Kot gagul1979

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 15, 2012 11:24 Kot gagul1979

Wydzielone z wątku: viewtopic.php?f=1&t=83850
Aleba

Ma ktoś jakieś inf na temat polskiego zamiennika Ornipuralu a dokładnie Ornitil.
Ja mam też problem z kotem 7 miesięcznym, który jest u mnie od urodzenia praktycznie i dopiero niedawno zaczął wychodzić na dwór razem z innymi, ale bywał na zewnątrz ok 2 godzin dziennie i to pod moim okiem.Żywiony w domu aż tu nagle biegunka (zatrzymana Nifuroksazydem) ale nie wpłynęla ona na jego samopoczucie a jest kotem bardzo wesołym i ruchliwym. we wtorek pojawiła sie gorączka 40.2 wet podejrzewał zapalenie oskrzeli, dal animo... coś tam (antybiotyk) i lek na gorączke. Poprawiło sie ale kolejna dawka na gorączke już nie była tak skuteczna, tzn kot juz nie był wesoly i do tego brak apetytu. Znów do veta - żółtaczka mocznik podwyższony, kreatynina ok parametry wątroby jak max było 44 to u mojego kota jest 88 (czyli kiepsko).dostaje w krople jakiś właśnie lek na wątrobe coś na O... ale nie pamietam dokładnie plus furosemiid i druga kroplówa na nawodnienie a i dalej dostaje antybiotyk co 2 dzień (ten sam co przedtem). Jak miał stwierdzoną żółtaczke to temperatura była 36.5 dziś jest 38.6 czyli chociaż tu jest poprawa. Ale dalej nie ma apetytu i jest smutny, czasem coś poliże z miseczki, karmie go strzykawką. Co moge jeszcze zrobić ? robić m usg wątroby?nie mam pojęcia skąd ta chora wątroba skoro jest cały czas w domu (praktycznie)
Plissss poradźcie coś. jutro jade do veta i juz nie wiem co robić :|

gagul1979

Od: Nie kwi 15, 2012 11:04

Post » Nie kwi 15, 2012 11:49 Re: ornipural czy ktos potrzebuje dla swojego kota?

Podejrzewam, że Twój kot mógł się czym podtruć bo objawy na to wskazują.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Nie kwi 15, 2012 20:02 Re: ornipural czy ktos potrzebuje dla swojego kota?

Anna61 pisze:Podejrzewam, że Twój kot mógł się czym podtruć bo objawy na to wskazują.

też tak myśle, ale naprawde jest to mało prawdopodobne. Mam ich 11 i tylko on? miały się zatruć?

gagul1979

Post » Śro kwi 18, 2012 17:16 Re: a co z polskim zamiennikiem Ornipuralu?

[*][quote="gagul1979"]Ma ktoś jakieś inf na temat polskiego zamiennika Ornipuralu a dokładnie Ornitil.
Ja mam też problem z kotem 7 miesięcznym, który jest u mnie od urodzenia praktycznie i dopiero niedawno zaczął wychodzić na dwór razem z innymi, ale bywał na zewnątrz ok 2 godzin dziennie i to pod moim okiem.Żywiony w domu aż tu nagle biegunka (zatrzymana Nifuroksazydem) ale nie wpłynęla ona na jego samopoczucie a jest kotem bardzo wesołym i ruchliwym. we wtorek pojawiła sie gorączka 40.2 wet podejrzewał zapalenie oskrzeli, dal animo... coś tam (antybiotyk) i lek na gorączke. Poprawiło sie ale kolejna dawka na gorączke już nie była tak skuteczna, tzn kot juz nie był wesoly i do tego brak apetytu. Znów do veta - żółtaczka mocznik podwyższony, kreatynina ok parametry wątroby jak max było 44 to u mojego kota jest 88 (czyli kiepsko).dostaje w krople jakiś właśnie lek na wątrobe coś na O... ale nie pamietam dokładnie plus furosemiid i druga kroplówa na nawodnienie a i dalej dostaje antybiotyk co 2 dzień (ten sam co przedtem). Jak miał stwierdzoną żółtaczke to temperatura była 36.5 dziś jest 38.6 czyli chociaż tu jest poprawa. Ale dalej nie ma apetytu i jest smutny, czasem coś poliże z miseczki, karmie go strzykawką. Co moge jeszcze zrobić ? robić m usg wątroby?nie mam pojęcia skąd ta chora wątroba skoro jest cały czas w domu (praktycznie)
Plissss poradźcie coś. jutro jade do veta i juz nie wiem co robić :|

dziś KOTA [*] nic nie pomogło, doszła encefalopatia waroby ataki padaczki - koszmar. Mam tylko nadzieję że już nie cierpi :(

gagul1979

Post » Śro kwi 18, 2012 18:56 Re: ornipural czy ktos potrzebuje dla swojego kota?

Przykro mi gagul1979 :cry: [']

Ja swoją walkę, a raczej moja kotka wygrała z zatruciem, ale była już w stanie agonalnym, 9 dni lezała w szpitalu, przez miesiąc sama nie jadła i nie piła. Karmiłam co 3 godziny przez ten miesiąc. po miesiacu zaczęła sama jeść. Ornipural uratował kotce życie.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27