Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 22, 2012 10:58 Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

Witam wszystkich szanownych czytelników. Nie wiem czy jest to odpowiedni dział na tego typu temat ponieważ dopiero teraz sie zarejestrowałem. Jeśli popełniłem błąd proszę Administrację o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Otóż mój problem jest następujący. Posiadam w swym domostwie dwie kotki. Jedna młodsza druga starsza. Obie urodziły kocięta praktycznie w tym samym czasie ( Różnica niecałego tygodnia ) Starsza kotka urodziła 3 kocięta a młodsza 2 lecz jedno zmarło. Starsza kotka przestała interesować się swoją trójką dzieci a młodsza przełożyła swe jedno kocie do koszyka w którym są kocięta starszej i karmi je wszystkie. Kocięta cały czas miauczą i kotka widać że jest już zmęczona opieką nadmierną ilością kociątek. Wydaje mi się że nie wytwarza ona wystarczającej ilości pokarmu aby nakarmić je wszystkie. Cóż mam zrobić w takiej sytuacji? Jak mogę dokarmić te młode kotki? Czy młodsza kotka zapewni im wystarczającą ilość pokarmu mimo tego że praktycznie przez 2 tygodnie karmiła jedno kocie? Proszę o jak najszybszą odpowiedz. Z góry dziękuje.

soka2

Od: Nie kwi 22, 2012 10:25

Post » Nie kwi 22, 2012 21:25 Re: Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

Wiele Ci nie doradzę, ale z tego co wiem to gdy kociątka skończą 4 tygodnie można powoli zacząć wprowadzać stały pokarm (gotowane chude mięsko lub karmę dla kociąt).
Jeżeli kotki są młodsze to może kup u weterynarza specjalne mleko dla kociąt.

Basia787

Od: Śro lut 01, 2012 12:07

Post » Nie kwi 22, 2012 21:29 Re: Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

Wiele nie pomogę ale tu może cos wyczytasz :wink:
Pomyśl też o sterylizacji kotek w odpowiednim czasie :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie kwi 22, 2012 21:29 Re: Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

kotx2 pisze:Wiele nie pomogę ale tu może cos wyczytasz :wink:

Pomyśl też o sterylizacji kotek w odpowiednim czasie :ok:

http://www.kocidom.waw.pl/opieka-nad-kocietami.html
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon kwi 23, 2012 7:35 Re: Dokarmianie kociąt ( 3-4 tygodnie )

Trzeba zadać sobie pytanie - dlaczego kotka ma za mało pokarmu i dlaczego starsza odrzuciła kocięta? Kociąt nie jest wiele - z 4 kotka powinna sobie radzić bez trudu. Ilość pokarmu zależy od tego, czy kotka ma dostęp do wystarczającej ilości wartościowego pokarmu dla siebie (karma powinna być dobrej jakości, kaloryczna). U lekarza wet. możesz kupić specjalistyczne mleko do dokarmiania kociąt (absolutnie nie dokarmiaj ich krowim), 2-3 tyg. to za mało, by karmić je mięsem/karmą dla kociąt. Karmi się buteleczką lub 2 ml strzykawką, bardzo powoli, by się nie zachłysnęły. Możesz im także dawać preparat convalescens, taki proszek do rozrabiania z ciepłą wodą, rozrabiasz do konsystencji śmietany 12 % (dla tak małych kociąt) lub gęstej śmietany (dla starszych) : http://animalia.pl/produkt,4221,63,roya ... t-50g.html Ewentualnie za około tydzień możesz im podawać żółtko (surowe) strzykawką i powoli zacząć uczyć jeść bardzo rozdrobniony pokarm.
Pomyśl jak najszybciej o wysterylizowaniu obydwu kotek - sytuacja będzie się ciągle powtarzać, a niechcianych kotów jest na świecie zdecydowanie za dużo.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34