5 kociąt w chlewku. strona 44

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto kwi 17, 2012 11:35 5 kociąt w chlewku. strona 44

Teraz jesteśmy pod opieką Pomorskiego Kociego Domu Tymczasoweg.
Wspomóc można nas poprzez wpłaty na konto
Pomorski Koci Dom Tymczasowy
Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva
ul. Kawęczyńska 16/42a 03-772 Warszawa
nr konta: 12 2030 0045 1110 0000 0255 8070 (BGŻ)
SWIFT: GOPZPLPW
w tytule przelewu proszę wpisać: zwierzęta z Tczewa
Liczy się każda cegiełka.

Witam. Zarejestrowałam się tu, ponieważ moja sąsiadka potrzebuje pomocy. Ma ona chlewek... i piwnice a w tych pomieszczeniach w różnych kątach siedzą kocie i psie przybłędy. W chlewku są 3 psy-suczki, jedna została mamusią... ma 2 malce. 2 sunia prawdopodobnie jest w ciązy... Tuż ubok psów przechadza się 7 dorosłych kotów... W różnym wieku i różnej maści, niektóre po sterylizacji i niektóre przed... Kawałek pod chlewikiem znajduje się piwnica, a w tej piwnicy następne zwierzęta. Tam są koty, matka z 6 małymi-młode, ok 2 tyg. juz oczka otwarte. Razem z nimi z 5 starszych młodych kotków.
Podliczając 3+2+7+1+6+5 wszystko daje nam 24 zwierząt.
Są potrzebne domy, jak najlepsze domy dla kociąt. Potrzeba tam wszystkiego-jedzenia, cos do spania, jakieś płyny do mycia tych podłóg żeby zawsze miały czysto. Tam nie zawsze każdy zwierzak naje się do syta. Są one przystosowane do wszystkiego. Często im zanosze jedzenie w postaci resztek typu- jakieś zupy, kości dla psów, jakiś chleb z pasztetówką, czy pozostałe kanapki ze szkoły/wyjazdu etc.

Już się domyślam jakie będą pytania, daje odpowiedź na kilka.
Sterylizacja:
W czerwcu 2011r. byly załatwione od miasta darmowe zabiegi dla 7 kotów i 3 psów. Niestety zwierzaki nie sa jeszcze po zabiegach... Kobieta strasznie się z tym wlecze.
Dlaczego nikt z tym nic nie robi??
Straż miejska, policja, schronisko znają kobiete na odległość... Nikt nie ma ochoty pomóc... Chociaż by troche karmy... Ale nie, wszyscy mają gdzieś te zwierzetą :( Pisałam do różnych organizacji , ale prawie nikt nie odpisał, a jak odpisał to w stylu że pomóc nie mogą... że moge je im dac do hoteliku i płacić 350zł za jednego zwierzaka miesięcznie.
Zwierząt mi jest strasznie szkoda, one są na prawde kochane... Już mnie znają dobrze, że je karmie, to jak ide to już z daleka do mnie lecą.
Prosze o jakąs pomoc, pomoc w znalezieniu domów dla tych kotów... Cokolwiek.

ROZLICZENIE Z BAZARKÓW

Z dwóch bazarków, mojego i nelka83

Było 248.05 zł.
- miski dla Carlosa- 5.80
-maść dla białaska , witaminowa- 4,20
-puszka dla Carlosa-1.89
-.2 duże legowiska -32 jedno
-1 mniejsze legowisko -30zł
-mleko w proszku, Bebiko1 -18.55
-1 puszka dla maluchów z zoologicznego- 2.80
-pół kilo Puriny Junior- 6.00
-2 puszki "Kiciuś" z Netto- 1.79 jedna
-1 puszka dla psów, duża (Rossman)- 3.89
-2 miski, dla futer sąsiadki- 3.70 jedna
-1 puszka dla psów, duża (Stokrotka)- 3.89
-leczenie maluchów na świerzbowca. każdy po 2 zastrzyki. 6X10= 60zł
-preparat od weterynarza do czyszczenia uszu- 12z
-patyczki higieniczne dla maluchów, do czyszczenia uszek- 2.29
- szeleczki dla Lejli +smycz= 22zł
Wychodzi że zostało jeszcze NIC 8O Ale futrzaki szczęśliwe :1luvu:

