bardzo czułam się bezpiecznie.

Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z zooplusa i Oruś wcinał te małe kartoniki, Citka i Sara - nie bardzo :?
W ogóle wszystko sprawnie, kurier zadzwonił do mnie w południe, kiedy będę w domu, czy może ewentualnie zostawić przesyłkę u sąsiadów. Pełny wypas. Dlaczego piszę o tym ..................

O 17.45 zadzwonił kurier z krakvetu, a ja była w realu i nie słyszałam telefonu. Pół godziny później oddzwoniłam a on mi, ze gdzieś na peryferiach Szczecina mam sobie przesyłkę odebrać. Ja mu odpowiedziałam, że nigdzie nie będę odbierać, bo jego obowiązkiem jest dostarczyć paczkę do mnie a gdybym chciała gdzieś jeździć, to pojechałbym do najbliższego sklepu zoologicznego. A on mi na to, ze mnie nie było w domu.
Powiedziałam mu, ze albo dostarczy paczkę, albo ja poinformuję krakvet, ze mam z nim problem i ze rezygnuję z usług krakvetu z tego powodu.
A on na to, ze w takim razie paczka będzie leżała w magazynie.

Przyjechałam do domu, a tu nawet kartki jego bytności nie ma. On nawet nie był, a nie chce się palantowi przyjechać z paczką bo trzeba wnieść na czwarte piętro.

Jestem tak wściekła, że głowa mała.

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 9:22 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

A teraz Citka

Obrazek

Dostała antybiotyk - clavaseptin - dwa razy dziennie i za 10 dni do kontroli i wtedy pobierzemy jej mocz bezpośrednio z pęcherza.

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 10:03 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Wynik mocznika jest w dziwnych jednostkach, nie znam md/dl, czy to miało być 80 mg/dl? :roll: Wtedy mocznik byłby razem z kreatyniną również podniesiony co odpowiadałoby objawom nadmierniego picia i siurania - coś dzieje się z nerkami...
Nie ma podanego wyniku badania glukometrem - ile wyniosła glukoza?
Citka była na czczo?
Morfologii i jonogramu nie robiłaś?

Trudno coś wywnioskować z tak niepełnych danych - przydałoby się zrobić pełną morfologię, jonogram i powtórzyć biochemię - oraz oczywiście zbadać mocz i posiew moczu.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Sob kwi 28, 2012 10:04 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Jest na pewno 8, bo nawet zadałam jej pytanie o to, aby się upewnić - a sam mocz nie jest jakoś zapachowy. Mocznik jest za niski .
:idea: :idea: :idea: :idea:

Poza tym Citkce zdarza się sikać czasami poza kuwetę, i nie jest to jakiś straszny zapach. Nie czuć moczu nawet za bardzo.

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 10:10 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Broszka pisze:Nie ma podanego wyniku badania glukometrem - ile wyniosła glukoza?

Cukier był 80.
Była na czczo - bo zjadał o 5 rano a my byłyśmy u lekarza o 17.
Nie dało rady zrobić pełnej morfologi, bo za gęsta krew.
Za 10 dni pobierzemy mocz i wtedy może zrobią posiew.

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 10:21 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Bardzo niepokojące jest to co piszesz :|
Kotka pije dużo i dużo sika. Mocz nie ma zapachu bo jest rozcienczony nadmiernym piciem a jednocześnie Citka musi być odwodniona skoro miała tak gęstą krew że nie można było pobrać...
Moim zdaniem koniecznie trzeba ją nawadniać kroplówkami podskórnymi i za te 10 dni pobrać krew do pełnego badania: morfologia, jonogram i powtórnie biochemia. I mocz zbadać i koniecznie posiew.
Mocznik jest raczej skopany, wydaje mi się że nie jest możliwe 8 mg/dl...

aha, pisałam juz kilka razy że karmiąc ją głównie chudym mięsem trzeba to mięso suplementować bo kłopoty mogą wynikać z niedoborów diety.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob kwi 28, 2012 10:26 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Widzisz problem jest w tym, ze jeden wet mówi, że Citka pije dużo a drugi, ze mało.
Wczoraj piła bardzo mało - bo tylko 10 ml. Dziś udało mi się jej podać 5 ml. A z drugiej strony nie dostała od 3 dni nic suchego. Jeden wet mówi, ze jeśli je tylko mokre, to nie musi dużo pić, drugi, ze pije mimo to za mało. A ja nie wiem, kogo słuchać, bo czasami pije Citka około 100 ml a czasami minimalnie.

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 10:41 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Generalnie jeśli je mokre to rzeczywiście nie będzie pić dużo - jeszcze wszystko zależy od stopnia nawodnienia mokrej karmy.
Przy jej wadze potrzebuje sporo płynu i jeśli krew była za gęsta to znaczy że jest odwodniona czyli jednak za mało przyjmuje wody. Zresztą piszesz że dużo sika to też znaczy że dużo płynu zrzuca.

Ja bym jej dawała pod skórę 250 ml przez te 10 dni.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob kwi 28, 2012 10:42 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

I teraz to ma sens.
Najgorsze jest, ze ona nie umie pić sama. Czeka aż ja jej dam pic. A ja jestem zwykle 12 godzi poza domem i wtedy klops

olafen

Post » Sob kwi 28, 2012 10:47 Re: Kociarnia w Pajęcznie i Sisi, Pusia, Effi, Lola i Citka

Prawie wszystkie koty mają problemy z piciem bo w naturze bardzo mało piją spożywając wystarczającą ilość wody z pokarmem.
A próbowałaś fontanny?
Możesz jeszcze spróbować malutką ilość mokrej karmy którą Citka bardzo lubi zalać bardzo dużą ilością wody - np łyżeczkę karmy szklanką wody i wymieszać, jeśli Citka jest takim żarłokiem to powinna się skusić to wychłeptać :wink:
Albo podaj jej wodę po umyciu mięsa - u mnie bardzo lubią taką pić :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]