mój kot wegetarjanin?!::)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 16, 2012 10:49 mój kot wegetarjanin?!::)

hej mam pytanie, czy to normalne że kot przepada za surowymi ziemiankami ale jeszcze bardziej kocha OGÓRKI i to w każdej postaci na surowo i te z słoika XD... po prostu prosi o nie jak o kawałek rybki!!! inny kot (mam 2) kocha chipsy! i na sam ich szelest potrafi się obudzić,i mam wrażenie ze je tak uwielbia z ust by mi wyjęła jak bym jej choć troszkę nie dala:).. sama nie wiem o tym myśleć czy to normalne że kot ma taki dziwny apetyt :O
wasze koty tez maja takie zachcianki?

pepsik

Od: Sob kwi 07, 2012 21:16

Post » Pon kwi 16, 2012 10:52 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

ziemniaków nie dawaj, są szkodliwe dla kota.
Ogórki surowe mój też je.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon kwi 16, 2012 11:35 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Jeden z moich kotów kradnie sałatę i liście od rzodkiewki z torby. Mimo, że sieję mu owies do przegryzienia. Tż przezywa go koza :mrgreen:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pon kwi 16, 2012 12:25 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Chipsy też wyklucz z kociej diety!!!
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon kwi 16, 2012 12:38 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

..o ile surowe ziemniaki mogą być faktycznie szkodliwe zarówno dla człowieka tak i pewnie jak i dla kota i nie będę mu więcej dawać, ale nie widzę niczego złego w dzieleniu się kilkoma chipsami raz na miesiąc nie wyobrażam sobie żebym ja jadła ze smakiem a ona ma patrzeć i jeść okruszki?! myślę ze w tej ilość z która się z nią dziele nie powinno się odbić na niej jakoś - bo w koncu co za duzo to nie zdrowo i nie obiadam sie nimi tak czesto :kotek:

pepsik

Post » Pon kwi 16, 2012 16:38 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Pepsik! W chipsach jest trucizna :roll: Sól to dla kotów trucizna!

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pon kwi 16, 2012 16:47 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Moja kotka lubi lody waniliowe... Ale to my jako świadomi opiekunowie wyznaczamy granice i mamy obowiązek chronić naszych pupili przed szkodliwymi dla nich substancjami.
Obrazek

mokusatsu

Od: Czw wrz 01, 2011 22:13

Post » Pon kwi 16, 2012 19:54 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

hmm:/ to ja juz sama nie wiem :/ w koncu sól jest we wszystkim...ale mysle ze nastepnym razem sie zastanowie zanim cos im dam :oops: ...albo przyjde tu sie zapytac czy moge mu dac:) 8)

pepsik

Post » Pon kwi 16, 2012 19:57 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

tyle co ja wiem to pupilkom nie mozna dawac slodkiego (cukru) ..ale tak jak z lodami waniliowymi liczy sie rosadny umiar :wink:

pepsik

Post » Pon kwi 16, 2012 21:02 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Sól jako taka nie jest zła - ba, jest nawet niezbędna. Ale w karmie jest jej wystarczająca ilość i podawanie kotu ludzkich przysmaków jest zdecydowanie niezdrowe. Chipsy to nie tylko sól - to też ostre przyprawy, konserwanty, paskudny stary olej i mnóstwo chemicznych dodatków (wystarczy na skład spojrzeć). To taka chrupiąca trucizna - nawet dla nas, dla kota tym bardziej. Odradzam. Dużo większą przyjemność sprawisz kotu dając mu kawałek surowego mięsa, żółtko jajka czy łyżeczkę jogurtu. Ja na przykład dużo zdrowiej się odżywiam odkąd dzielę się posiłkami z moimi zwierzakami. ;)
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Wto kwi 17, 2012 8:10 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Moja najstarsza Kicia 18letnia uwielbia warzywa
kocha sok pomidorowy i marchwiowy,buraczkom nie podaruje,wcina pełną buzią
ale najmocniej kocha wszelkie kapusty,a za kiszoną to dała by się pokroić :D

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Wto kwi 17, 2012 8:24 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

alukah pisze:Chipsy to nie tylko sól - to też ostre przyprawy, konserwanty, paskudny stary olej i mnóstwo chemicznych dodatków (wystarczy na skład spojrzeć).

Tu się nie zgodzę, bo ostatnio czytałam skład ;) Wg składu na opakowaniu, chipsy to tylko ziemniaki i sól :lol:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto kwi 17, 2012 12:14 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

Kociama pisze:Moja najstarsza Kicia 18letnia uwielbia warzywa
kocha sok pomidorowy i marchwiowy,buraczkom nie podaruje,wcina pełną buzią
ale najmocniej kocha wszelkie kapusty,a za kiszoną to dała by się pokroić :D

zupełnie jak z moim czarnuchem który kocha ogórki..chyba bardziej od mnie ::) zabawne ze koty jedzą takie rzeczy...nigdy nie sądziłam ze to tak powszechne XD

pepsik

Post » Wto kwi 17, 2012 12:27 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

to co mona jeszcze dawać kotu do jedzenia? aby mu nie zaszkodzić...nie jestem zwolenniczką suchych karm... moje koty tez nie ...po prostu ich nie lubią.... do tej pory podawałam im to na co maja ochotę tz mleko , rybę kawałek kiełbaski , i od czasu do czau jakieś warzywa XD

pepsik

Post » Wto kwi 17, 2012 22:07 Re: mój kot wegetarjanin?!::)

seidhee pisze:Tu się nie zgodzę, bo ostatnio czytałam skład ;) Wg składu na opakowaniu, chipsy to tylko ziemniaki i sól :lol:

O kurczę, koniecznie podaj markę! Od dzisiaj będę po paczce dziennie zajadać... :lol: A tak na serio, to wydaje mi się, że to możliwe, ale sam proces technologiczny wymaga wielokrotnego używania tłuszczu roślinnego w wysokich temperaturach i to samo w sobie nie jest zdrowe. :twisted:

pepsik, znasz BARF? :) Zapraszam na barfnyswiat.org. Przejrzyj sobie na spokojnie podstawy, a na próbę polecam kupienie Felini Complete albo proste amerykańskie przepisy z całym kurczakiem. Po odrobinie wprawy to szybkie, nieskomplikowane, smaczne i tańsze od kupowania mokrej karmy. No i znacznie zdrowsze. :D
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16