Z MOICH DWÓCH BAZARKÓW (akcesoria i drugi płyty etc. )
Było:156zł
-mleko dla kociąt -2.60
-leczenie maluchów na świerzbowca- 10zł
-smekta dla maluszków, 2 saszetki- 2.40
-2 puszki dla kotów- 2.99 jedna
-2 buteleczki mleka Whiskas -3.50 jedna=7zł
-2 puszki jedna 3zł=6zł.
-2 zestawy saszetek (w jednej 12 saszetek) karmy 12zł jedna=24zł
-pół kilo wątróbki z kurczaka= 2.30
-ryż= 1.80
-odrobaczenie i antybiotyk dla Milusia-10zł
-antubiotyki dla Milusia u weta-15zł
-smycz dla Sonego-15zł
-kilko karmy dla psów 4.90zl
-smycz i obroza dla Latki 13.50
-obroża dla Sonego - 5zl
- leczenie Bialaska 30zl
Wychodzi że zostało jeszcze 0.5.zł

Z bazarku na persiaki
Było: 57.60zł
-dołożone 5zł do szczepienia Sonego na wściekliznę.
-doładowanie karty miejskiej by zawozić kotki na sterylizacje - 25zł
- leczenie Bialaska 20 zl
-6.50 żwirek dla kota
Wychodzi że zostało jeszcze 1.10zł

Z bazarku na karmę
Było 128.95
-paczka suchej karmy dla kota 400g= 2,49
-paczka karmy suchej 400g= 2,99
-kilo wątróbki z kurczaka= 5,43
-karma BOBIK dla psów, 5kg= 10,79
-dwie puszki dla kotów Kiciuś= 1,79 jedna=3,58
-dwie puszki karmy dla kota Kitekat 800g jedna- 6.09= 12,18
-mleczko na osłodę dla Dzikusa i Milusia (to specjalne Whiskas)- 3,89
-2kg karmy dla kotów, 5,60 kg/ 11,20
-1kg karmy dla kota Friskies kg.9 zł
-3 psie batony po 415g, jeden 2 zł= 6zł
-2kg suchej karmy dla kotów- 9.40
-4X puszki dla kota 400g, 2,29=9.16
-2kg suchej karmy dla psów =5zł
-mleko dla kotów 250ml= 2.50
-puszkia dla kotów 850g=3.30
-karma BOBIK dla psów, 5kg= 10,79
-puszka dla psów 1250g. -3.80
- 0.5 kg wątrubki- 3zł
- kg porcji rosołowych- 2.50
-3 marchewki- ,50 gr.
- Whiskas Junior - 5zł
Zostało jeszcze: 7.60zł

Z BAZARKU NA MAŁĄ
Było 58zł,
-60zł przelane na subkonto PKDT

PODZIĘKOWANIA!
:arrow: maria_z - za rzeczy na legowiska dla kotów :1luvu:
:arrow: taizu - za 50 zł na jedzonko etc. :1luvu:
:arrow: Marea - za 2 opakowania Provery :1luvu:
:arrow: turkusowa - za karmę, alg, i conve :1luvu:
:arrow: Monikaa - za zabranie kocic na sterylizacje, i zawiezienie ich do p. Szymona, i przywiezienie z powrotem :1luvu:
:arrow: 7ksiezyc - za doładowanie konta w telefonie, za 10 kg karmy, za wzięcie maluchów na DT, za zabranie buraski białaska do weterynarza, za kilka wyprawek z jedzonkiem, za miseczki i rzeczy do spania dla futer, za fanty na bazarek, :1luvu:
:arrow: ssb, aya13 - za wzięcie kocic po sterylizacji na DT przez tydzień, za sucha karmę i puszki :1luvu:
:arrow: VeganGirl85 - za fanty na bazarek :1luvu:
:arrow: pani Hani - za bardzoo dużo karmy, za FIPRex, środek na pchły do pomieszczeń, obroże na pchły dla psów :1luvu:
:arrow: Mrata - za przywiezienie rzeczy od maria_z , za załatwienie odwiedzin od służb "porządkowych", :1luvu:
:arrow: Maryla - za tabletki na odrobaczenie :1luvu:
:arrow: nelka85 - za zrobienie bazarku, i przesłanie miseczki, zabawki i preparau na pchły dla psów :1luvu:
:arrow: i osobą kupującym z bazarku :1luvu:

