Zaburzenia wydzielania łez w jednym oku mogą się zdarzyć tylko przy urazie obejmującym gruczoł łzowy.Ten gruczoł mieści się pod kościami oczodołu, uszkodzenie wiąże się z dużymi urazami. Nie ma innych przyczyn jednostronnego suchego oka. U ssaków ,nie tylko u ludzi.
kotkins pewnie wie lepiej, a ja nie potrafię racjonalnie podchodzić do chorych oczu, bo swoje przeszłam i mam deczko obsesję na tym punkcie. Wiem tylko, że sterydy można podawać, ale najdłużej 7 dni (proszę mnie poprawić) Nasza specjalność to dziurawe rogówki .
Dawka jest ok, kot jest mały. Ja bym dała 7 dni trzy razy, potem 7 -dwa i kolejne 7 -jeden raz. I spokojnie, to nie anaboliki, kot pakerem nie zostanie.To niezły lek przeciwzapalny.
Tylko nie zakraplaj mu tych sztucznych łez tak zaraz ,bo wypłuczesz steryd:)
Sztuczne łzy stosujemy objawowo, więc pacjent sam dobiera dawkę.Może pacjenta zapytajmy?
Wróciłam, doczytałam, jako, ze nie mam nic mądrego do powiedzenia, dobre wieści uczciłam zżerając paczkę ciastek ( w czekoladzie ) OlaLola moze jakoś zmienić tytuł wątku ? ten chyba ...khmmm, ten teges, z różnych względów nieaktualny. Podaj może jakąś propozycję, teraz ty tutaj zarządzasz
Leoś znalazł sobie ulubione nowe miejsce, a mianowicie moją poduszkę.... Cóż nie miałam serca mu odbierać i całą noc i cały dzień Leosio wyleguje się na podusi. Kropić ładnie się pozwala, nie buntuje się
Zachęcam Leonidasa do zabawy, z marnym skutkiem, burczy na mnie. Jego zabawa myszką trwała dwie sekundy Dzwoniła jedna Pani w sprawie Leosia, jej pierwsze pytanie brzmiało, co on je i czy maszkieci. Powiedziałam z dumą, że maszkieci i że go rozpieszczamy, na co Pani odrzekła, że to bardzo źle.... Potem spytała, czy Szara Strefa jest w Zabrzu na to ja, że tak, że Szara Przystań jest w Zabrzu Krótko mówiąc uśmiałam się tym telefonem.
No tak, no bo co z takim potem zrobić ? Nie dość, że rudy, to jeszcze rozpieszczony Tragedia panie kochany, tragedia...
Co znaczy "maszkieci"
edit. Doczytałam w wuju google : Maszkiecić Być zaangażowanym w czynność o charakterze intymnym z osobą płci przeciwnej (także, choć znacznie rzadziej: ze samym sobą).