Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
marioka pisze:Moim zdaniem jednak kot powinien spożywać więcej pokarmu mokrego niż suchego.
LogoXD pisze:A jak TOTW działa na trawienie?
neofelis pisze:A to interesujące, bo słyszałem (od weterynarza) dokładnie odwrotną opinię. Suchy pokarm jest o wiele zdrowszy dla kota niż mokry. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości.
neofelis pisze:A to interesujące, bo słyszałem (od weterynarza) dokładnie odwrotną opinię. Suchy pokarm jest o wiele zdrowszy dla kota niż mokry. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości.
marioka pisze:neofelis pisze:A to interesujące, bo słyszałem (od weterynarza) dokładnie odwrotną opinię. Suchy pokarm jest o wiele zdrowszy dla kota niż mokry. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości.
A czym weterynarz uzasadnia taką opinię?
neofelis pisze:marioka pisze:neofelis pisze:A to interesujące, bo słyszałem (od weterynarza) dokładnie odwrotną opinię. Suchy pokarm jest o wiele zdrowszy dla kota niż mokry. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości.
A czym weterynarz uzasadnia taką opinię?
Powiedział, że kot jedząc mokrą karmę może mieć problemy z uzębieniem, wątrobą, nerkami oraz nadwagą (w domyśle: cukrzycą). Sucha karma wysokiej jakości ma zapewniać kotu wszystkie niezbędne składniki a kot sam wie ile ma pić, dlatego jeśli ma zawsze dostęp do wody, będzie regulował sobie ilość płynów w organizmie ilekroć zachce przyjąć wodę. Poza tym powiedział, żeby mokrą karmę podawać w małych ilościach nie częściej niż 2 razy w tygodniu i traktować ją raczej jako przysmak niż regularny posiłek.
I sam już nie wiem czego się trzymać...
Użytkownicy przeglądający ten dział: indestructibleperson i 159 gości