jeżeli kogoś pominęłam, proszę na pw
Ostatnio edytowano Pon lis 10, 2014 16:15 przez inusia00111, łącznie edytowano 47 razy
Obrazek
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
- Albert Schweitzer

inusia00111

Od: Wto kwi 17, 2012 11:20

Post » Wto kwi 17, 2012 11:37 Re: POTRZEBNA POMOC

Skąd jesteś?
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Wto kwi 17, 2012 11:39 Re: POTRZEBNA POMOC

przez to wszystko zapomniałam napisać Tczew. Pomorskie

i dodaje jeszcze kilka zdjęć zwierzaków...
http://imageshack.us/g/688/zdjcie1411.jpg/
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 11:46 Re: POTRZEBNA POMOC

Jeśli zwierzaki Cię znają, to po prostu te ciężarne (na pierwszy rzut) złap i sama zanieś/zaprowadź na sterylkę, zwłaszcza, ze miewacie talony. (Ja tak zrobiłam u siebie).
Nawet jeśli je potem wypuścisz z powrotem na to samo miejsce, to nie będzie więcej młodych
Bo raczej nie oczekujesz, ze ktoś np z Wrocławia bedzie te zwierzaki pod Twoim domem łapał?

W znalezieniu domów i karmy pomoc mozesz na forum otrzymać, ale najpierw sterylki.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto kwi 17, 2012 11:48 Re: POTRZEBNA POMOC

ja nie prosze o to by ktoś pomógł w sterylizacji... tylko o pomoc w znalezieniu domów, karmy etc.
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 11:56 Re: POTRZEBNA POMOC

Jeśli chodzi o karmę czy finansową pomoc w leczeniu, to zazwyczaj najpierw oczekuje się hm... fotograficznego udokumentowania istnienia kotów/zwierząt i prokociej działalności
Co do domków to też ich tutaj niewiele, ale możesz otrzymać wskazówki, jak koty ogłaszać, a być może ktoś zafunduje takie ogłoszenia. Tylko wcześniej będziesz musiała zrobić zwierzakom jakieś zdjęcia i coś o każdym napisać, bo to Ty je znasz, nie my. Sama jestem skłonna pakiet ogłoszeń Ci wykupić i CatAngel, która ładnie je opracowuje, ale musi mieć tekst i zdjęcia
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto kwi 17, 2012 11:59 Re: POTRZEBNA POMOC

inusia00111 pisze:przez to wszystko zapomniałam napisać Tczew. Pomorskie

i dodaje jeszcze kilka zdjęć zwierzaków...
http://imageshack.us/g/688/zdjcie1411.jpg/

postaram się zrobić jeszcze inne zdjecia. dzisiaj chyba zrobie zdjecia tym 6 maluchom, o zdjęcia to tu nie trzeba sie martwić, bede wrzucać.
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 12:31 Re: POTRZEBNA POMOC

do szukania domów potrzeba ogłoszeń
do ogłoszeń potrzeba kilka ładnych zdjęć i opis -dla każdego ogłaszanego zwierzaka
daj liczbę zwierząt w tytule - tutaj kocie forum, to przede wszystkim kotów
a potem na pierwszą stronę (np. w drugi swój post) wrzuć ponumerowane zwierzaki (nie musisz od razu wszystkich zacznij od dwóch/trzech kotów; a potem uzupełniaj) do zwierzaka zdjęcie, płeć, wiek, imię, kastrowany czy nie i jaki charakter -tyle ile wiesz

