Stara Szafa i Mała Sowa cz.7; Loki i Caillou; foty

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 23, 2012 14:22 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

widziałam dziś ten artykuł, ale nie czytałam w całości, żeby nie dostać fqrwa :evil:
i tak coś wściekła chodzę i uśmiecham się miło, aż mi zęby o siebie zgrzytają :roll:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pon kwi 23, 2012 14:48 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

idą te maluchy, radosne, inteligentne, ciekawe wszystkiego do szkoły
i nagle głupieją, robią się wredne, chamskie, pyskate, leniwe
to się nazywa cud edukacji

nie zadawaj pytań, nie myśl, nie próbuj znajdować niestandardowych odpowiedzi
kopiuj-wklej
zakuj
łyknij kolejną porcję nieprzydatnych wiadomości (bo bez informacji, do czego mogą się przydać)
ryj na pamięć wzory, bez zrozumienia z czego to wynika, ze wygladają tak, a nie inaczej
zalicz 100 kartkóweczek, 1000 sprawdzianów, 10000 testów
i opuść ten przybytek niewiedzy, bo mamy cię serdecznie dosyć

pozytywka

Post » Pon kwi 23, 2012 15:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

A mnie jest przykro, że napisano w artykule, że to wina uczelni. A prawda jest taka, że z przeciętnym studentem pierwszego roku niewiele można zrobić, bo przychodzi z liceum zwyczajnie głupi. Nie dlatego, że jest głupi, bo najczęściej to są jednak bystrzy, energiczni ludzie ale z zerową wiedzą podstawową.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pon kwi 23, 2012 16:32 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

pozytywka pisze:idą te maluchy, radosne, inteligentne, ciekawe wszystkiego do szkoły
i nagle głupieją, robią się wredne, chamskie, pyskate, leniwe
to się nazywa cud edukacji

nie zadawaj pytań, nie myśl, nie próbuj znajdować niestandardowych odpowiedzi
kopiuj-wklej
zakuj
łyknij kolejną porcję nieprzydatnych wiadomości (bo bez informacji, do czego mogą się przydać)
ryj na pamięć wzory, bez zrozumienia z czego to wynika, ze wygladają tak, a nie inaczej
zalicz 100 kartkóweczek, 1000 sprawdzianów, 10000 testów
i opuść ten przybytek niewiedzy, bo mamy cię serdecznie dosyć

To co napisałaś jest potwornie smutne i potwornie prawdziwe. Produkuje się żywe pendrivy bez zdolności samodzielnego, analitycznego myślenia.
Do dziś pamiętam swój bunt sprzed lat, kiedy zostałam wezwana na dywanik, bo ośmieliłam się wbrew kanonom jedynej słusznej interpretacji nazwać Judyma nieodpowiedzialnym tchórzem, bo wierzyłam, że - jak mawiał pewien Lis - jest się odpowiedzialnym za to, co się oswoiło :roll:

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Pon kwi 23, 2012 18:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

to jest wina szkoły, nie uczelni
jak przez 12 lat zniechęcają cię do samodzielnego myślenia, to tak ukształtowany lądujesz na studiach

smutne to okropnie
patrzę na moje dzieci i widzę, jak zmieniła je polska szkoła
i tak mieliśmy szczęście, bo strasznie długo "siedziałam w domu"
jak to mówią dzieci:[i]" moja mama nic nie robi, tylko jest z nami w domu"[/i]
było to uciążliwe, ale myślę, że w pewnym stopniu stanowiło odtrutkę na szkolne odmóżdżenie
teraz to widzę
wtedy myślałam, że to katastrofa i ugrzęźnięcie "w garach"

pozytywka

Post » Pon kwi 23, 2012 19:10 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

Straszne to. jestem na poczatku walki. mała idzie od wrzesnia do szkoły. i wiecie, boje się. jak diabli. I dumam, jak ja prowadzić, żeby wyciagnęła z zycia te prawdziwe, sensowne kawałki i nauczyła się omijac puste rafy. Ale nawet jesli ja bedę sie starac jak tego nauczyc, szkoła będzie sumiennie młotkiem prostować moje efekty i wygładzać do swojego szablonu jednolistości i uniwersalności. buuu :roll:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto kwi 24, 2012 8:18 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

pozytywka pisze:to jest wina szkoły, nie uczelni
jak przez 12 lat zniechęcają cię do samodzielnego myślenia, to tak ukształtowany lądujesz na studiach

