Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 24, 2012 9:40 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:
Beliowen pisze:
Zofia&Sasza pisze:
Beliowen pisze:Rozumiem, ale moim zdaniem porównanie cokolwiek zbyt daleko idące
moim zdaniem, powtórzę.

Czyli moderator nie może popaść w konflikt interesów? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale musiałam wyjść z domu :)

Oczywiście, że może popaść w konflikt interesów
ale sam fakt bycia stroną w dyskusji nie oznacza, że nie może np. wycinać wulgarnych postów albo zwracać uwagę na agresję dyskutantów
przykładowo
jeśli dyskutuję z kimś i nie zgadzamy się, możemy wymieniać argumenty, ale :!: nie wyzwiska i tu nie widzę powodu, żeby nie posłużyć się narzędziami moderatorskimi, jeśli ktokolwiek - wszystko jedno, czy mój adwersarz, czy też sprzymierzeniec - zapędzi się za daleko
na wypowiedzi w stylu niektórych salvadoredali albo PcimOlki pozwolić po prostu nie można, niezależnie od tego, czy się wypowiadającego lubi, czy nie i czy się z linią jego poglądów zgadza, czy nie

natomiast moderacja nie powinna ingerować w wartość merytoryczną postów/wątków - i tu widzę możliwość zaistnienia ewentualnego konfliktu interesów
jeśli moderator jest bezpośrednio zaangażowany w coś, czego wartość merytoryczna podlega ocenie w trakcie dyskusji, to faktycznie, moderacja powinna być ograniczona stricte do technicznej obsługi wątków.

Ale nadal uważam, że porównanie z mediacją jest nietrafione.
Albo inaczej - trafione, ale zbyt wiele dodatkowych konotacji niesie, o.

EDIT: poprawiłam trochę styl.

No i w tym punkcie się różnimy. Ja jestem przekonana, że nie powinien w takiej sytuacji ingerować. Sytuację komplikuje fakt, że za wulgarne uznawane są zwroty takie jak "dziunia" lub "wątpliwa twarzyczka".

Wiesz, można kogoś obrazić z premedytacją nie używając określeń innych, niż powszechnie uznawane za wręcz pieszczotliwe ;)
no ale to już nieco inna bajka, bo przywołanych przeze mnie jako przykład postów (niektórych) salvadoredali czy PcimOlki do kategorii subtelnych przy najszczerszych chęciach zaliczyć się nie da :)

Joshua_ada, ja jestem przeciw, zdecydowanie
nie podoba mi się to, co czytam
zwłaszcza w kontekście mitycznego "dobra Miau", które tu wszystkim leży na sercu wszak.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto kwi 24, 2012 9:47 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

No pewne osoby ktore odeszly mocno szargaja to" mityczne dobro" tu i owdzie. Przynajmniej w pewnym okresie tak bylo:)

Zupelnie prywatnie ,bez zlosliwosci dodam tylko ,ze na miejscu alix zrezygowalabym ,a przynajmniej na jakis czas zawiesila funkcje modowania, skoro budzi sprzeciw i jest powodem do dyskusji tego typu.
Nie dalabym rady uparcie trwac.
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Wto kwi 24, 2012 9:51 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Do Beliowen:
To że można kogoś obrazić nie używając wulgaryzmów wiem doskonale. Zastanawiam się po prostu, czy na forum będą możliwe dyskusje, różnice zdań? Bo na razie mam wrażenie, że najczęściej podniesienie temperatury skutkuje zamknięciem wątku.
A "dobro Miau" bynajmniej nie jest "mityczne". Zakaz publikowania postów godzących w dobre imię forum jest nawet zawarty w regulaminie.
Edit: dopisek.
Ostatnio edytowano Wto kwi 24, 2012 9:54 przez Zofia.Sasza, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto kwi 24, 2012 9:53 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

aga9955 pisze: Zupelnie prywatnie ,bez zlosliwosci dodam tylko ,ze na miejscu alix zrezygowalabym ,a przynajmniej na jakis czas zawiesila funkcje modowania, skoro budzi sprzeciw i jest powodem do dyskusji tego typu.
To niemal każdy Mod by musiał tak postąpić. :lol:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Graszka odpuściła, a Alix76 niedobra nie chce.
Budzi sprzeciw określonej ilości osób i co najmniej taka ilość jest przeciwko jej odejściu.
Oczywiście alix76, powinna posłuchać rad jej przeciwników i tak jak kiedyś określono by jej odejście-przyznaniem się do winy. :twisted:
„Jeżeli wolność cokolwiek znaczy, to jest to prawo mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć"

Stworze­nia zgro­madzo­ne na dworze pat­rzyły to na świ­nię, to na człowieka, znów na świ­nię i znów na człowieka, ale nie można już było roz­poznać, która twarz do ko­go należy. G.Orwell

beata68

Od: Pon lip 03, 2006 20:33

ana pisze:
aga9955 pisze: Zupelnie prywatnie ,bez zlosliwosci dodam tylko ,ze na miejscu alix zrezygowalabym ,a przynajmniej na jakis czas zawiesila funkcje modowania, skoro budzi sprzeciw i jest powodem do dyskusji tego typu.
To niemal każdy Mod by musiał tak postąpić. :lol:

Hehe, otóż to 8)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto kwi 24, 2012 9:54 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

aga9955 pisze:No pewne osoby ktore odeszly mocno szargaja to" mityczne dobro" tu i owdzie. Przynajmniej w pewnym okresie tak bylo:)

Szargają, ale czy da się mieć wpływ na to, co piszą o Miau na innych forach?
Jak sobie wyobrażasz ingerencję?
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Wto kwi 24, 2012 9:55 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

beata68 pisze:Graszka odpuściła, a Alix76 niedobra nie chce.
Budzi sprzeciw określonej ilości osób i co najmniej taka ilość jest przeciwko jej odejściu.
Oczywiście alix76, powinna posłuchać rad jej przeciwników i tak jak kiedyś określono by jej odejście-przyznaniem się do winy. :twisted:

Przepraszam za OT, ale BŁAGAM "liczby osób". Osoby są policzalne
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto kwi 24, 2012 9:55 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Liwia pisze:(...)
I tu też ana szczyrą prawdę pisze. Awantury były, wycinanie było, kasowanie było, bany były, alternatywne fora były. Wszystko już było.
Przyznam, że pamiętam jednak co najmniej jedną rozpierduchę związaną ze "zbanowaniem" bardzo lubianego użytkownika i wielką awanturę nt. moderacji, wolności słowa i banów.