coś w tym stylu viewtopic.php?f=13&t=135752 -trochę informacji na początek, apotem w kolejnych postach informacje o kotach (chociaz tutaj dopiero tworzę, to nie jest idealne)
a potem będziemy zapraszać innych z Miau, żeby pomogli w ogłoszeniach, w wizytach itd
może ktoś zrobi banerek -

mozna zrobić wydarzenie na FB i tez wrzucić link w pierwszy post

dla psów lepiej założyć oddzielny watek na dogomanii (chyba, że juz jest?)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto kwi 17, 2012 13:02 Re: POTRZEBNA POMOC

inusia00111 pisze: Pisałam do różnych organizacji , ale prawie nikt nie odpisał, a jak odpisał to w stylu że pomóc nie mogą... że moge je im dac do hoteliku i płacić 350zł za jednego zwierzaka miesięcznie.

znam parę organizacji i styl "działania". Wydadzą parę ulotek za społeczne pieniądze, zarobią na hotelowaniu i zadowolone.
Na szczęście nie wszystkie są takie.
Nie jestem pawna, ale najbliżej Ciebie jest chyba prężne PKDT i wspaniałe dziewczyny.

inusia00111 pisze:Prosze o jakąs pomoc, pomoc w znalezieniu domów dla tych kotów... Cokolwiek.

zrób tak jak tu napisali, czyli zacznij od zdjęć.
Nie muszą się wszystkie od razu do aparatu pchać, ale po trochu.
I do każdego kota opis, choćby podstawowe informacje.

Wątek może tu, na Kociarni założyć, a także dawać ogłoszenia do różnych portali, najlepiej z regionu. Niektóre organizacje, te uczciwe, mogą na Twoją prośbę wrzucić na swoje strony do działów adopcyjnych.

Rozsyłaj te zdjęcia i prośby do znajomych i prośbą o dalsze rozsyłanie. Może w ten sposób ktoś zobaczy, pokocha.

Rozejrzyj się też po okolicy, internet też mógłby tu pomóc, w poszukiwaniu np. stajni.
Chodzi o to, że te koty do wiejskiego, zewnętrznego życia przyzwyczajone i nie każdy będzie się dobrze czuł w domowym zamknięciu. Czyli najlepiej domki wychodzące?
Te maleństwa można byłoby wychować w domu, dobre warunki zapewnić i do domów za 6-10 tygodni wydać.

A w międzyczasie kastrować na te talony i zdjęcia robić.
To duzo pracy, wiem, ale wygląda na to, że tylko na Ciebie mogą liczyć.
Obrazek Obrazek

talamasca

Od: Czw gru 25, 2008 1:03

Post » Wto kwi 17, 2012 16:48 Re: POTRZEBNA POMOC

Dodaje zdjęcia kociaków i mamusi ;) Kotków zostało niestety tylko 5 ;( Jeden ominął Tęczowy Most.
Jeden maluszek niestety jest chory. Te kociaki są słabe, miałam je przez 15 minut u siebie w domu i stwierdzam że maluszki dużo nie przeżyją... Moze wyrosną dwa, bo one jedyne chodziły ,piszczały, wchodziły na rece, sie tuliły. A reszta leżała, zrezygnowana.

NR. 1
Obrazek

Własnie jeden z tych słabszych kociąt.

NR. 2

Obrazek

Też bardzo słaby

NR. 3

Obrazek

Kociak chory.

NR. 4

Obrazek

Bardzo żywy :) Ciągle się przechadzał, sam wchodził na ręce. Samiec, będzie kochanym kotkiem.

NR. 5

Obrazek

Bardzo fajna kotka. Sama wchodziła na ręce i się tuliła, głośno mruczała. Ten kto ją weźmie będzie bardzo szczęśliwy mając małą Zuzie

Mamuśka
Obrazek

A takie mają "kojo" w piwnicy.

