Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 17, 2012 13:33 Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Cześć wszystkim, czytam forum od dłuższego czasu, jednakże dopiero dziś zdecydowałam się założyć konto :)
Mam 2 koty w wieku ok. 10 miesięcy, kocur jest już po "odjajczeniu", natomiast kotka jeszcze nie.
Mój problem polega na tym, że dziewczynka od miesiąca robi mi "niespodzianki" w postaci zasiusianych miejsc w całym mieszkaniu, co wcześniej jej się nie zdarzało, zawsze robiła do kuwety, którą dzieli z chłopczykiem. Miejsca w których siusia powtarzają się. Pierwszą rzeczą, którą uczyniłam to wystawienie drugiej kuwetki, w miejscu gdzie było nalane, nie przyniosło to żadnych rezultatów. Próbowałam również regularnie pryskać Repelexem Plus w miejsca obsiusiane, jednakże nie dało to żadnego efektu. Czy wie ktoś jaka może być przyczyna lania po kątach, czy jest to może związane z pierwszą rujką? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :kotek:

dorothea

Od: Wto kwi 17, 2012 13:18

Post » Wto kwi 17, 2012 13:34 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

dorothea pisze:czy jest to może związane z pierwszą rujką?
najprawdopodobniej -wysterylizuj ją

chociaz może być tez inna przyczyna

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto kwi 17, 2012 13:42 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Właśnie co do tej rujki nie jestem pewna - to pierwsza panienka w domu, wcześniej miałam do czynienia z samymi kocurkami - teoretycznie kotka ma rujkę koło pierwszego roku, powinna się przy tym "drzeć" i próbować uciekać z mieszkania, moja póki co czasem podrze ryjek przez chwilę, nie miała dnia by miauczała i ocierała się czy nawet próbowała uciekać, jej zachowanie jest takie same od kiedy ją mam. Weterynarz mówił mi żebym nie sterylizowała jej przed rujką, tylko jak tu się dowiedzieć czy rujka faktycznie już była? :(

dorothea

Post » Wto kwi 17, 2012 14:09 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Kup pojemnik na mocz w aptece, złap siki kotki i zanieś do badania. Jezeli wszsytko będzie w porządku, umów kotke na sterylkę jak najszybciej (nie trzeba czekać na pierwszą ruję :roll: ). Kotka może miec cichą rujkę, moczem znaczy teren. To może wejść jej w nawyk, dlatego nie można czekać.
Druga opcja to choroba pęcherza, może kotkę boli sikanie, kojarzy to z kuwetą, więc sika w inne miejsca (żeby nie bolało). Jezeli w badaniu moczu wyjda jakieś nieprawidłowości (stan zapalny, bakterie, kryształy itp.), kotkę trzeba wyleczyć. A potem - sterylka.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto kwi 17, 2012 14:12 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Mogło nie być rujki. Po prostu dziewczyna zaczęła dojrzewać i rujka będzie wkrótce. Pierwszą rujkę kotka może mieć nawet w wieku 5-6 miesięcy. Wiosna przyspiesza dojrzewanie.

Rozstaw kilka kuwet. Próbuj z różnymi żwirkami. I zbyt długo nie czekaj ze sterylizacją, żeby kotka się nie przyzwyczaiła do sikania gdzie nie trzeba.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Wto kwi 17, 2012 14:49 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

mogła być rujka niezauważalna.
Wysterylizuj jak najprędzej.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto kwi 17, 2012 16:07 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Zdecydowanie sterylka!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto kwi 17, 2012 20:33 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Proponuję jednak zacząć od zbadania moczu :roll: Jeżeli kot sika nie do kuwety, to jest pierwsza rzecz, jaką należy zrobić.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro kwi 18, 2012 8:04 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

Dziewczyny, wielkie dzięki za rady, dzisiaj podwiozę mocz do badania :) Jeżeli wszystko będzie ok to będzie sterylizacja :)

dorothea

Post » Pt kwi 20, 2012 8:16 Re: Prośba o rady w sprawie siusiającej kotki

:ok:
I czekamy na cd :wink:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55