klub kotow watrobowcow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 28, 2012 22:13 Re: klub kotow watrobowcow

Zaznaczam.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Pt mar 02, 2012 10:52 Re: klub kotow watrobowcow

witam, mam tymczasa ktorego wyniki badan wskazuja na problemy z watraba, trzustka. obecnie ma silna anemie, ale po kroplowce doszedl do siebie. dzisiaj dostanie trzecia kroplowke. w kazdym razie chcialabym wiedziec czy moge jej podac paste Calo pet? bo zamowilam dla niej i zamowilam karme Trovet Hepatic.
Powiedzcie mi tez czym innym karmic takiego kota? podaje jej serduszka drobiowe i mieszam to z jakas puszka i suchym. niestety obecnie puszka to whiskas badz kitekat a suchy purina pro plan -obecnie pomieszany z purina cat chow. Wczesniej byla jossera classic.
Mieszam z ta puszka bo ona samego suchego nie jest nauczona jesc i nie chce po prostu.

mika_xx

Od: Pon lis 27, 2006 22:51

Post » Nie kwi 15, 2012 15:04 Re: klub kotow watrobowcow

Witam mój kociak 7 miesięczny z podejrzeniem zapalenia oskrzeli trafił do veta, dostał antybiotyk i przeciwgorączkowy zastrzyk - poprawiło sie, na drugi dzień po zastrzyku juz nie było widocznej poprawy - kot apatyczny bez apetytu a był bardzo wesoły.Znów do veta - żółtaczka wyniki krwi to
ALKP 42 U/L norma(14-111)
ALT 18 U/L norma(12-130)
AST 88 U/L norma(0-48)
CREA 96 umol/L norma(71-212)
UREA 18.1 mmol/L norma (5.7-12.9)
teraz dostaje coś na wątrobę w kropówce raz dziennie po 1ml plus furosemid w drugiej kroplówce na wypłukanie mocznika, ja podaje nu również ipakitine, ale kot dalej smutny bez apetytu,karmie go strzykawką a on czasem coś sam poliże.
Co mogę jeszcze robić?jutro jade do veta to może zrobimy usg.A i dalej kontynuuje antybiotyk(aminoksycline czy jakos tak)."Kota" już ma lepszą temperature bo startowal z 40.2 potem jak wyszla żółtaczka to był 36.5 a dzis jest 38.6 czyli lepiej. Dziwne ma te wyniki.Po pierwszej kroplówce siku bylo mocno pomarańczowe i vet powiedział ze sie oczyszcza z bilirubiny, kupa też osmolona a w środku jasnobrązowa.nie wiadomo skąd ta wątroba bo modyprawie nie wychodzi na dwór był dopiero kilka razy i to pod nazorem wiec że sie zatrul wątpie.

gagul1979

Od: Nie kwi 15, 2012 11:04

Post » Nie kwi 15, 2012 15:07 Re: klub kotow watrobowcow

właśnie zrobił kupę małą ale nie osmoloną jak poprzednie :) kurcze człowiek się cieszy z takich przyziemnych rzeczy, ale dalej je hilsa na trawienie i royala oczywiście ze strzykawki.troche żywszy sie zrobił:) oby to szło ku dobremu

gagul1979

Od: Nie kwi 15, 2012 11:04

Post » Pon kwi 16, 2012 13:35 Re: klub kotow watrobowcow

Jeśli Twój kociak ma też problemy z nerkami przekopiuj swój pierwszy wpis do wątku kotów z chorymi nerkami viewtopic.php?f=36&t=137181&p=8779573#p8779573 .
Tam zagląda więcej osób, które posłużą Ci radą i wsparciem.
Trzymam kciuki za wyzdrowienie kociaka :ok: .

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pon kwi 16, 2012 13:37 Re: klub kotow watrobowcow

Dlaczego te UREA takie duże? Jak wygląda morfologia?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pon kwi 16, 2012 15:30 Re: klub kotow watrobowcow

Witam,. powiedzcie mi, czy mozna kotu z chora watoba podac ludzkie esentiale forte? i w jakiej ilosci?
moj tymczas nie potrafi normalnei funkcjonowac bez antybiotykow, znowu nie dostala 2 dni antybiotyku i lezy po prostu i nic nieje a jak dostaje antybiotyk to czuje sie znakomicie. Na dniach mamy dostac wynik badania kawalka watroby, wtedy pewnie bedzie wiadomo co sie z nia dzieje i w jakim jest stanie.
:/

Czy mozna kotu z chora watroba dawac Calo Pet?

mika_xx

Post » Pon kwi 16, 2012 15:54 Re: klub kotow watrobowcow

Można Essentiale Forte podać, ale dawkę powinien ustalić wet. Jakie są parametry wątrobowe i na co kot dostaje ten antybiotyk (i jaki antybiotyk)?
Było robione USG?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon kwi 16, 2012 15:58 Re: klub kotow watrobowcow

Na usg wyszlo ze watrabe ma powiekszona. Ona byla 2 tygodnie temu sterylizowana, dostawala antybiotyk ale nie wiem jaki, potem ostatnie 5 dni dostawala cefaloksyne w tabletkach, tyle pamietam. Potem ostatnia dostala w piatek a w niedziele znowu zle sie czula, nie jadla i zbladla i tak do dzis. Dzis dostala antybiotyk delikatniejszy + steryd.
Zapytam o ten essentiale forte. A usg wykazalo ze watraoba jest powiekszona. Pobrany zostal wycinek do badania podczas sterylizacji, na badanie hestopatologiczne czy jakos tak. Byc moze jutro juz bedzie wynik. W kazdym razie po obejrzeniu watroby na zywo widac bylo ze jest powiekszona i w stanie zwyrodnienia.