Obrazek
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 16:58 Re: POTRZEBNA POMOC

Napisz w tytule skąd jesteś i ile zwierząt potrzebuje pomocy.
Niestety tutaj prawie każdy tymczasuje więc o domy ciężko. Sami ogłaszamy w necie w ten sposób znajdując domy. Priorytetem sa kastracje zwierzat już będących. By nie mnożyć kociego nieszczęścia. Bo to nigdy sie nie skończy.Co i raz taki watek będzie potrzebny.Napisz do dziewczyn co i jak. I naszykuj sie na łapanki. Koniecznie doweidz sie o talony na darmowe zabiegi u siebie.
Uwierz, pomoc nie ma większego sensu jesli nie powycina sie tych zwierzat. Bo problem będzie narastał.,
Czy malce można zabrać do weta? Im antybiotyk potrzebny.Na dom dla nich jeszcze za wcześnie. Potrzebne bezpieczne i ciepłe lokum dla nich i w miarę dobre jedzenie dla matki.

Czym sa zwierzaki karmione?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto kwi 17, 2012 17:02 Re: POTRZEBNA POMOC

są karmione dołsownie wszystkim... jakieś resztki...karma pomieszana z płatkami... same płatki... ;/

do weta można zabrać... ale kto to opłaci...
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 17:22 Re: 11 KOCIĄT, 7 dorosłych,3 psy, szczeniaki-mało jedzenia.T

Dzikom gotuję ryż + to co mam. Na korpusach, wkrajam nerki...Wcześniej ryż gotuję by był miękki i dodaje rosół z obranym korpusem +warzywa+ chrupki w to.Najczęściej kupuje nerki wieprzowe bo najtańsze są u nas i batony mięsne do karmienia zwierząt. Można kupować duże puszki w marketach ale psie.Ekonomiczniej wychodzi . Nie wiem jak tam u was z forsą i sklepami ale mnie zostawiają za grosze odpadki w miesnym .Więcej słoniny niz innych dobroci ale smakuje doskonale zwierzętom. Bazuje głównie na ryżu.A ma do wykarmienia ok 20 bezdomnych kotów.

Szkoda zwierzaków.
Napisałas do dziewczyn?

Podnosze watek.
Obrazek

ASK@

Post » Wto kwi 17, 2012 17:40 Re: 11 KOCIĄT, 7 dorosłych,3 psy, szczeniaki-mało jedzenia.T

emm ale co miałam napisać??
byłąm przed chwilką u sąsiadki, mam zdjecia chlewka. mówiła że nie ma żadnej pomocy od nikogo co do zwierzat, ze schronisko o niej wie a tez nic nie robi... też gadała o tym że karmi w 4 miesjach koty (no... prawda) i ze tam tez ludzie wyzywają ją, etc. że ona tam sprzątneła a na drugi dzien w kocich miskach były jakies trociny. Wspominała ze tez ją to kosztuje... bo tu musi kupic krame, i tam i tam... nie widać zeby tyle tej karmy kupowała... no ale...
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto kwi 17, 2012 17:53 Re: 11 KOCIĄT, 7 dorosłych,3 psy, szczeniaki-mało jedzenia.T

Ja daję tylko przykład jak w miarę tanio można naszykowac jedzenie zwierzakom. Wiem,ze wszystko kosztuje.Ale czasem warto włozyć w to czas i wysiłek by miec gar jedzenia za mniejsze pieniądze. Poza tym zawsze jest ciepłe. Kupowanie gotowych karm drogo kosztuje.Dodanie do ugotowanego jednej duzej puszki i chrupek poprawia smak.

To w sumie jakiej pomocy oczekujesz. Kupienia karmy? Domu dla zwierzaków? Sterylek?

Schron do posiadanych zwierząt nic nie ma i nic nie zrobi.To nie ich działka.Borykaja sie z własnymi problemami.Trzeba ew TOZ poprosić czy inną organizację. Choc one też nie śpią na karmach. Budżet większości z nich jest ograniczony.
Obrazek

ASK@

[następna]