Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob kwi 21, 2012 19:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

daj rybom żywe roślinki wtedy nie musisz ich często karmić :ok:

i radze dać im jakieś domki :surprise: :spin2: szle i myj im gąbke z filtru jak nie będzie bombelelek :lol:

jeszcze radze dać jakąś tapetke :wink: :balony:

wiki-miki

Od: Sob kwi 14, 2012 15:44

Post » Nie kwi 22, 2012 20:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

roślin i to dużo jest. tapeta jest.
mamuśka

Post » Czw kwi 26, 2012 19:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wiki-miki pisze:daj rybom żywe roślinki wtedy nie musisz ich często karmić :ok:

Ryby trzeba karmić raz dziennie dorosle, a narybek ma wręcz w pokarmie pływać
(żywym - tylko taki dla narybku betta i wielu innych ryb). Suchego dla maluchów sypiemy tyle,
żeby dały rade zjeść nie zostawiając resztek.

wiki-miki pisze: i radze dać im jakieś domki :surprise: :spin2: szle i myj im gąbke z filtru jak nie będzie bombelelek :lol:

Żadnych domków itp, ewentualnie korzenie, skorupa kokosa, pełno roślin. To akwarium a nie miska z
zabawkami dla dziecka. Filtr się myje raz na tydzień/ dwa ( zależnie od ilości ryb), a nie wtedy gdy już
nie może ciągnąc bo masa odchodów i resztek go zapycha.
ObrazekObrazek

Ewciia

Od: Pon mar 08, 2010 22:55

Post » Czw kwi 26, 2012 20:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Koleżanka dwa dni temu przyniosła mi krewetki RC. jeszcze żyją 8O
mamuśka

Post » Pt kwi 27, 2012 9:07 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No patrzcie. Mnie uczył kiedyś pewien akwarysta ,że filtr myje się tylko wtedy gdy ledwo zipie i jest zapchany. Jestem po wymianie zielska i zaraz zabieram się za pranie ryb jak nazywam podmianę wody. Wieczorem walka z kubełkiem .

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt kwi 27, 2012 12:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wiadomo że nie myjemy filtra jak super mocno ciągnie, tylko wtedy, gdy już słabiej.
Jak będziemy myli dopiero gdy już ledwie zipie, wszystkie brudy będą się rozkładać
i zanieczyszczać mocno wodę, co może doprowadzić do osłabienia albo nawet podtrucia ryb :)

To co było kiedyś, to dawno i nie prawda... kiedyś nikt nie pomyślał by o mini raczkach,
krewetkach, małżach czy odmianach bojowników jakie teraz są... a to przez to, że ludzie nie
wiedzieli jak utrzymać stabilny zbiornik. Świat idzie z postępem, a ryby mają się lepiej :)
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Pt kwi 27, 2012 17:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mają się jak ryba w wodzie. :D No , a zdarzyło się komuś z was napić wody z akwenu przy ściąganiu jej? Pytam bo nie wiem czy tylko ja jestem taka ciamajda....

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt kwi 27, 2012 17:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Mają się jak ryba w wodzie. :D No , a zdarzyło się komuś z was napić wody z akwenu przy ściąganiu jej? Pytam bo nie wiem czy tylko ja jestem taka ciamajda....

Napić to nie, ale pluć nią to i owszem :twisted:

Czyli że w żołądku jej nie miałam ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt kwi 27, 2012 18:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Mają się jak ryba w wodzie. :D No , a zdarzyło się komuś z was napić wody z akwenu przy ściąganiu jej? Pytam bo nie wiem czy tylko ja jestem taka ciamajda....

Nigdy - delikatny zasys mam 8)
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt kwi 27, 2012 19:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mi się zdarza i napić i nią pluć, ale dziś przeszłam sama siebie... tak się zaciągnęłam że w ustach miałam gupika ... :oops:
Nie zorientowała bym się, gdyby mi się w ustach nie zaczął szamotać. Miałam dokończyć zlewanie wody
( dla nowego samca betta do boksu więc tam pluć nie chciałam) ale z gupikiem w ustach tak nie bardzo :roll:
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Pt kwi 27, 2012 19:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ewciia pisze:

Mi się zdarza i napić i nią pluć, ale dziś przeszłam sama siebie... tak się zaciągnęłam że w ustach miałam gupika ... :oops:
Nie zorientowała bym się, gdyby mi się w ustach nie zaczął szamotać. Miałam dokończyć zlewanie wody
( dla nowego samca betta do boksu więc tam pluć nie chciałam) ale z gupikiem w ustach tak nie bardzo :roll:

8O :lol:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt kwi 27, 2012 20:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:
Ewciia pisze:

8O :lol:

Rybki. Mniam :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt kwi 27, 2012 20:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ała :ryk: :ryk: :ryk:

Biedny gupik... :ryk: :ryk: :ryk:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt kwi 27, 2012 21:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

żyje i ma się dobrze :ryk:
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Sob kwi 28, 2012 6:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

8O :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Ja nie zasysam 8)
Jest taka metoda, że zamaczasz rurkę aż wpłynie tam woda, bierzesz ją trochę do pionu - jak woda zacznie spływać w dół - wsadzasz ją szybko do wody. Wtedy powstaje ciśnienie czy coś i woda sama leci ;)
Wszystkie ryby przeżyją :lol:
mamuśka

[poprzednia][następna]