Powiem truizm, to jest wina całego systemu edukacji. Popatrzcie, przecież każdy z nas kiedyś był uczniem klasy pierwszej. Nauczyciele na każdym szczeblu też. W jakiś sposób byli uczeni i teraz wiedzą to co wiedzą i potrafią myśleć tak jak ich nauczono. Albo i nie. Zatem jak oni mają nauczyć dzieci czy młodzież myślenia skoro sami tego nie potrafią.
Rok po roku przychodzą na studia (przynajmniej ja mam taka obserwację) coraz słabsi studenci. Nie potrafią czytać tekstów ze zrozumieniem i wyciągać wniosków, za to świetnie uczą się do testów. Z tekstów zapamiętują szczegóły nijak nie potrzebne do złapania sensu, za to pozwalające zdać egzamin. Na dydaktyce uczono mnie, żeby do trzeciego roku nie zadawać studentom samodzielnego przygotowania referatów, bo oni nie są w stanie ich przygotować. No i nie są.
A poza tym wybaczcie, ale jeśli student na forum grupy mówi do mnie, że chętnie by wybrał taką a taka specjalność, bo go to interesuje, ale nie wybierze, bo tam trzeba się dużo uczyć, a jemu się nie chce, to ja nie mam słów. Publicznie się do tego przyznaje i nie widzi w tym żadnego obciachu. Żadna osoba z grupy nie zareagowała. Czy tylko mnie to dziwi?
Z artykułem nie zgadzam się w jednym. Uniwersytet to uniwersytet i daje pewien profil wiedzy. Bynajmniej nie jest to wiedza praktyczna. Zatem nie każdy powinien kończyć uniwersytet, co więcej oczekiwanie w pewnych zawodach, żeby osoba miała dyplom magistra uważam za nieracjonalne. Jak ktoś chce mieć wiedzę praktyczną niech jej szuka gdzie indziej. Inna sprawa, że teraz wszelkie akademie przemianowują się na uniwersytety, co zresztą uważam za zbędne. Innym wyjściem jest szukanie samemu wiedzy praktycznej. Żadna z Was nie robiła staży czy wolontariatów w trakcie studiów?
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Wto kwi 24, 2012 8:36 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

coś tam napisałam, ale się skupić nie mogę :? więc wykasowałam w połowie
podywagowałby człek na temat wolnego czasu na staże i wolontariaty, ale żołądek ma kulkę zwinięty, czy cuś

patrzę i porównuję jak uczy szkoła duńska
ale podywaguję ewentualnie po egz. gimnazjalnym, bo nie mogę się na tyle skupić, żeby sensownie przedstawić argumenty :wink:
z pierwszej ręki mam też wieści jak uczy uniwersytet duński :mrgreen:

jak mi przejdzie przykurcz półkul mózgowych, to napiszę

powiem wam, ze najlepiej się studiuje koło 40-tki
niby umysł trochę zesztywniały i większe poczucie wstydu, a więc i strach przed porażką
z drugiej jednak strony człowiek jest wtedy nienażarty wiedzy i chciałby jej pochłaniać więcej i więcej
nie ogranicza się do listy obowiązkowych kserówek :wink:
i z ciekawością zadaje pytania, których nie zadawał w młodości, bo nie chciał się zbłaźnić przed grupa rówieśniczą
:mrgreen:

pozytywka

Post » Wto kwi 24, 2012 8:54 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

a mnie się wydaje, że nauczyciele maja po prostu dość (nie jestem nauczycielem, ani mój TŻ tez nie)
Młody jest w szkole podstawowej -w klasie 30 uczniów -w większości ciekawskich, ruchliwych i przemądrzałych 8)
I jednocześnie jest przykaz z góry żeby kłaść nacisk na indywidualizm ucznia. Ja się nawet zastanawiałam kiedyś czy jest to mozliwe przy jednej osobie i jednej klasie. Mój syn uwielbia przyrodę i matematykę i czytanie książek.
Ale żeby bardziej nieśmiałe dzieci miały szansę czasem coś powiedzieć -on po prostu musi być często cicho, chociaż zna odpowiedz na pytanie i pewnie odpowiedziałby szybciej i dokładniej.

Moja córka chodziła w Warszawie przez dwa lata do prywatnego przedszkola przy takiej jednej fundacji amerykańskiej.
W grupie było ok 23 dzieci w rożnym wieku (od 3 do 6 lat) i miały do dyspozycji 4 lub 5 przedszkolanek i jednego przedszkolanka -super młodego człowieka, uzdolnionego plastycznie. Oprócz sali głównej (olbrzymiej) mogli korzystać z sali telewizyjnej , sali do zabaw ruchowych (z ogromna ilością materacy i innych sprzętów), i miejsca do spania (gdyby ktoś chciał).

