7 miesięczny watrobowiec KOTA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 15, 2012 12:23 7 miesięczny watrobowiec KOTA

Witam mój kociak 7 miesięczny z podejrzeniem zapalenia oskrzeli trafił do veta, dostał antybiotyk i przeciwgorączkowy zastrzyk - poprawiło sie, na drugi dzień po zastrzyku juz nie było widocznej poprawy - kot apatyczny bez apetytu a był bardzo wesoły.Znów do veta - żółtaczka wyniki krwi to
ALKP 42 U/L norma(14-111)
ALT 18 U/L norma(12-130)
AST 88 U/L norma(0-48)
CREA 96 umol/L norma(71-212)
UREA 18.1 mmol/L norma (5.7-12.9)
teraz dostaje coś na wątrobę w kropówce raz dziennie po 1ml plus furosemid w drugiej kroplówce na wypłukanie mocznika, ja podaje nu również ipakitine, ale kot dalej smutny bez apetytu,karmie go strzykawką a on czasem coś sam poliże.
Co mogę jeszcze robić?jutro jade do veta to może zrobimy usg.A i dalej kontynuuje antybiotyk(aminoksycline czy jakos tak)."Kota" już ma lepszą temperature bo startowal z 40.2 potem jak wyszla żółtaczka to był 36.5 a dzis jest 38.6 czyli lepiej. Dziwne ma te wyniki.Po pierwszej kroplówce siku bylo mocno pomarańczowe i vet powiedział ze sie oczyszcza z bilirubiny, kupa też osmolona a w środku jasnobrązowa.nie wiadomo skąd ta wątroba bo modyprawie nie wychodzi na dwór był dopiero kilka razy i to pod nazorem wiec że sie zatrul wątpie.

gagul1979

Od: Nie kwi 15, 2012 11:04

Post » Wto kwi 17, 2012 7:00 Re: 7 miesięczny watrobowiec KOTA

A czy nie masz w domu trujących dla kota roślin? Większość domowych roślinek jest dla kotów trująca, popularne kwiaty cięte także. Mało jest wyjątków - róża, bambus, zielistka, storczyki... Niestety inne (a konkretnie - ich podgryzanie) mogą doprowadzić nawet do śmierci kota.
Zastanów się także, czy kot nie ma dostępu do chemii gospodarczej (np. płyn do naczyń).
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34