Parametry watrobowe sa duzo powiekszone , ale wynikow nie mam przed soba teraz.

Teraz dostawala antybiotyk bo byla po sterylizacji i na wzmocnienie, wczesbiej dostawala antybiotyk bo ogolnie ona ma tez zapalenie dziasel i zeby do usuniecia. Pozniej byla bez antybiotyku 12 dni i zostala wysterylizowana. Wtedy bez antybiotyku czula sie calkiem oK,. Jest u mnei od polowu stycznia iniestety zauwazylam ze w wiekszosci przypadkow jak nie dostaje antybiotyku to miewa kryzysy. Jeden miala taki ze prawie ja stracilismy.(wtedy tez wyszlo w badaniu krwi ze ma silna anemie) a tak to powtarzalo sie , ze raz na tydzien np lezala i nic nie jadla jeden dzien. Przed sterylizacja badanie krwi wykazalo ze anemii nie ma i ogolnie jest wszystko w normie poza zawyzonymi parametrami watroby.

Na antybiotykach sie czuje w formie. na samym poczatku dostawala antybiotyk Betamox, to bylo styczen - luty a teraz nie wiem czy to samo czy nie.
Ostatnio edytowano Pon kwi 16, 2012 16:04 przez mika_xx, łącznie edytowano 1 raz

mika_xx

Post » Pon kwi 16, 2012 16:04 Re: klub kotow watrobowcow

Czyli, jak rozumiem, badania krwi nie było przed sterylką? W jakim wieku jest kotka?
W jakim stanie są nerki? Bez badań biochemicznych możemy sobie tylko pogdybać :(

Jeśli chodzi o ten calopet to też spytaj weta, bo z wątrobą to różnie przy różnych objawach. Choć na pewno musi jeść cokolwiek, bo to podstawa :roll:
Na razie uciekam, będę wieczorem.

OKI

Post » Pon kwi 16, 2012 16:08 Re: klub kotow watrobowcow

Tak badanie przed sterylka bylo:) wlasnie dlatego zostala do niego dopuszczona. (bez tego bym sie bala) Anemii nie bylo, nerki sa w porzadku. Jedynie watroba nie pracuje jak trzeba.

Ona ma ok 2 lat. Jest kotem z watku z forum miau. 76 Kotów Pani Ewy. Niestety niedojadala, karmiona byla wtedy glownie kasza czyli bez witamin. Bardzo mozliwe ze na watrobe to mialo duzy wplyw.
Trafila do mnie z brazowa sierscia ale teraz ma juz czarna i blyszczaca:)

wiadomo, mam dla niej karme RC Hepatic, tylko hmm ostatni jej posilek to byly serduszka gotowane drobiowe i dostaje tez paste na regeneracje watroby taka weterynaryjna..

mika_xx

Post » Pon kwi 16, 2012 18:26 Re: klub kotow watrobowcow

A jakie były parametry wątrobowe przed sterylką?
Mój hepatica ma w głębokim poważaniu ;) Ostatnio się żywił głównie serduszkami (surowymi), teraz odmawia nawet tego.
Prikaz mamy taki, że kot ma jeść - obojętne co, byle jadł. To przy wątrobie najważniejsze.

OKI

Post » Pon kwi 16, 2012 18:33 Re: klub kotow watrobowcow

nie pamietam teraz, ale pierwsza morfologia ALT 61 a AST 330. Nastepna byla taka sama lub jeszcze wyzsza.. ona hepatic troche jadla no ale jednak nei czuje sie wciaz dobrze, a Twoj kot mimo nie jedzenia hepatica czuje sie ok bez antybiotykow?

a przed sterylka tez byly zawyzone i chyba nawet wiecej niz te pierwsze, ale wszystko inne bylo w normie.

mika_xx

Post » Pon kwi 16, 2012 18:52 Re: klub kotow watrobowcow

Mój jest na sterydzie, czuje się... różnie :roll: Ostatnio marnie, choć bywały i dobre momenty... Ale on jest w ogóle dość specyficznym kotkiem :wink:

Trochę mnie dziwi, że wet się zdecydował na sterylkę przy takich parametrach wątrobowych - narkoza jest równie szkodliwa dla wątroby, co dla nerek. Ja bym nie pozwoliła dać narkozy kotu z takimi wynikami :(
Karmy weterynaryjne nie leczą, trochę wspomagają, ale to samo da się osiągnąć innymi środkami.
Wątrobowiec przede wszystkim musi jeść. Najlepiej lekkostrawne, łatwoprzyswajalne pokarmy.

OKI

Post » Pon kwi 16, 2012 19:06 Re: klub kotow watrobowcow

hmm wlasnie zjadla troszke gotowanego kurczaka, to najbardziej lubi.
Czyli Twoj tez miewa i lepsze i gorsze momenty,czyli te sterydy jednak pomagaja. To dobrze ze i ona dostala steryd i na razie bedzie dostawac.

głownie chodzilo o to aby pobrac wycinek do badania i sprawdzic co dokladnie sie dzieje z watroba i jak ja leczyc. Jak bedzie wynik tego badania
to bedzie wiadomo co mozna jeszcze zrobic.

a antybiotyk Twoj kotek tez dostaje? caly czas czy z przerwami? Jakie jeszcze srodki stosujesz?
Ostatnio edytowano Śro kwi 25, 2012 16:22 przez mika_xx, łącznie edytowano 2 razy

mika_xx

[poprzednia][następna]