Kiedy odbierałam dziecko -nie chciało wychodzić. Jesli było ciepło -było na podwórku przedszkolnym
Jesli było w budynku w tym czasie - poszczególne dzieci robiły rożne rzeczy np jedno słuchało bajek (jakaś pani czytała); dwoje innych lepiło z plasteliny (pod opieką innej pani) chłopaki rysowały samochody z panem -przedszkolanką, a jeszcze kilka innych osób było w sali ruchowej i brykało -pod opieka kolejnej pani. I tak było cały dzień.
Te dzieci które chciały rysowały pastelami olejnymi, a te które nie chciały -robiły w tym czasie coś innego.Uczyły się np. angielskiego. Ktoś był zmęczony -to kładł się spać.

Picie (soki i woda mineralna, i mleko i kakao) i owoce -dostepne w każdej chwili
Jedzenie bez ograniczeń -kazdy brał ile chciał i co lubił/
Kredki, farby itd -takie zestawy jakich ja w życiu swoim nie widziałam.Plastelina.
I wywieszano nie rządki takich samych prac, zeby sobie każdy porównywał - tylko prace poszczególnych dzieci w rożnych miejscach sali. Różne.Te najładniejsze. Często olbrzymie -malowane wspólnie przez wszystkie dzieci
Bo jedno malowała pastelami, drugie węglem Jedno na takiej kartce drugie na innej. Każde było z siebie dumne.

Po prostu polskich przedszkoli ani polskich szkół na takie luksusy nie stać.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto kwi 24, 2012 9:05 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

toteż ja mam pretensje do systemu, a nie do ogółu nauczycieli
wkurza mnie, że jest kasa na utrzymywanie bandy darmozjadów w obu izbach i na różne pierdolety polityczne, a nie ma pieniędzy na porządną szkołę
zamyka się przedszkola, zamyka się szkoły, zagęszcza się klasy
nie da się indywidualnie pracować w 36 osobowej klasie, to jest oczywiste

teraz w klasie syna jest 18 osób ( w podstawówce było 16)
w liceum klasa liczy 36 uczniów
zastanawiam się, czy syn zdoła się przestawić i jak to się odbije nie tyle na jego wynikach, co na jego wiedzy i umiejętności rozumowania
może, da buk, został już na tyle ukształtowany, ze nie straci tego, co udało się w nim wyhodować
ale jeśli będzie miał pecha (tfu, tfu), osiądzie gdzieś przy dnie, oprze się o ścianę i przedrzemie 3 lata - idac po najmniejszej linii oporu, żeby tylko przetrwać do matury i się wyrwać

Potem tacy uczniowie, którzy z trudem przetrwali, zahibernowani w ławkach, z krzywymi kręgosłupami idą na studia (dzisiaj każdy idzie na studia) i wolą się uczyć wąskiego zakresu z jakiejś prostej, nie męczącej dziedziny

z drugiej strony, jak sobie przypomnę swoją szkołę lata 70. i 80.
to myślę, że nasze dzieci i tak mają ogromne szczęście

właśnie skończyli pierwsza część hist-wos, teraz 45 min przerwy i polski

pozytywka

Post » Wto kwi 24, 2012 9:12 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

w klasie mojej córki prawie nikt sie nie uczy (gimnazjum)
w zeszłym roku była w innej klasie, gdzie było tragicznie -przeniosłam ja do wydawałoby sie lepszej klasy w tej samej szkole
tez jest tragicznie
albo nawet gorzej niż tragicznie

Patmol

Post » Wto kwi 24, 2012 9:13 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

pozytywko - denerwujesz się?
ja tak...

Mój syn pisze dłużej bo on dysgrafik ;)

jestem strasznie ciekawa jak mu poszło, ale nie mogli zabrać telefonów...
bycie matką jest cholernie stresujące :strach:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto kwi 24, 2012 9:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

piszą tylko dzisiaj?
czy dzisiaj i jutro?

Patmol

Post » Wto kwi 24, 2012 9:16 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

dziś
jutro
pojutrze

w systemie:
60 min
45 min przerwy
90 min

w sumie 6 egz. w 3 dni
dla 16latków

debile rządzą krajem
debile przeprowadzaja reformy, które dotyczną naszych dzieci

a my siedzimy i się albo wkurzamy, albo denerwujemy

Magda, chyba mi trochę miękkko w nogach jednak :D

pozytywka

Post » Wto kwi 24, 2012 9:18 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. 7 - FOTKI :-

i od wyniku zależy czy liceum czy do pracy?

Patmol

[poprzednia][następna]