To, co pogrubiłam w Twojej wypowiedzi - nic nowego, nie rozumiem czemu podkreślasz że jedna osoba tak czyniła. Tak od zawsze było i zapewne zawsze będzie.

Na wspominki mnie wzięło :oops:

Pewnie masz rację. Może mam wyidealizowany nieco obraz dawnego Miau - wtedy nie czytałem go, znałem sprawy Miauowe z relacji Jany, bywałem na Miauowych imprezach.
Możliwe, że zawsze było podobnie. Ale nie znaczy, że zawsze podobnie MUSI być. :wink:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Wto kwi 24, 2012 9:56 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze: No i w tym punkcie się różnimy. Ja jestem przekonana, że nie powinien w takiej sytuacji ingerować. Sytuację komplikuje fakt, że za wulgarne uznawane są zwroty takie jak "dziunia" lub "wątpliwa twarzyczka".

Tak dla ścisłości zacytuję:

AYO pisze:

Napisz jej wprost [bez grubych słów] żeby się od Ciebie odpimpała, bo nie ma między wami jakiejkolwiek łączności typu instytucja, fundacja, pieniądze etc. i, ze sobie nie życzysz wycierania Tobą [...] twarzyczki. Otwartym tekstem i do wiadomości admina, nie moderatoa.
Szlus

Usunęłam niegrzeczne określenie
alix76

edit: poprawiłam cytat
Ostatnio edytowano Wto kwi 24, 2012 10:09 przez ksb, łącznie edytowano 2 razy
* Semper eadem *

ksb

Od: Wto cze 29, 2010 13:48

Post » Wto kwi 24, 2012 9:57 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:Do Beliowen:
To że można kogoś obrazić nie używając wulgaryzmów wiem doskonale. Zastanawiam się po prostu, czy na forum będą możliwe dyskusje, różnice zdań? Bo na razie mam wrażenie, że najczęściej podniesienie temperatury skutkuje zamknięciem wątku.

No właśnie, będą możliwe? ;)
przecież to zależy od nas, dyskutujących, niemalże wyłącznie.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Wto kwi 24, 2012 9:58 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:
beata68 pisze:Graszka odpuściła, a Alix76 niedobra nie chce.

Przepraszam za OT, ale BŁAGAM "liczby osób". Osoby są policzalne

Zofia&Sasza obawiam się, że na tym forum są niepoliczalne. :mrgreen:
„Jeżeli wolność cokolwiek znaczy, to jest to prawo mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć"

Stworze­nia zgro­madzo­ne na dworze pat­rzyły to na świ­nię, to na człowieka, znów na świ­nię i znów na człowieka, ale nie można już było roz­poznać, która twarz do ko­go należy. G.Orwell

beata68

Od: Pon lip 03, 2006 20:33

Post » Wto kwi 24, 2012 9:59 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:
aga9955 pisze:No pewne osoby ktore odeszly mocno szargaja to" mityczne dobro" tu i owdzie. Przynajmniej w pewnym okresie tak bylo:)

Szargają, ale czy da się mieć wpływ na to, co piszą o Miau na innych forach?
Jak sobie wyobrażasz ingerencję?

Osoba tu zalogowana która na innym forum/portalu określa Miau jako bagno, szambo etc. otrzymuje ostrzeżenie, potem - w przypadku kontynuowania tego typu wypowiedzi - bana czasowego itd. Proste.
Czy możliwość dyskusji zależy od nas? W sytuacji, gdy ja dyskutuję normalnie, a na wątek wpada grupka trolli i judzi - na pewno nie. Watek zostaje zamknięty, nie mam na to żadnego wpływu.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto kwi 24, 2012 10:06 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

ksb pisze:
Zofia&Sasza pisze: No i w tym punkcie się różnimy. Ja jestem przekonana, że nie powinien w takiej sytuacji ingerować. Sytuację komplikuje fakt, że za wulgarne uznawane są zwroty takie jak "dziunia" lub "wątpliwa twarzyczka".

Tak dla ścisłości zacytuję:

AYO pisze:

Napisz jej wprost [bez grubych słów] żeby się od Ciebie odpimpała, bo nie ma między wami jakiejkolwiek łączności typu instytucja, fundacja, pieniądze etc. i, ze sobie nie życzysz wycierania Tobą [...] twarzyczki. Otwartym tekstem i do wiadomości admina, nie moderatoa.
Szlus
Usunęłam niegrzeczne określenie
alix76

to tylko dopowiem że za niegrzeczne uznane zostało słowo "wątpliwej"
i mamy pełen obraz
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto kwi 24, 2012 10:10 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

No właśnie, zostało uznane za niegrzeczne i takie - moim zdaniem - było.

Gdzie jest stwierdzenie moda o wulgaryźmie?
Kwestia uznania za wulgaryzm tego okreslenia jest wałkowana już tyle czasu :|
* Semper eadem *

ksb

Od: Wto cze 29, 2010 13:48

[poprzednia][następna]